Märklig lukt direkt när man stiger in.

85k läst  77 svar

 1. J
  Medlem Nivå 4
  God dag,

  Har nu bott i huset i 4 månader och har inte tidigare känt denna doft. Besiktningsmannen anmärkte ingen lukt i huset, dock en avvikande lukt i krypgrunden. Avfuktare med undertryck är installerad och det är absolut inte denna lukt jag känner i huset. Lukten känns kemisk och det verkar enbart vara jag som känner denna doft.

  Det hela startade med att vi fann en fuktskada i vardagsrummet när vi renoverade. Pga av detta har jag blivit en vandrande sniffmaskin och tror att det finns fuktskador i andra delar av huset. Vid minsta lukt, spelar ingen roll vilken, slår radarn igång. Börjar tamefan misstänka att jag börjar bli knäpp.

  Lukten känns som sagt kemisk, nästan lite läderaktigt men samtidigt söt. Sambon känner ingenting, hon tycker snarare det luktar gott när hon kommer hem. Först trodde jag det var hennes nya läderväska. Därefter trodde jag att det kom från öppna spisen. Rummet närmast hallen luktar liten märkligt när dörren stått stängd ett tag men enligt besiktningsmannen samt skadeutredaren för fuktskadan var det enbart pga av dålig ventilation. Ingen mögel/fukt lukt. Doften sätter sig i kläderna men det verkar enbart bara vara jag som känner denna distinkta doft. Dotterns/sambons kläder luktar för det mesta gott, dock så har jag känt doften i täcket som vi har i hennes vagn. Börjar misstänka att det är JAG som luktar så här men det märkliga är ju att jag känner doften mer markant när jag stiger in i huset.Är jag borta i 20 minuter doftar det mindre. Är jag borta i flera timmar känns det mer.

  Jag har försökt att ignorera problemet eftersom det tydligen enbart är jag som påverkas av detta men det går tamefan inte. Så fort jag stiger utanför dörren känner jag en svag doft och varje gång jag är på väg hem så är jag orolig för lukten. det ska kännas VÄLKOMMANDE att komma hem.

  Jag vill inte bli dumförklarad. Jag känner en doft som jag inte tycker om och känner obehag av. Hur sjutton tar jag reda på var ifrån det kommer? Var börjar jag?

  Mvh

  /Jzz som börjar bli knäpp?
   
 2. E
  Medlem Nivå 10
  Svårt att säga vad det beror på.

  Men eftersom det bara är du som känner dofterna skulle man kunna gissa på synestesi (http://sv.wikipedia.org/wiki/Synestesi). Detta yttrar sig ibland genom dofter (triggade av något annat sinnesintryck).

  Det skulle även kunna vara ett tecken på hjärntumör. OBS! Jag vill inte skrämma upp dig. Jag beskriver enbart vad symptomen KAN betyda.

  Upplever du detta som ett problem bör du dock kontakta en läkare.

  Naturligtvis kan det även vara en "riktig" doft som inte övriga familjen känner? Men om du tar hem vänner och bekanta kan du ju höra med dem om de känner någon konstig doft.

  Utifrån din beskrivning är dock min magkänsla att du har ett lite bättre luktsinne än den övriga familjen och att du m.a.o. känner en doft av någonting i huset. Försök då att lokalisera luktkällan. Luktar det starkare från golvet, väggen, osv? Kan luktkällan finnas under ytskiktet (t.ex. plastmatta eller laminatgolv)?

  Att du känner doften starkare när du har varit borta från hemmet i flera timmar tyder på att det är en riktig doft du förnimmer. Luktsinnet fungerar nämligen så. Nya dofter filtreras bort av hjärnan efter några minuter (annars skulle livet bli outhärdligt, med en salig röra av dofter, lukter)
   
  Redigerat 20 okt 2010 12:49
 3. cederbusch
  Medlem Nivå 13
  Tänkte också direkt på olika sjukdomsbilder där oförklarliga dofter kan vara syptom. Å andra sidan kanske det är som med ljud: jag har bra hörsel, men när flera olika ljud låter samtidigt har jag väldigt svårt att urskilja t ex tal. Jag har aldrig fattat att vissa lyckas prata i mobilen på krogen, det finns inte en chans i rymden att det funkar för mig. Dessutom har jag märkt att jag är känslig för riktigt höga toner och ofta hör jag dem men ingen annan hör dem.
   
 4. pär h
  Medlem Nivå 12
  Det luktar illa om tex en mus ligger död i vägg/golv etc men den lukten försviner efter några veckor.

  Mvh Pär H
   
 5. E
  Medlem Nivå 10
  Tinnitus?
   
 6. J
  Medlem Nivå 4
  Det märkliga är faktiskt att doften uppkommit den senaste månaden. Mycket möjligt att doften varit där hela tiden men att den upplevs starkare nu. Kan det bero på att det är kallare ute?

  Min sambos mor kände också någon doft men kunde inte heller säga vad det luktar. När det gäller kläderna, så känns lukten ca 5 minuter efter jag stigit ur huset för att sen avta ju längre tid jag är hemifrån. Jag har bett kompisar samt familj att lukta på kläderna men ingen tycker att det luktar illa.

  Jag blir tokig. Finns det några experter inom detta område?
   
 7. T
  Medlem Nivå 7
  Har en teori. Fuktskada och kemisk lukt låter som lysolbagge. Vi har haft sådana i vårt hus och det finns säkert döda kvar. I hallen vid en av taklamporna, klassisk rund porslinslampa, kan det lukta riktigt illa ibland och det pga av att värmen från lampan gör att det luktar mer. Sommartid när lampan i princip aldrig är tänd luktar det inte det minsta...

  Har för mig att lysolbaggen inte är ett "skadedjur". Däremot tror jag mig ha läst att de gillar det bruna "mjöl" som kan bli efter at tman har haft fuktskador på trä.

  Vi har iallafall slutat hitta levande baggar sen det att vi la nytt tak och fuktskadorna lagades

  /Martin
   
 8. cederbusch
  Medlem Nivå 13
  Hehe, delar du ut diagnoser? Nej jag är visserligen rädd att fåp Tinnitus (har hörselskydd vid minsta lilla oljud), men det är inte så att jag hör tjut som ingen annan hör på det sättet. Ofta är det maskiner som genererar en väldigt hög ton som jag kan uppfatta men de flesta omkring mig störs inte alls av den. För mig så skär det någonstans i skallen. Men går jag bort en bit eller stänger av apparaten så försvinner ljudet.
   
 9. J
  Medlem Nivå 4
  Nu gjorde jag ett litet test. Jag tog ett plagg från vårt sovrum, ett plagg från dotterns samt ett från hallen och la i olika plastpåsar och knöt ihop. Gick och handla(pappaledig) samt tog en längre promenad hem till området. Var väl borta i 50 min. Satte mig vid en lekplats och öppnade påsarna. Nada lukt. Gick sedan hem och tod istället grovingången till tvättstugan. Nada lukt. Lukta snarare godis. Vände på klacken och tog vanliga ingången. Mycket svag odör av vad jag ibland känner, dock ingen obehaglig känsla.

  Var jag borta en för kort stund? Man tycker att näsan borde ha vant sig av "huset" odör efter 50 minuter i friska luften?
   
 10. E
  Medlem Nivå 10
  Ingen diagnos, bara en fråga.
   
 11. J
  Medlem Nivå 4
  Tackar för alla svar.

  En tanke. Jag fick just reda på att alla väggar i huset är i tretex. Efter lite surfande på detta material så har man läst att det kan avge vissa dofter. Kan det vara detta som spökar? Hur luktar gammal/fuktskadad tretex?

  Jag SKA hitta orsaken :)
   
 12. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Har ett liknande problem, lite till och från med intervall en vecka-ett halvår luktar det något skunkigt i farstun, ett mellanting mellan sopor-död råtta-sur filmjölk. (Ja, jag har luktat i skorna...:rolleyes:). Känns när man kliver in, kan lukta själva f-n en dag utan förvarning, sedan klingar det av på ett par dar för att sedan vara borta.
  Har sniffat mig runt men hittar inget, avloppsröret från 1937 som går i en trumma bredvid dörren är lite misstänkt, men det borde lukta mera skit tycker jag men den aromen är det inte.
  Igår kväll var det en rejäl stank, idag en svag lukt. Det jag funderar på är om något blir lite fukigt ibland runt dörren, igår hade det regnat ordentligt och till saken hör att jag för tillfället saknar farstukvist (rev en gammal balkong i somras för att en snickare skulle komma i slutet på AUGUSTI och bygga nytt, nu ska har komma i slutet på veckan å börja...[​IMG]) men problemet har funnits i flera år, i varierande grad, och jag hittar ingen fukt och det luktar inte fuktigt trä.
   
  • Laddar…
 13. J
  Medlem Nivå 4
  Fotografen : Är du den enda som känner doften? Blir du inte tokig av att du inte hittar orsaken? I'm going bananas!
   
 14. B
  Medlem Nivå 15
  T.ex dom som opererats mot snarkandet (i näsan) har mycket känsligare näsa. Själv hörde ja dom gamla tv apparater att dom va på hos grannen. Nu är det borta. Men induktionshällar hör jag.

  Alla är vi individer som är bättre eller sämre på olika saker. Så år det bara.

  Lycka till med att hitta källan till dina problem.
   
 15. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Bor ensam så...men visst är det irriterande, men det gör mig inte på långa vägar lika förbannad som den jädra trämasken som inte behagar dyka upp.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: