Byggahus.se

Lysrör T8 - Fasas ut när?

 1. P
  Medlem · 2 inlägg

  PT Skeppmora

  Medlem
  Hej
  Jag undrar var man kan hitta konkret info om när man ska sluta att tillverka/sälja lysrör T8.
  Sedan såklart om det finns plan för övriga som tex kompaktlysrör och T5 lysrör.
   
 2. E
  Medlem · Skåne · 9 388 inlägg

  etompau

  Medlem
  Har ej hört att lysrör är under utfasning.
  De lär nog hänga med åtminstone ett decennium till.
   
 3. P
  Medlem · 2 inlägg

  PT Skeppmora

  Medlem
  Jag hörde rykten om att redan 2021 ska dem flesta T8 lysrör ha tillverkningsförbud.
   
 4. svartöra
  Medlem · Västra Götalands län · 1 783 inlägg

  svartöra

  Medlem
  Här hittade jag ett "ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR / SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN"
  https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/10102/2019/SV/SWD-2019-358-F1-SV-MAIN-PART-1.PDF
  daterat 1 oktober 2019 så frågan diskuteras tydligen men jag gissar att beslut ännu inte är fattat.

  "Tidpunkten för utfasning av T8-lysrör är den mest känsliga delen, eftersom vissa berörda intressenter (delar av branschen och en minoritet av medlemsstaterna) ifrågasätter tillgången på lysdiodersättningar för alla tillämpningar där T8 används i september 2021 och stöder en utfasning ett par år senare. Majoriteten av medlemsstaterna stöder en tidig utfasning av T8-lampor tillsammans med riktade undantag för problemsektorer. Icke-statliga organisationer och konsumentorganisationer motsätter sig en sen utfasning av T8-lampor."
   
  • Laddar…
 5. U
  Medlem · 4 634 inlägg

  Ser att utfasningen skall vara till år 2023 men är oklar över vad det betyder rent praktiskt?

  Trots att jag läst informationssidan på nätet om detta har man inte lyckats berätta det viktigaste, om det går att köpa T8 efter 2023
   
 6. A
  Medlem · Stockholms län · 8 934 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Praktiskt betyder det nog inte så mycket alls. Sist ett T8-rör lade av hemma hos mig köpte jag ett LED-rör i stället. Det lyser vad jag kan avgöra minst lika bra, det har lägre effekt och det passar i samma armatur. Så det blir nog inte konstigare än när glödlamporna fasades ut. Man får köpa en annan produkt som fungerar lika bra eller bättre.
   
 7. svartöra
  Medlem · Västra Götalands län · 1 783 inlägg

  svartöra

  Medlem
  Jag har fattat det så här: från och med 1 september 2023 får T8-lysrör inte längre "sättas på marknaden" dvs tillhandahållas för försäljning av tillverkare eller importör, däremot får lager som finns hos återförsäljare eller detaljist säljas tills dess de är slut.
  (Länk och länk)
  Men som Avemo sa, i praktiken köper man nog LED-lysrör utan att tänka så mycket på skillnaden.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Kronoberg · 1 725 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Sist jag kollade var ca halva ljusflödet om man jämför rakt av LED-ersättningsrör vs vanliga T8, men drar å andra sidan bara halva effekten.

  1700 lm LED för ett 1200 mm 16W https://www.clasohlson.com/se/LED-lysrör-SubstiTUBE-16,4-W-1200-mm,-Osram---/p/36-7723

  3350 lm T8 för ett 1200 mm 36W https://www.clasohlson.com/se/T8-lysrör-36-W-3350-lm-Osram/p/36-5567

  Möjligt att det finns kraftigare LED-ersättningar men det jag behövde i tillämpningen var så mycket ljus som möjligt till lägsta pris och data ovan talar sitt tydliga språk. LED ger halva ljusflödet, drar halva effekten och är betydligt dyrare; 100 kr vs 70 kr.

  __

  PS. Måste ju tillägga att försäljningsargumentet "minska energiförbrukningen" visserligen är sant men vi pratar om en grunka som bara ger hälften av prestationen av den som har "högre energiförbrukning". Dvs för samma ljusflöde så behöver man installera dubbelt så mycket av de svagare LED-rören så det blir i stort sett samma effektförbrukning i slutänden givet ett visst ljusflöde man vill ha i tillämpningen. Detta till en kostnad som blir i runda slängar tre ggr så dyrt, givet det ljusflöde man vill ha.
   
  Redigerat
  • Laddar…
 9. Mikael_L
  Medlem · 40 463 inlägg
  I praktiken brukar nog LED däremot ge något mer nyttigt användbart ljus än samma effekt lysrör, då LED har riktat ljus (förhoppningsvis dit man vill ha det) medan lysrör lyser runt om och förlusterna i reflektorn tar lite av ljuset. Är reflektorn bara vitmålat bakstycke (typiskt billiga armaturer) så blir förlusten rätt stor.

  Här finns en tabell över urfasningen av olika ljuskällor (ganska långt ner på sidan):
  http://www.energimyndigheten.se/ene.../produkter/belysning/kommande-krav-belysning/

  Tänk att T12 lysrören (de där gamla grymt tjocka) fortfarande finns kvar (en sort blev urfasad för några år sedan), men anledningen är nog att de var de mest tändsäkra vid riktigt låga temperaturer, och så länge det inte fann vettiga ersättningar så har det inte varit läge att stoppa dom.
  Men nu har LED nått så långt att de kan ersätta, och LED tänder ju utmärkt snabbt ner till temperaturen för flytande kväve, så ...
   
  • Laddar…
 10. H
  Medlem · Kronoberg · 1 725 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Jag har inte kommenterat armaturers egenskaper ovan, enbart själva lysrörets ljusflöde vs inmatad effekt.

  Självklart får man ett bättre ljusutbyte från armaturer som kan rikta ljusfödet på effektivt sätt.

  De Led-armaturer vi har, ett tiotal, är byggda för Led från början. Ljuskällorna är icke-utbytbara men de har en lång livslängd, ger mycket bra ljus. Inte bara vad gäller färgtemp utan främst vad gäller RA som är mycket viktigt, färgåtergivningen. Ser de som överlägsna typiska 840-lysrör T8.

  Jag tror inte att dessa armaturer går att jämföra med "ersättnings-LED"-lysrör.
   
  • Laddar…
 11. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 435 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  Min erfarenhet (som kommer från både relativt billiga T8-armaturer och billiga led-armaturer) är att en led armatur med X lumen i uppgiven ljusstyrka upplevs som betydligt kraftigare ljusflöde än X lumen från en T8 armatur!
   
 12. Mikael_L
  Medlem · 40 463 inlägg
  När man jämför upplevd ljusstyrka så är det rätt viktigt att ljuskällorna har samma färgtemperatur och relativt lika spektralfördelning, ty annars luras ögat (samt även uppmätt lumen enligt standard).
  Ty ögat är känsligast vid ca 530nm (i gröna området, lite närmare gult) så därför tycker vi att en 4000K ljuskälla lyser starkare än en 2700K, även om de skickar ut samma mängd optisk energi.
   
 13. H
  Medlem · Kronoberg · 1 725 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Ja ljus är knepigare än man kan tro. Att bara gå på ljusflöde tekniskt som mätt i lumen är inte hela sanningen.

  Har testat alla möjliga prylar. I köket har vi fortfarande T8 840-lysrör, ger bra arbetsljus. Men i litet mer nybyggda delar av huset tex tvättstuga och garage har vi moderna LED-armaturer som ger en fantastisk färgåtergivning dvs högt RA-värde, skulle säga att detta är betydligt viktigare än en på pappret högre ljusflöde i Lumen räknat. Lustiga är att dessa ligger mer mot 3000 K i spektrumet men upplevs som rikare och flödigare ljus, verkligen fullfärg i alla avseenden där trad 830 eller 840 lysrör upplevs fattiga på något vis.

  Det är alltså inte helt lätt att välja ljuskällor efter spec, man måste nästa se med egna ögon hur det funkar där man vill ha sitt ljus.
   
 14. M
  Senilingenjör · Skåne · 667 inlägg

  mnils

  Senilingenjör
  Vanliga ljusrör tappar rätt mycket av ljusflödet på ett år men de drar fortfarande lika mycket energi, LED mattas knappt. De värden som anges är för nya rör men man brukar ju bara byta lysrör när de går sönder helt så största delen av tiden de används är ljusflödet klart sämre än spec.
   
 15. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 435 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  I mitt fall så var det 4000K led och 4000K lysrör. Men visst är det svårt att jämföra. Den största skillnaden upplevde jag var att lysrören inte hade full styrka förrän efter någon minut, trots att utrymmet höll ca 15 grader.

  Det är också som ni säger rätt stor skillnad på ett par år gamla lysrör men jag bytte nämligen i 2 armaturer och valde sedan LED, satte dem dessutom bredvid och som jag skrev så upplevdes LED armaturerna som betydligt ljusstarkare, trots att de skulle ha aningens mindre lumen på pappret.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.