Byggahus.se

Märklig jordning av ytterlampor?

 1. J
  Medlem Nivå 5
  Jag ska byta två gamla lampstolpar mot nya pollare. När jag kollade på anslutningen så är fas och nolla kopplad i en plint men jorden är kopplad förbi denna upp i lampan? Har ni någon susning varför det ser ut så här? Är det så att stolpen ursprungligen inte är anpassad för jordkabel? Varför kunde man då inte bara ansluta jorden mot stolpens insida direkt? Hade inte det varit lättare? Eller vill man ha den högt för minskad risk att det kommer vatten?

  För den kabeln som är kopplad förbi plinten kan väl inte vara något annat än jordkabel eller vad säger ni? Den ser ju inte alltför fräsch ut heller då den är tejpad istället för isolering. Skulle ni koppla in den i en ny lampa eller skulle ni gräva upp hela kabeln och lägga ny med hjälp av elektriker? Risken är att kabeln går under vår numera asfaltsbelagda parkering.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  STOLPE.jpg
   
 2. L
  Medlem · Nivå 11
  Ser ut som en biledare dvs inte skyddsjord! Skala bort och se om du har gul/grön kabel på matarkabeln
   
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Tja, det kan både vara jättedåligt eller rätt OK, faktiskt. :)

  Men kort sagt, så ska själva stolpen vara skyddsjordad (troligast) om den är av metall.
  Ljusarmaturen ska också troligen vara skyddsjordad.

  Och jorden ska (idag) dras med godkänd jordledare map på area, märkning osv.

  Så jorden fram till själva stolpen ska vara av samma area som ledarna, dvs t.ex. skärmen på en EKLK är inte godkänd som skyddsjord, däremot är skärmen på EKKJ-kabel godkänd.
  Ja, det är en djungel.
  Finns det en gul/grön märkt ledare i kabeln är den definitivt godkänd.

  Allt detta gäller även ledaren inne i stolpen upp till lampan.

  Sen ska anslutningarna givetvis vara bra, så där kan du linda upp tejpen och kolla. Byt gärna till en sockerbit, ubåt eller ev en wago 222 som kopplingsgrej, så det blir tillförlitlig kontakt.

  Sen ska det även ha bra jordkontakt uppe i lampan och vidare ner i stolpen, detta är bra att kolla.
  Det är faktiskt inte säkert att stolpen måste vara jordad när jag tänker efter, men då bör man ha ett isolationsskikt extra över den del där kablarna är skarvade, t.ex. trä en kabelstrumpa över.  Och till sist, är detta en gammal installation så gäller faktiskt reglerna för den tiden, dvs så kanske det är ok att använda skärmen på kabeln som skyddsjord, om det var kraven just då.
  Det skadar ju aldrig att fräscha upp gamla otidsenliga elinstallationer, men generellt är man inte tvungen till detta.
   
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Men handen på hjärtat.
  Kollar du att det är en bra skarv av skyddsjorden och att den är ordentligt ansluten till armatur/stolpe uppe vid armaturen så är det trots allt bra nog, även om det inte skulle helt och hållet uppfylla regelverket till sista punkt.
   
 5. J
  Medlem Nivå 5
  Tack för input. Jag ska skala av den kabeln som är förbikopplad plinten. Den nya armeraturen jag köpt har en anslutningsplint i nederkant i stolpen där såväl fas, nolla och jord är ansluten så själva armeraturen bör ju vara jordad som den ska. Det är bara frågan, om den gamla kabeln inte är jord (gul/grön) utan en biledare ska jag väl inte ansluta denna mot armeraturens jordkabel? För den är väl då sannolikt inte kopplad mot jord?
  Vi har ju en jordfelsbrytare installerad specifikt för ytterbelysningen men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att det är jordanslutet hela vägen till gamla stolpen?
   
 6. T
  Medlem · Nivå 10
  Troligtvis är biledaren ansluten i båda ändar och använd som skyddsjord. Men det är något som kontrolleras och mätas upp vid kontinuetetstest av skyddsjorden. Nu är inte riskerna särskilt stora med en gammal kabeł när du har jordfelsbrytare.

  Om biledaren används som ensam skyddsjord, då bör den förses med gul/ gön tap'e
   
 7. J
  Medlem Nivå 5
  Tänkte ta och mäta spänningen mellan ledarna i helgen. Om biledaren fungerar som vanlig skyddsjord ska jag ju få 0V mellan den och nollan samt 230V mellan den och fasen.
  Men om biledaren inte är kopplad i båda ändar, får jag samma resultat även då eller skulle jag få 0 V även mellan fasen och biledaren? Alltså, kan jag med spänningskontroll med multimeter se om den är jordkopplad eller ej och därmed veta om det är OK att ansluta den till armeraturens jordkabel?
   
 8. T
  Medlem · Nivå 10
  Jag gissar att du får konstiga värden på den högohmiga mulrimetern om du mäter mot en oansluten och markförlagd skyddsjord. Detta p.g.a kapacitiva kopplingar mot marken. Det kan även jorda mot marken i en annan stolpe.

  Just den här undersökningen bör ske både visuellt och som kontinuetetstest. Man t.ex rulla ut en förlängningskabel till elcentralen och ansluta till skyddsjorden vid centralen. Då kan man mäta slingimpedansen mellan biledaren och förlängningskabelns jordklämma. Man kan även inspektera kopplingspunkter visuellt som kolmplement till mätning.

  Man får aldrig bortse från risken att någon hempulare kan ha använt biledaren som nolla och övriga ledare slm tändtrådar i en form av kronkoppling. Vilket inte är tillåtet i det hår fallet.

  Att jag skriver så utförligt kring kontrollen beror på att det är lätt att lura sig själv i det här fallet. Har t.ex skyddsjorden ( biledaren) kontakt med sann jord via en markmonterad metallstolpe ( lokalt jordtag) då kommer instrumentet att visa 230 v trots att skyddsjorden inte är ansluten till elcentralen. En snarlik lösning används i vissa länder och kallas TT- jordning. I Sverige används nästan uteslutande TN systemet i 230/400 v nätet.
   
  Redigerat 2 apr 2015 09:30
 9. J
  Medlem Nivå 5
  Nu har jag fått lite mer klarhet. Öppnade upp en av de andra lyktstolparna jag skall byta.
  Här ser man parallellkopplingen till lamporna.

  Från armeraturen kommer ledarna Svart, Vit och RÖD (alltså gamla jordfärgen). Från en av nedgrävda kablarna kommer 4 ledare (svart, vit, röd samt den tejpade " biledaren"/"mantel). Den röda är inkopplad i plinten på samma som "biledaren" och från plinten är de vidarekopplade till en skruv på monteringsplattan (jordad?). Den andra nedgrävda har ingen röd men där är "biledaren" kopplad mot den andra markkabelns röda.

  Jag mätte även med multimeter. Mellan svart och vit samt svart och röd har jag 230V. Mellan Vit och röd är det 0V.
  Så den beter sig precis som en jordning.

  Det jag funderar på dock, när jag mäter mellan fas och jord, borde inte jordfelsbrytaren lösa ut då eller tänker jag fel?

  Men med detta så måste det väl vara klart fram att koppla såväl röda som den tejpade biledaren till nya armeraturens jordkabel? Parallellkopplingen löser jag med tre stycken wago 222-plintar för 3 ledare som jag har liggande hemma.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  stolpe2.jpg
   
 10. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Det är vettiga mätningar och resultat du gjort, dessutom ser det ut att vara korrekta jordkablar av typ EKKJ som är använda. Det är helt ok att använda kopparflätan där som jord det är ingen biledare med mindre area utan vad som kallas koncentrisk ledare och med rätt area. Däremot ser jag ingen röd i kablarna på bilden mer än upp i stolpen, det spelar ingen roll vi får räkna flätan som vad som är tänkt för jordning.

  Att inte brytaren löser ut beror på att instrumentet inte drar så mycket ström >15 mA så att den reagerar, helt normalt om man inte har tex en gammal provare med LED-stapel och PTC-motstånd som begränsare.

  Så med stor sannolikhet har du svart-fas, vit-nolla, skärmfläta-PE och kan koppla efter det.
   
 11. J
  Medlem Nivå 5
  Angående röda kablar så går det en röd ifrån den svarta nedgrävda kabeln som kommer upp till vänster i bilden. Denna är kopplad till plinten uppe i vänstra hörnet. Ifrån samma skruv så går en kort röd kabel till skruven som sitter på plattan i nedre högra hörnet (där 2 röda kablar ansluts). Den andra av dessa röda kommer uppifrån lampan.
  Så röd ledare kommer både ifrån nedgrävda matningen samt ifrån stolpen. Däremot saknar den andra nedgrävda kabeln som kommer upp höger i bild en röd ledare utan där är bara kopparfläta men den är ansluten till samma skruv som matarkabelns röda.
   
 12. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Ja då är det ju ännu bättre, se bara till att koppla ihop den inkommande röda med flätorna.
   
 13. J
  Medlem Nivå 5
  Flätorna, då menar du de tejpade trådarna?

  Tack för svar!
   
  • Laddar…