Byggahus.se

Makita skruvdragare, borstlöst eller inte?

 1. nanowire
  Hobbysnickare · Nivå 19
  Borstlösa har dock även andra fördelar, tex är motorerna effektivare och går därmed längre på en laddning. Styrelektroniken gör det lättare att smygköra med kontroll.
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem Nivå 6
  Sant, fast så är laddarna så snabba idag så man hinner knappt köra slut på batteriet innan det andra är laddat. Om inte man matar på med tunga hålsågar i sträckor, vilket knappast händer som hobbyist.
   
 3. F
  Medlem Nivå 5
  Din kompis maskiner (om dina modellbeteckningar stämmer) är inte borstlösa. Dina intryck beror alltså inte pga av det borstlösa systemet. I all välmening så det inte uppstår några misstag...  Dtd148 var fram till nyligen den mest avancerade slagskruvdragaren i sverige med olika elektoniska växlar/modes. Nu är det dtd170 som tronar på den platsen. Är väl kanske inte mycket som skiljer i praktiken.
  Ddf 482 får nog ses som efterföljaren (=likvärdig) till den gamla populära trotjänaren ddf456.
   
 4. tullemannen
  Medlem Nivå 8
  My bad. Jag blandade ihop grejerna.
  Jag var helt säker på att kitet som angavs var:
  https://www.toolab.se/produkt/Makita-Combokit-DDF480DTD129-MAKPAC-2x40ah (3495:)
  Men jag rörde ihop allt.
  Skruvdragaren jag provat är DDF480, slagskruvdragaren blir jag nu osäker på...?
  Men dock vet jag att båda är borstfria.
  Sorry.
   
 5. E
  Medlem Nivå 7
  Gissningsvis slagskruvdragaren DTD148 :)
   
 6. CCPusher
  Medlem Nivå 7
  Alltid borstlöst!
  Du kommer att ångra dig om du skippar slagaren och du kommer att svära varje gång du måste ta en ofrivillig fikapaus för att ditt enda batteri måste laddas.

  Och generellt sett gäller köp så dyra verktyg du har råd med ;)
   
 7. CCPusher
  Medlem Nivå 7
  Dödgrävare är vi allihopa allihopa... Tjo hej :rolleyes::oops:
   
 8. End
  Medlem · Nivå 10
  DTD148 och DTD170 har exakt samma specifikation på pappret.
  Jag brände nyligen min DTD148 som hade 4 år på nacken och åkte till Toolmek (som jag förövrigt rekommenderar starkt för er som bor i Stockholm) för att se om det är värt att laga den. Visade sig att det inte är värt så jag köpte DTD170 av dem istället.
  Sen satt vi och jämförde dem sida vid sida i butiken. Det är olika motorer och elektronik, tomgångsvarvtalet är något lägre i praktiken på DTD170 även om det på pappret står att de ska ha samma varvtal, vridmoment och vikt. Till saken hör att jag jämförde en helt ny DTD170 direkt från kartongen med ett demoex av DTD148, så det är mycket möjligt att 148:an var inkörd och hade därför mindre friktion i statorn(?).
  Utan att veta helt säkert så tror jag motorn och elektroniken är uppgraderat till det bättre på DTD170 för det är jämnare gång vid belastning även om tomgångsvarvtalet är ca 50-70 varv/min lägre. Har inte testat vridmomentet i praktiken men upplever det som att 170:an levererar jämnare moment längs hela registret. Men jag har inte hunnit köra hårt med den än, efter några tusen skruvar vet jag nog bättre.
   
  • Laddar…
 9. P
  Verktygstokig Nivå 12
  Måste oxå flika in med att DTD170 är en riktigt fin maskin, har en själv men siktet för mig är inställd just nu på deras nyaste DTD171..bara den kommer till Europa, jag vill inte ha massa japanska symboler :oops: om den är den bästa på marknaden är nog lite oklart då tillverkaren MAX har en maskin som är riktigt kompetent och milwaukees nyaste som både är mindre starkare och snabbare än makitas kan vara en stor kandidat! Men som vanligt så kommer väll makita kontra med nåt värre..
   
 10. End
  Medlem · Nivå 10
  Japanska symboler är minsta problemet, köpte själv min 148 från just Japan långt innan det fanns i Europa. Avråder starkt från att köpa från Japan för de har lite annorlunda längd på bitsens nedsvarvade del så våra bitsar här glappar ordentligt i chucken på japanska modeller. Rätt störigt, att byta chuck kostar också då flera delar måste bytas.