Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Lutande väggar nybygge prefab

 1. S
  Medlem · Dalarnas · 190 inlägg

  swedjeep

  Medlem
  Vad anses vara "godkänd" tolerans vertikalt på väggar efter en stomresning, snickarna säger att det går inta att få det bättre eller exakt går aldrig att få ett trähus. Men som tekniker så vill jag veta vad som anses vara inom ramen, jag tycker det ligger utanför vad som är acceptabelt idag och på ritningar finns inga toleranser inritade så i min värld är det lod som gäller.

  Berättar vad lutningen är efter att jag fått lite respons på frågan. Ange i grader eller mm per höjdmeter. Notera att det är vertikal rakhet dvs lutning inåt / utåt.

  Tacksam för input :x
   
 2. M
  Medlem · Dalarna · 2 597 inlägg

  mr_bygg

  Medlem
  • Laddar…
 3. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 311 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Nu blev jag lite orolig!

  Jag plockade fram mitt 1200 mm Clas Ohlson-vattenpass och kollade väggarna, både ytter- och innerväggar,
  i mitt 4 år gamla lösvirkesbyggda hus.
  Och alla ser raka ut, blåsan ligger väl inom strecken på libellen.
  Det ligger alltså någonstans inom 1,5 mm/m vad jag förstår.

  Varför kan de inte bygga rakt? Har de inte vattenpass utan går på ögonmått?
  Men det kanske är annorlunda när man sätter upp ett prefabricerat kataloghus.
  Då är kanske montörerna bundna av precisionen hos väggelementen.


  Någon insatt får tala om vad som stipuleras i Bygg-AMA eller var nu detta regleras.

  Hoppsan!
  Mr_bygg hade redan plockat fram relevant info.
  Snabbt jobbat Mr_bygg (y)
   
  Redigerat 2 jan 2015 21:33
 4. S
  Medlem · Dalarnas · 190 inlägg

  swedjeep

  Medlem
  Vid stomresningen var det stora problem att få ihop det enligt de mått som var angivna, det var måttfel på gavelblock från fabrik, plattan utförd av oss var kontrollmätt till +-2 mm dvs väl inom tolerans som var satt från husleverantör,

  Snickarna som var tillhandahållna av stomleverantör skulle vara med tills det var väder tätt och dom ansvarade för stom montaget tillsammans med 2 erfarna snickare anlitade av oss från lokal byggfirma.

  Nu 2 veckor efter stomresning upptäcker vi det ena problemet efter det andra, det mesta går att lösa men lutande väggar som på vissa ställen överstiger 1,5 cm på 2500 mm känns åt helsike.

  Ska ha en genomgång med leverantör på Måndag så vill ha kött på benen. Nu är inte dom direkt att belägga problemen eftersom domanvänder en fabrik i södra Sverige som även gör block/prefab åt andra tillverkare men det känns som ett måndags exemplar, eller så hade dom bråttom till julledighet.

  Problem förutom detta: saknad fördragning av el i vägg, inte konsekvent men saknas en del uttag och utgångar, förmonterad balkongdörr sitter snett, felbyggt vid ett fönster, saknas ritningsunderlag samt att dom utfört stomme på annat sätt än det som var sagt utan att informera. Vi har inte tagit del av K ritningar eller andra konstruktionsritningar förrän 3 daga innan stomme började resas trots att vi skulle haft dessa tidigare, listan kan göras lång.
  Känns som vi har en bra dialog med lev men tror inte dom förstår vidden av problemen. Det hopar sig och dom måste ju ta dette vidare med fabrik, om 3 månader är vi bostadslösa om vi inte har ett hus att flytta in i.

  Ska böra med att dokumentera allt grundligt även om jag skulle vilja lägga tiden på annat produktivt i stället. :confused:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.