Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Mäklaren kör en dirty

 1. T
  Medlem · 4 inlägg

  tobias Karlsson1

  Medlem
  Hej!

  Köpte en bostadsrätt för massor med pengar tidigare i år. Lägenheten var utrustad med öppenspis och det eldades friskt i den på visningen. Kontraktet skrevs 27/1 och tillträde är i morgon (28/4). Idag 27/4 ringde mäklaren och sa i förbifarten att det ryker in hos grannen i lägenheten ovanför när man eldar i spisen så det är eldningsförbud i den. Efter mycket om och men vidarebefodrade mäklaren ett mail från bostadsrättsföreningen som sa att skorstenen hade provtryckts och det läckte på 3:e vån. Detta gjordes 1/3 alltså nästan två månader tidigare. Det lilla jag har hunnit med att kolla upp är att säljaren hävdar att det inte är deras fel, skorstenen tillhör huset och det är föreningen som skall stå för kostnaden att fixa problemet. Till saken hör att enligt föreningen är piporna i skorstenen för trånga för att köra ner nya rör så skall det fixas måste väggarna i alla lägenheterna knackas upp för att få in nya rör (kommer aldrig att hända). Slutlikvid skall som sagt skrivas i morgon och enligt mäklaren kan jag bli stämd om jag inte kommer och skriver på papperna och betalar slutlikviden. Enligt honom skall jag betala likviden och om felet ej åtgärdas skall jag göra en reklamation till köparen i efterhand. Det står klart och tydligt i kontraktet att "fel som säljaren redovisat kan i normalfallet inte senare åberopas av köparen som fel".
  Phu det blev långt inlägg, hoppas ni orkade läsa igenom det. Skall jag betala och hoppas på det bästa? Kontakta jurist (har jag gjort men det går ju inte på 5 min att få svar av dem) och skjuta upp påskriften?

  Tack för att ni tog er tid

  Tobbe
   
 2. Dowser4711
  Renoverare · Trosa · 1 604 inlägg

  Dowser4711

  Renoverare
  Hmm, jag skulle kontakta grannen ovanför och föreningen snabbt som attans och försöka få reda på när de först uppmärksammade problemet. Om det provtrycktes den 1/3 så borde det ju funnits en orsak till det och gissningsvis någon form av kedja som i slutänden ledde fram till provtryckning och eldningsförbud.

  Eller var det under en ordinarie brandskyddskontroll som bara råkade komma så lägligt?
  Det känns ju rätt orimligt om problemet var att en granne klagat på att det ryker in.
   
 3. T
  Medlem · 4 inlägg

  tobias Karlsson1

  Medlem
  Enligt mäklaren hade de i lägenheten på 5:e vån känt röklukt och därför gjordes det en provtryckning och då upptäcktes det att läckan var på vån 3 (lägenheten ovan min). Mäklaren har bett om ursäkt 5ggr nu för att han "glömt" meddela mig detta. Jag tycker det är för jvla kasst!
   
  • Laddar…
 4. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 789 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Juridiken har mäklaren fått rätt i alla fall. Spisen brukar vara en del av den den upplåtna bostadsrätten medan rökkanalerna inte är det och en del av huset. Så det ligger på föreningens ansvar att underhålla dem. Juridiken om en BRF-förenings styrelse kan neka att underhålla en rökkanal är oklar för mig.

  EDIT: Tydligen tycker Hovrätten att en BRF kan neka att reparera rökkanal till eldstad för trivseldning: https://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/faktablad/tatning-av-rokkanaler

  Men inte om man har betalt ett högre andelstal för eldstaden vid upplåtelsen menar Bostadsrätternas jurister.

  Har lägenheten sålts med utfästelse om fungerande spis så undrar jag vad köplagen nu säger om att spisen inte kan användas. Borde ju i alla fall röra sig om ett rejält minskat marknadsvärde.
   
 5. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 550 inlägg

  krillek

  Medlem
  En variant till rör är att glidgjuta. Går att göra utan att påverka grannarna.

  https://skorsten.com/glidgjutning/
   
 6. T
  Medlem · 4 inlägg

  tobias Karlsson1

  Medlem
  Glidgjutning gjordes för några år sedan, därför är kanalerna för trånga för nya rör. Mäklaren har kontaktat en jurist och de sa att brukligt är att säljaren stoppar undan en summa hos mäklaren som betalas ut om felet ej åtgärdas av föreningen. Om det åtgärdas får säljaren tillbaka pengarna. Säljaren godtog inte detta utan menar på att de inte har gjort några fel. Mäklaren sa till mig att han föreslog 100k och jag sa vi går med på 200k men hoppas givetvis att skorstenen åtgärdas då spisen var en väsentlig orsak till att vi köpte lägenheten.
   
 7. M
  Medlem · Stockholm · 986 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Finns det öppen spis i alla andra lägenheter?
   
 8. F
  Medlem · Västra götaland · 7 396 inlägg

  fsn

  Medlem
  Om säljaren gjort fel eller inte är väl rätt egalt, värdet av den öppna spisen är ju i praktiken raderat och det är uppenbarligen en försämring som uppstått mellan visning och tillträde.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · 4 inlägg

  tobias Karlsson1

  Medlem
  Vet inte till 100% men vindsvåningen har ingen spis men de 4 andra har. Grannen rakt över i trappen har spis som går att elda i.
   
 10. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 227 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Det är föreningen som är ansvarig för rökkanalerna. Om alla bostäder har sådana kanaler är det troligen praxis att föreningen står för kostnader vid renovering. Om det däremot bara är vissa som har eldstäder och det är trivseleldning är det vanligt att respektive bostadsrättsägare står för kostnaden, lämpligen som ett kapitaltillskott. Om detta skulle bli aktuellt i ert fall bör ägaren som äger när problemet uppkommer stå för kostnaden, alltså den ni köper av. Kanske kan det lösas på det sättet, alltså att föreningen står för åtgärderna med ersättning från er säljare. Om det inte är möjligt så bör ni samråda med en kunnig jurist om möjlighet att söka ersättning för värdeminskning. Detta är en ovanlig händelse, men kanske finns något liknande att jämföra med. En komplikation kan vara att en praxis utvecklats som innebär att fel som bedöms ge en låg ersättning i förhållande till köpeskilling (under cirka 5 procent) inte behöver ersättas. Er bostadsrätt var uppenbarligen dyr, så det kan gälla i ert fall. Ännu ett skäl att söka kompetent hjälp.
  Begärde ni tillgång till tidigare kontroll av eldstaden före ert köp. I så fall vilken information fick ni?
   
  Redigerat 27 apr 20:53
 11. HogeN
  Lösvirkesbyggare · Österbotten · 537 inlägg

  HogeN

  Lösvirkesbyggare
  du kan göra en lika fuling och komma dit med båda händer i packet och säga.. hoppsan hoppsan lite svårt att skriva något nu just vi tar det senare 4-6veckor läcketid så hinner du få kontakt med jurist m.m
   
 12. E
  Medlem · Stockholm · 2 442 inlägg

  Eld

  Medlem
  Man behöver inte kunna skriva för att underteckna något. Det räcker med ett litet streck eller kryss som man gör med pennan i munnen.

  Det finns inga formella krav alls på hur en namnteckning ska göras.
   
  • Laddar…
 13. S
  Besserwisser · 640 inlägg

  sjoelund

  Besserwisser
  Problemet är ju att han redan skrivit på kontraktet... Det är bara slutlikviden kvar. De kommer inte kunna hävda att detta var någonting de upplyst köparen om innan köpet.
   
 14. HogeN
  Lösvirkesbyggare · Österbotten · 537 inlägg

  HogeN

  Lösvirkesbyggare
  precis.. "det där är inte min namntecking mäklaren har klottrat den där"
   
 15. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 745 inlägg
  Fyfaen "Glömt"! Han gjorde det garanterat medvetet för att det skulle gå "smidigare".
  Det måste finnas någon praxis eller tidigare fall, och mäklaren har "glömt" medvetet för att TS inte ska ha tid att undersöka det hela.

  Hoppas verkligen det kan lösas innan påskrift!
  Lycka till.
  /W
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.