Måla om fönster med linoljefärg

442 läst  3 svar

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Våra fönster, original från 1930, är i akut behov av ommålning och är tidigare (de flesta) målade med linolja. Färgen har nu flagnat rejält vid nedre delarna. Fönstrena blev renoverade för ca fem år sen av en hantverkare. En del av gångjärnen är rostiga. Och nu ska vi alltså ta tag i att måla om dem, men ju mer jag läser desto mer förvirrad blir jag. Men, vi har nog landat i att först behandla med linolja/balsamterpentin och måla lite senare (med linoljefärg, fast vi har vacklat eftersom det hållit så kort tid hittills). Vi hade inte riktigt planerat in fönstermålning den här semestern så vi får börja med det mest akuta. Så här är några frågor:

  1. Kan fönsterblecken målas med samma färg? Jag tror den är målad med linoljefärg innan, de vi köpte av höll sig till traditionella metoder. Räcker det att skrapa, tvätta och måla?
  2. På vissa delar (ytterdörrar) har färgen krackelerat. Inte flagnar alltså, den sitter ordentligt och går inte att skrapa bort. Det är inte så snyggt, men hur stort problem är det? Kan man måla över?
  3. Hur gör man med rostiga gångjärn? Just nu är det inte aktuellt att plocka ner och byta eller ta av dem. Färgen flagnar inte men rosten bryter igenom. De är alltså inte genomrostiga, utan det är ytligt.

  Som ni märker är vi lite noviser på det här, så goda råd mottages tacksamt.
   
 2. S
  Medlem · Nivå 10
  Om färgen flagnar så är det nog inte linoljefärg...........
  Dessutom är det vanligt att man tror att allt blir bättre ju mer olja man mättar trät med men många ggr blir det tvärtom eftersom en varm sommardag får oljan att krypa ut och effektivt ödeläga ev ytskikt.
  En lätt inoljning räcker bra.
   
  • Laddar…
 3. Oldboy
  Medlem · Nivå 12
  Du kan i princip måla allt med linoljefärg. Så fönsterblecken - ja.
  Lätt rostgenomträngning på t ex gångjärn går att bara måla över. Rosten kommer snart att bryta igenom igen förstås, men ju fler färglager desto längre tid tar det.
  Krackelerad linoljefärg kan du slipa om du vill minska det synliga mönstret. Tror att det går att använda oljespackel också. Annars är det bara att måla.

  Grånat virke behöver putsas/slipas ner till friskt trä om färgen ska fästa ordentligt. Jag har målat direkt på grånat virke med linoljefärg och det verkar ge sig rätt fort. Men om man inte har all tid som behövs för ett ordentligt jobb så är det bättre att bara bättra på än att inte göra ngt alls.
   
 4. FreQa
  Renoveringsnovis · Nivå 10
  Troligtvis bara krackelerat, kan du bidra med foto?
  Målaren kan ha målat med linoljefärg men av sämre kvalitet.
  Tycker själv att linoljefärg är bäst, framförallt för jag har ett gammalt hus där det passar, men även för att färgen håller länge både i burken och uppmålat. Luktar dessutom gott!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: