Byggahus.se

Mätinstrument vid byggande av gjutform

2k läst  20 svar

 1. T
  Medlem Nivå 2
  Hej! Ska snart börja bygga platta på mark 8 x 11 m. Är det måttband som gäller när man ska mäta längder och diagonaler m.m.? Är det någon skillnad på val av måttband, glasfiber vs metall?
  Kom gärna med tips och erfarenheter av detta.

  Tack på förhand!
   
 2. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 19
  Metall är väl helt ute? Det skiftar ju längd beroende på temp så glasfiber är det man har nu.
   
 3. T
  Medlem Nivå 2
  "
  Aha, så glasfiber varierar inte med temperaturen?
  Är inte glasfiberbanden mer töjbara?
  Är laser ett alternativ?
   
 4. T
  Medlem Nivå 2
  Efter lite googlande på USA forum verkar det som att stålband är mindre stretchiga och mer exakta än glasfiberband...
   
 5. F
  Medlem · Nivå 13
  Du skall bygga en ganska liten grund. Motmät ett par gånger och gör det med det måttbandet som finns tillgängligt. Hur mycket tror du ett glasfiberband kan sträcka sig på 11 meter och vilka toleranskrav anser du vara rimliga? Det blir liksom lite tragiskt.
   
 6. Snailman
  Medlem · Nivå 15
  Jag har gjort ett par villagrunder 180 till 250 kvm, använde stålmåttband från lidl, diagonalmätte osv, funkade bra.
   
 7. P
  Medlem Nivå 5
  Som sagt så lär vilket som helst fungera! Men ska du investera i ett nytt så hade jag tagit ett i glasfiber av lite bättre kvalitet! Roligare att jobba med!:)
   
 8. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag köpte ett hultafors 20 m stål.
  http://www.hultafors.se/produkter/matning/matband/langa-matband/langt-matband-stal-cc/
  Som fsn och Patrik Lidstedt skrev så lär vilket som gå bra.

  Men det är roligare att jobba med välgenomtänkta kvalitetsgrejer, även om jag alltså skulle gjort en lika fin grund med något måttband från Jula eller biltema.

  För övrigt kommer du ha största mätfelet utav att måttbandet hänger ner lite alternativt inte ligger exakt plant på marken. Kanske kontrollmäta med lasermätare när du känner dig färdig med måttbandet?
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem Nivå 2
  Blev ett Hultanfors 20 m och en lasermätare. Kommer nog ha användning för grejerna till annat. I testet jag läste sträckte sig glasfiberbandet 15 mm på en 20 m sträcka, varierade en hel del mellan de olika måttbanden, men stål verkade helt klart bäst. Nu blev det stål och laser:)
   
 10. F
  Medlem · Nivå 13
  Det finns inget måttband som har sämre precision än att du ändå är begränsningen när du fixerar din form. Du skall troligtvis slå en syll uppe på den gjutna kanten sen, det är där du kompenserar för de kosmetiska skitfelet på 1,5 cm som du kommer att få på gjutningen. Då tycker jag det är intressantare hur du kommer fram till var du skall placera grunden i förhållande till tex tomtgräns? Eller har kommunen varit där och bestämt det åt dig?

  Jag har två måttband från början av 90-talet, ett stålband på 20m och ett glasfiber på 50m. Det är förvisso inga lågprisprylar men jag blev nyfiken (eller sunt ifrågasättande) på det du skrev om sträckning av glasfiberbanden.

  Då jag själv stökar som fan i trädgården just nu så så råkar jag av en händelse veta var i källaren banden finns så jag krängde båda runt ett tomtrör och bottnade stålbandet. Det skiljde mindre än en halv cm på dom, var lite klurigt att sträcka och kolla av samtidigt ( efter att jag kompenserat för skillnaden när jag loopade dom runt stolpen).

  Laser i all ära men man skall mäta horisontellt och vinkelrät med och det kan man ju alltid räkna fram men jag har svårt att lita på lasern och vill man (eller jag då) ha koll på vinklarna så är det inte alltid snabbare än ett vanligt måttband.

  Totalstationen är praktisk då man med lite förberedelser kan få ut varenda hörn på nån mm när men det är lite klabb innan man är igång och man glömmer lätt hur skiten fungerar mellan gångerna.
   
 11. T
  Medlem Nivå 2
  Husleverantören tillåter en felmarginal på 1,5 cm på diagonal och längd. Tack för alla svar, lite kul att nörda in sig på måttband trotts allt:wow:
   
 12. S
  Medlem · Nivå 12
  i slutändan är nog kryssmätningen det absolut viktigaste och då spelar det ju ingen roll så länge man mäter med samma band. Nån centimeter hit och dit på längd och bredd kan nog de flesta snickare trolla bort även om det är prefab. Mer än så lär väl inget band fela..........
   
  • Laddar…
 13. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
 14. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Nej det är inte tragiskt att diskutera hur olika typer av mätband fungerar och hur exakta dom är. Tragiskt är det när någon dör, familjekaninen blir uppäten av räven eller .....ja, inte att diskutera måttband.
   
  • Laddar…
 15. T
  Medlem Nivå 2
  Håller med dig Gudfadern! Här boostar vi alla frågor! Måttbands exakthet är ju dessutom bland de mer intressanta saker man kan pyssla med, he he:) Tack för länken!