Byggahus.se

Mäklarfel

 1. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare
  Hej, vi har råkat ut för ett stort problem som mäklaren orsakade oss när vi skrev på köpekontraktet vid köp av ett hus. Det visade sig att det var en dödsbo och alla delägare inte var med och skrev på fast vi inte fick veta att det var fler delägare. När det var dags att skriva huset på oss på banken kom mäklaren och meddelade att det fanns fler delägare som inte vill ge sitt godkännande pga. en tvist med andra ägare. Mäklaren lovade att snabbt fixa fram fullmakt från alla för försäljningen. Eftersom vi hade redan sagt upp vårt kontrakt på hyreslägenheten gick vi på att skriva på ett tilläggsavtal som gav oss rätten att flytta in som hyresgäst samt börja renovera huset. Hyran sattes på ett stegvis belopp 0:-, 1000, 2000 och 3000 för 4 månader.

  Men det där med fullmakten drjöde länge och under tiden började pannan, avlopp krångla och ägarna ville inte komma och fixa dem. Vi började klaga hos mäklarfirmans chef. Då avslöjade han att mäklaren hade gjort ett stort misstag med att gå ut med försäljningen eftersom han saknade en skriftligt fullmakt från alla delägare. Han sa att inga av handligar var gilltiga och vi kan ta tillbaka vårt bud och få tillbaka handpenningen samt kräva skadestånd från mäklaren.

  Nu har vi bestämt oss att ångra budet (inget köp har skett enl. deras jursit) och få tillbaka handpenningen samt kräva både ersättning för de faktiska kostnader för flytt, städning, renovering (ca. 50 000 SEK) samt skadestånd för sveda och värk. Dessutom måste vi ha tid för att kunna hitta en annan bostad att flytta till.

  Vi kommer att anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarnämnden. Nu önskar jag mig alla tips för hur jag ska gå vidare med detta samt max belopp vi kan kräva för sveda och värk.

  Tack för att ni bryr er!

   
 2. S
  Medlem · 838 inlägg

  Stefan_h

  Medlem

  Re: Mäklarfel

  Vi råkade ut för en kass mäklare här med... Vi båda rätt unga o naiva kan man väl påsåt.. Hittade ett i våra ögon drömhus.. När kontraktet skulle skrivas frågade mäklaren om vi tänkt besiktiga huset, vi sa som det va att vi hade inte bestämt oss. Då sa han att de behöver vi inte göra då huset blev bes ett år tidigare UA.. Ja ja fick se de bes protokollet o det stämde juh de han sa... Nu när vi bott här i 1 år så hittar man lite fel då o då... Men bara de att mäklaren sa så!! VI har pratat med mäklarsamfundet men de menar på de att det är ord mot ord så vi ska lägga ner för vi kan ändå inte komma nånstans!!
  Vi har inget till övers för den yrkeskåren längre!!
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 234 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Mäklarfel

  Er fråga är komplicerad.

  Ni måste absolut konsultera en jurist. Ersättning för sveda och verk brukar man aldrig kunna få mer än löjliga symbol belopp för.

  Ni kan riskera att inte få ersättning för reparationer ni utfört, där behöver ni ett proffs som kan lägga fram rätt argument. Det är över huvudtaget alltid mycket stor risk att reparera innan man tillträtt ett hus.

  Om man skall måla fan på väggen saå skulle faktiskt de delägare som motsätter sig affären kunna stämma er för åverkan på huset.

  Det ni borde kunna få ut av mäklaren (och kanske av de som skrev på för dödsboet) är ju för kostnader i form av fördyrat boende för er tills ni hittar annan likvärdig villa att köpa. Om ni hade haft ett giltigt köpekontrakt som säljaren "kryper" ur så kan man lyckas få ersättning för att det hus man senare köper är dyrare.
   
 4. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare

  Re: Mäklarfel

  Det var tråkigt. Tror bäst är att ha en advokat med sig när man ska köpa hus från början.
   
 5. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare

  Re: Mäklarfel

  Idag fick vi handpenningen tillbaka så det är positivt. Mäklarens chef som jag har haft kontakt med nästan från början (kopplade bort mäklaren i tidigt stadie eftersom vi tyckte att han inte utförde ett bra jobb) erkänner fel och tycker själv att utav min advokat ska stämma honom. Nu tycker min advokat att jag ska lämna kalkylen för ersättning till chefen som i sin tur överlämnar den till s.k. referen (består av en grupp oberoende duktiga jurister som tingsrätten värdesätter deras åsikt mycket ) som ska bestämma vad vi har rätt att få.

  Som sagt vi började reparationer enl. tilläggsavtal som mäklaren samt ägaren (delägare fick vi veta efteråt) skrev på så vi tycker inte att vi har handlat fel.
   
 6. P
  Medlem · 548 inlägg

  Re: Mäklarfel

  Måste fråga, hur länge har ni nu bott i huset?
  Och vad står det i hyreskontraktet vad som händer efter 4månader? Förlängs det automatiskt? Skrev alla ägare till huset på hyreskontraktet?
   
 7. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare

  Re: Mäklarfel

  Vi har bott i huset ca. 3 månader. Det står inte om vad som händer efter aprilmånaden. Vi disskuterade aldrig förlängningen eftersom vi ville köpa hus och inte hyra det.

  Första köpekontaktet visste vi inte om att det fanns andra delägare. Hyreskontraktet skrevs under av en delägare.
   
 8. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Mäklarfel

  En fråga som är nog så viktig i sammanhanget, finns det ett giltligt köpeavtal?? Nej det tror inte jag. Men det måste väl finnas ett ombud för dödsboet, en advokat eller någon som har lämnat över försäljningen till mäklaren. Att det strular med dödsbon och husförsäljning är nog mer regel än undantag. Det lutar nog mer åt att mäklaren inte haft koll på läget eller förklarat illa för Er.
   
 9. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare

  Re: Mäklarfel

  Nu efterhand tycker alla (min advokad, mäklarfirmans jurist, mäklaren chef) att det inte finns några giltiga köpeavtal. Det finns väl en jurist för dödsboet som lämnade över försäljningen til mäklaren men inga skriftliga papper om godkännade av alla delägare. Mäklaren enl. honom hade fått muntligt per telefon att allt är grönt och han skickar över senare pappret. Nu juristen förnekar detta. Som vi ser på saken har mäklaren i god tro eller egen vinst gått ut snabbt för försäljnigen. >:(

  Står tidigare i tråden att det enligt jurist inte föreligger giltigt köpeavtal. Det är inget som nån här tvekar om, finns självklart inga giltiga grunder för avtal då inte alla dödsboägare är representerade.

  Sen varför mäklaren har lyckats med ett sånt här generalfel är helt omöjligt att förstå. Sen så ställer jag mig frågande som nån tidigare har skrivit, om uthyrningen. Är det nått påhitt av mäklaren själv, eller har han samtliga dödsbodelägare i ryggen för denna uthyrning?... eller har han lyckat skjuta sig själv i foten 2ggr... ...sen så kan man börja undra över hur man som köpare kan hamna i en situation av total kollaps utan att ifrågasätta huruvida uthyrningen är giltig, samt överväga att börja renovera på ett hus utan inte bara avsaknaden av giltigt köpeavtal utan tom ett ogilitig avtal som uppenbarligen har bestridits.

  Hela historien är sanslös.

  Ett råd till köparen är att spela dina kort innan du anmäler till fastighetsmäklarnämnden, för dit är det sista stället som den mäklaren vill till. Genom att inte anmäla så har du en hållhake som kan ge en snabbare väg till ekonomisk ersättning. Iof så kommer generaltabben förmodligen inte rendera mer än en varning till mäklaren, men man kan hoppas på en avregistering.

  Men finns två saker som är positiva i historien, för oftast med dödsbon så sker det friskrivningar mot eventuella fel. Så om köpet hade gått vägen på ett korrekt sätt av en riktig mäklare, så hade ni suttit med en kåk utan värme o trasigt avlopp. Inte så billigt det heller. [/quote]

  Tack för en bra inlägg. Som du säger finns det inga giltiga köpekontrakt och det är därför vi fick tillbaka handpenningen idag. Det där med att mäklaren har begått ett så stort fel tycker alla t.o.m hans chef att obegripligt. Sedan han gjorde ännu större fel och övertygade oss att säga upp vår hyreskontrakt på gamla bostdan och flytta in samt börja renovera. Han hade inte alls alla delägare bakom sig för uthyrningen eftersom en av delägarna ville inte ge sitt godkännade för försäljning tills han fick sina pengar av andra delägare som han hade lånat den i familjen som har dött. Vi helt enkelt i god tro på en mäklare som jobbar på en känd och stor mäklarfirma utan några varningar på 10 år litade på honom och skrev på hyreskontraktet inkl. renovering.

  Vi självklart kommer att vänta med att anmäla honom till nämnden tills vi har fått pengarna tillbaka och allt har löst sig. Vi har aft tur i oturen som du säger men när man ser på helheten är vi mycket ledsna och mår dåliga i familjen. Barnen hade börjat på ny dagis så de blir inte glada att vi flyttar en gång till.

  Det positiva är att vi redan har hittat det verkliga drömhuset och kommer att förhoppningsvis flytta så fort som möjligt det går men kommer inte att underlätta för mäklaren i detta fallet.
   
 10. P
  Medlem · 548 inlägg

  Re: Mäklarfel

  Vi har bott i huset ca. 3 månader. Det står inte om vad som händer efter aprilmånaden. Vi disskuterade aldrig förlängningen eftersom vi ville köpa hus och inte hyra det.

  Första köpekontaktet visste vi inte om att det fanns andra delägare. Hyreskontraktet skrevs under av en delägare.[/quote]

  Diskutera och diskutera, vad står det i hyreskontraktet?
  Det är det skriftliga som är intressant, vad mäklaren sagt till er kan ni kasta ut genom fönstret.
  Sen till köpekontraktet, hur är det formulerat?
  Står delägaren som säljare med 1/1 del av fastigheten? Eller vem står som säljare?
   
 11. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare

  Re: Mäklarfel

  Vi har bott i huset ca. 3 månader. Det står inte om vad som händer efter aprilmånaden. Vi disskuterade aldrig förlängningen eftersom vi ville köpa hus och inte hyra det.

  Första köpekontaktet visste vi inte om att det fanns andra delägare. Hyreskontraktet skrevs under av en delägare.[/quote]

  Diskutera  och diskutera, vad står det i hyreskontraktet?
  Det är det skriftliga som är intressant, vad mäklaren sagt till er kan ni kasta ut genom fönstret.
  Sen till köpekontraktet, hur är det formulerat?
  Står delägaren som säljare med 1/1 del av fastigheten? Eller vem står som säljare?
  [/quote]

  Det står väl inget annat än att vi hyr huset under en vis månader mot ett visst belopp. Vi har faktiskt inte brytt oss mycket vad mäklaren sagt muntligt. På köpekontraktet står det ingenting om flera delägare men det står om dödsbo och boupptäckning och hon står som säljare samt hennes bortgångna man som hon skrev på istället.
   
 12. yonna
  Medlem · Österlen · 6 952 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Mäklarfel

  Det första mäklaren ska kolla, när han får ett uppdrag, är vem/vilka som är lagfarna ägare till fastigheten. Eftersom ett dödsbo är involverat borde varningsklockan klinga på direkten.

  Detta är ett ytterligt allvarligt fel som mäklaren gjort och det är självklart att det är på sin plats med en anmälan. Och lämna fastigheten så fort ni kan! Ni kan tyvärr räkna med att full ersättning för er renovering inte utgår men får ni ut något alls så är det bra.
   
 13. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare

  Re: Mäklarfel

  Hans chef är oxå medveten om detta att mäklaren helt enkelt gjort bort sig. Därför är han med och försöker fixa problemet. Vi ska lämna en stämmningsansökan med krav på ersättning till honom som ska behandlas av en "referen" vilka består av en del oberoende jurister. Han själv har sagt att mäklaren kan antingen få varning eller helt enkelt bli av sin licens.

  Vi ska anmäla honom men vi gör det när alla medel använts. Vi få se hur mycket av den faktiska kostnader vi får tillbaka. Vi ska försöka flytta så fort vi skriver på nya huset.
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 43 234 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Mäklarfel

  Den här varianten med att hae "refere" eller vad du skriver känner jag inte igen. Låter ev. som ett skiljedomsförfarande. Har ni kontrollerat med er egen jurist vad det igenligen är och att det är OK. Ex. så kan en skiljedom vara oerhört dyr i advokatkostnader även om man vinner.

  Vem utser den "oberoende" jusristen?

   
 15. marash
  Husägare · Jönköping · 51 inlägg

  marash

  Husägare

  Re: Mäklarfel

  Direkt vet jag inte heller vad en referen är men jag uppfatade så att de i gruppen består av en del oberoende jurister samt jurister från mäklarsidan. Vad den gruppen beslutar godkänns nästan alltid från tingsrätten har chefen sagt.

  När vi nämnde detta för advokaten sa han inte något speciellt. Han sa att vi ska lämna skriftligt skadeståndskravet till mäklarens chef och avvakta med att vi får ersättning. Blir vi inte nöjda kan vi gå vidare till rätten.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.