Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Mäklare

 1. M
  Medlem · 2 inlägg

  Mulla

  Medlem
  Hej
  Om någon varit på husvisning och visar intresse för köp men bestämmer sig efter att kontrakt med mäklaren gått ut; är säljaren fortfarande skyldig mäklaren arvode då?
   
 2. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 13 277 inlägg
  Är förmedlingsuppdraget uppsagt?
  Eller är det bara ”ensamrätten” som har löpt ut?

  ”När förmedlingsuppdraget avslutas ska mäklaren lämna över en spekulantförteckning till dig. Om någon av dessa spekulanter senare köper din bostad kan mäklaren ha rätt till provision.”
  https://www.svenskfast.se/guider/formedlingsuppdrag/

  ”Efter ensamrättsperioden löper avtalet vidare som vanligt förmedlingsuppdrag. För att avtalet helt ska upphöra efter ensamrättsperioden krävs att uppsägning sker”
  https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/formedlingsuppdrag-bostadsratt-eller-fastighet

  ”När ett uppdragsavtal avslutas utan att bostaden har sålts ska mäklaren informera säljaren om att hen kan ha rätt till ersättning om bostaden säljs vid ett senare tillfälle. Mäklaren bör lämna en lista med spekulanter (spekulantlista) till säljaren. Detta för att säljaren ska veta vilka personer som mäklaren har varit i kontakt med angående bostaden.”

  ”Om inte bostaden säljs har mäklaren inte rätt till provision. Det förekommer att mäklaren kan ha rätt till annan ersättning (till exempel för vissa utlägg). Detta ska i så fall stå i uppdragsavtalet eller i någon annan skriftlig överenskommelse.”

  ”Om en bostad säljs när mäklaren inte har ensamrätt har hen rätt till ersättning om försäljningen har skett genom mäklarens förmedling. Detta gäller även om uppdragsavtalet har sagts upp och försäljningen sker efter det att förmedlingsuppdraget har avslutats. Det krävs att mäklaren har förmedlat kontakten till köparen (anvisat köparen). Det måste också finnas ett orsakssamband mellan mäklarens arbete och försäljningen.”
  https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/intaget/provision/
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · 12 240 inlägg
  Om jag kommer ihåg rätt så har mäklaren ett enskilt/eget avtal med säljaren under 3 månader. Därefter är mäklaruppdraget avslutat och säljaren får gå vidare själv, eller anlita annan mäklare.

  Men OM det finns en köpare som hittat fastigheten under denna tremånadersperiod eller om säljaren skickat uppgifter/bilder som mäklaren tagit fram. Även om säljaren skickat dessa bilder efter 3 månader
  Ja, då har mäklaren rätt till arvode
  Om det är hela arvodet eller det därav vet jag inte.
   
 4. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 13 277 inlägg
  Det där med tre månader beror på om mäklaren har ensamrätt eller inte, oftast har mäklaren ensamrätt, men inte alltid.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.