Måla med kalk - hur??

10k läst  6 svar

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Så är jag här igen då med mina färgfrågor. Ska ju måla ett stall som är putsat med betong, tror jag. Tidigare är det, såvitt jag kan se, målat med kalkfärg. Den är vit, mycket sliten och nött.

  Hur går jag tillväga om jag vill måla med kalk i stallet? Var finns denna färg,eller hur blandar jag och med vad? Hur går jag sedan praktiskt tillväga? Utomhus, kan jag måla med samma blandning där, den putsen är mer kornig och skrovlig. Insidan är slät.

  Hjälp, jag fattar 0 ??? Silikatfärgen har jag för tillfället övergivit p g a kostnaden. Är ju dessutom en gammal gård och vore lite kul att måla detta på "gammalt vis".
   
 2. H
  Medlem Nivå 8

  Re: Måla med kalk - hur??

  Min tanke var också att måla med kalkfärg men efter att ha läst om hur omständligt det är, plus att jag skulle måla Lecaväggar så fick det bli silikatfärg istället.

  Vad jag förstått så "grundar" man väggen med "kalkvatten" där kalken alltså fått sjunka till botten, sedan stryker man 3-4 ggr med kalkfärg blandat så tunnt att man ska se den vita "månen" längst ner på tumnageln efter att ha doppat tummen i kalkfärgen ;)
  Slutligen avslutar man med en strykning kalkvatten precis som man började, på detta vis blir det väldigt hållbart.

  En kompis provade att i en ladugård göra precis efter konstens alla regler och det blev enormt fint, färgade heller inte av sig det minsta om man gned med fingret på väggen.

  En granne däremot gör helt fel, han bara rör ihop kalk och vatten till en tjock smet som han stryker på med borste, det ser väl bra ut till första regnvädret ungefär, då marken blir väldigt vit istället ::)

  http://www.lansmuseum.a.se/byggnadsvard/byggfarg.cfm?in_idnr=46
   
 3. A
  Medlem Nivå 1

  Re: Måla med kalk - hur??

  Hejsan

  Vilken sorts kalk använder man?
   
 4. A
  Medlem Nivå 1

  Re: Måla med kalk - hur??

  Glömde några frågor till dig Haagbard :)

  Vad kostade silikatfärgen du köpte?
  Färgade kalken av sig när det var klart?
   
 5. morsan
  Medlem Nivå 10
 6. H
  Medlem Nivå 8

  Re: Måla med kalk - hur??

  Har för mig att silikatfärgen kostade ca 100 kr per liter, då visste jag inte att man kunde grunda med ofärgad silikatbinder som kostade under halva priset.
  Silikatfärg gjord av pulver är säkert mycket billigare.

  Den kalkväggen som målades på rätt sätt färgade inte av sig, men vad jag förstått så fungerar det dåligt på cementunderlag = min Lecavägg :-/

  http://www.byggnadshyttan.com/kalk/kalkpast.htm

  http://www.beijerbygg.se/templates/BB_Produkt.aspx?id=3349

  http://www.beckers.se/consumer/working/Utomhus/Puts_Sten/Silikat_malning.htm
   
 7. A
  Medlem Nivå 1

  Re: Måla med kalk - hur??

  Tusen tack för svar! Jättebra länkar!! :D
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: