Byggahus.se

Lut och vitolja på furugolv ger rödaktig nyans

 1. Albin Martinsson
  Medlem Nivå 1
  Hej! Jag och min sambo är i färd med att renovera en lägenhet och har kommit till momentet golv. Vi har lagt ett obehandlat furugolv som vi sedan slipat med fint papper och därefter lutat. Så långt är allting väl, golvet fick en ljus och lätt gråaktig nyans som vi var nöjda med. Därefter beslutade vi oss för att olja golvet med vitpigmenterad olja. Skakade och rörde om oljan väl innan applicering då vi hört en del om att pigmentet kan fastna i botten. Vi har kört två vändor men resultat lämnar en del att önska, den gråa tonen har istället blivit nästan rödaktig med inslag av grön/gul på de ljusa partierna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7EF1AED1-AE7D-411E-89D1-2858CE9F4953.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  809CB4ED-BC3E-4C83-A255-F7182E86F1B2.jpeg


  Har mer eller mindre lusläst varenda inlägg som finns och har så vitt vi förstår inte gjort något annorlunda. Kanske kan någon här svara på vad som kan ha gått snett och vad det finns för alternativ om vi vill åtgärda detta. Kan man förvänta sig att det grånar med tiden? Skulle såpa kunna vara ett alternativ som efterbehandling?

  Resultatet vi var ute efter var snarare något i stil med följande:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  72249EC8-9A15-4B5A-99BB-790A1D9E881B.jpeg


  Mycket tacksam för hjälp!
   
 2. Oldboy
  Medlem · Nivå 16
  Det är furens rödtonade kärna. Den kommer fram bättre vid oljning, (eller lackning för den delen). Tanken med vitpigmenten är att dämpa det.
  Tror att det finns oljor med olika mkt färgpigment/toning. Ni kanske fått en med svag pigmentering,
  Gissar att det går att lägga på flera ggr för att få mer pigmentering som tonar ner det röda. Ev kanske ni behöver en olja med kraftigare pigmentering.

  Såpskurning med kallt vatten ger gråtonade golv. Tar bara lite längre tid.
   
 3. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Nivå 17
  ...eller vänta ett år så skall ni att det ser bra ut. Oljar själv med med naturell olja på lutade golv och det är råguöt de första månaderna och fint ett år senare.
   
 4. Albin Martinsson
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar! Då låter vi det ligga som det är och kör några vändor med såpa och sedan rengöring med såpa efter behov.

  Tveksam till pigmentet då vi köpte flera förpackningar (har oljat över 75kvm). Kanske är själva fabrikatet svagt i så fall, Herdins körde vi med den här gången. Vet inte om någon här kan uttala sig om deras oljor och resultatet av kombinationen lut och deras vitolja.
   
 5. Albin Martinsson
  Medlem Nivå 1
  En fråga dock. Hur stor effekt har såpan på ett oljat respektive obehandlat golv?
   
 6. Oldboy
  Medlem · Nivå 16
  Det är nog detsamma. Oljan "försvinner" efter ett tag och då är det såpan som står för skyddet. Så, på 1-3 års sikt går det på ett ut, bortsett från att lite pigment fortfarande finns kvar. På det sättet kan man säga att den pigmenterade oljan ger golvet ett utseende redan från start som påminner om såpskurat.

  Såpan ger golvet med tiden en alltmer smutsavvisande yta.
   
 7. Albin Martinsson
  Medlem Nivå 1
  För den som hamnar i en liknande sits så kan jag meddela att vi valde att luta om våra golv med Gammeldags vitpigmenterad lut. Det gjordes ovanpå den redan behandlade ytan men bet bra ändå. Golven gick verkligen åt det ljusare hållet. Efter 24 timmar slipade vi av golven med röd rondell (vi använde maskin pga många kvm). Därefter såpade vi golven med Herdins vitpigmenterade golvsåpa och efter ett par omgångar började golvet gå åt det hållet vi önskade.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F791FD01-E47C-45A3-99FD-FF539F0133F2.jpeg