Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Mätteknik & felsökning

 1. T
  Medlem · Sörmland · 14 inlägg

  Tummenmitthand

  Medlem
  Hej,
  Har vi några elektriker med yrkeskompetens som kan gå genom lite grunläggande mättekniker

  1)Ex: Vid lossning av kopplingsdosa, uttag, strömställare, central för att säkra av så det inte ligger ström
  vid en ex skruv eller i kablarna?
  2) Kontinuitetsmätning
  3) Isolationstest / Meggning
  4) Jordfelstest


  Olika felorsaker ex hur börjar man nr1 att söka för att gå vidare sedan till nr 2 osv?
  5) läckström,
  6) flytande neutralledare,

  När använder man olika mätinstrument som smidigast, ex
  7) Tångamperemeter,
  8) Spänningsprovare,
  9) Multimeter,
  10) Testpenna.

  Mvh
  Tobias
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 025 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Det är en ganska stor fråga att besvara, och det är normalt ingenting som avhandlas på detta forum. Jag förstår att du har ett syfte med dessa mätningar - att kontrollera en anläggning. Den största svårigheten med mätning är att förstå vad man ska mäta för det syfte som är aktuellt. Det är nog också det vanligaste felet - man mäter utan att förstå mätvärdet. Mätning i dessa sammanhang talar inte om hur saker fungerar, utan huvudsakligen bekräftar den vad man redan vet.

  Nåja, några korta ord, med början nedifrån. Bland de användbara mätinstrumenten är det spänningsprovare som gäller. Undvik multimeters och "testpennor" om du inte är förtrogen med dess begränsningar och falska mätresultat. En tångamperemeter behövs ju för att mäta ström, men då handlar det om funktionsprovning, inte säkerhet som vid spänningsmätning, så där är instrumentet av mindre vikt.

  För att göra en spänningslöshetskontroll så ska man mäta mellan samtliga ledare och terminaler i kopplingspunkten. Proceduren i sin mest extrema form kan beskrivas som
  1. Börja med att mäta att det finns spänning för att garantera att man mäter korrekt och att instrumentet fungerar.
  2. Frånskilj, vilket innebär att man bryter strömmen på ett säkert sätt, t.ex genom säkring, JFB, HB eller annan brytare som har frånskiljningsegenskaper. En belysningsströmställare, strömbrytare, sektionsbrytare, tvättmaskinsbrytare etc har inte frånskiljningsegenskaper. I speciella fall behöver man bryta lasten först (med en strömbrytare), därefter frånskilja.
  3. Säkerställ oavsiktlig/olovlig tillkoppling. Här kan ett hänglås behövas om man inte har kontroll på annat sätt.
  4. Mät igen att det nu är spänningslöst.
  5. Kontrollera att spänningsprovaren fortfarande fungerar.

  Kontinuitetsmätning är det svåraste att göra då den ingår i ett större syfte, dvs man måste ha klart för sig vad kontinuitetsmätningen går ut på och om mätvärden har betydelse. Se denna tråd https://www.byggahus.se/forum/threads/kontrollmaeta-elanlaeggning-innan-drift.371301/

  Isolationstest är inga märkvärdigheter. Om det handlar om en anläggning så kopplar man samman alla faser med nollan och mäter sedan mot skyddsjord. Tillåtna mätvärden finns i SS 436 40 00. Man behöver ibland se upp så att man inte matar in 500 V i en apparat, t.ex dimmer. Det kan t.ex ske om man har ett stump jordfel efter dimmern. Man man ju börja med mätspänningen 250 V.

  Jordfelstest vet jag inte vad du menar med. Om det handlar om att kontrollera villkoren för automatisk frånkoppling så kan det göras på olika sätt. Det är lite svårt så här gäller att ha koll. Kontinuitetsmätning kommer in i bilden här. Menar du provning av JFB så är det inga konstigheter, men det kan ju bara göras när anläggningen är driftsatt och innan dess måste den vara kontrollerad och säker.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.