Byggahus.se

Lurad på Blocket vid verktygsköp - Jönköping

 1. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Hej!

  Blev förra veckan lurad på 1800,- kr vid köp av en begagnad Hikoki cirkelsåg och en Hitachi skruvdragare. Annonsen var i Jönköping, själv bor jag i Jokkmokk. Godtrogen som man är, betalade man i förskott via swish. Som jag förstår är det tydligen mycket osannolikt att man får tillbaka pengarna men kanske man kan lyckas varna andra och uppmana till försiktighet. Måhända någon fler som råkat ut för samma bedragare?

  Första kontakt via blocket meddelande tjänst, sedan sms och till sist pratades vi vid på tlf.

  Det kändes seriöst då han först föreslog att jag skulle komma och kollade på verktygen, innan han visste var jag bodde. Har handlat mycket på blocket och ofta betalat i förskott utan problem, faktiskt köpte jag andra verktyg samma vecka som kom fram utan problem.

  Namnet som jag swishade var ett helt vanligt namn, han skickade bild på ett handskrivet kvitto som han skulle skicka med, samt bild på sin påstådda arbetsplats. Hade kunna lägga upp bild på kvittot med namn och nummer, men vet ej hur jag blurrar namnet, då om jag förstått rätt, inte får "hänga" ut personer
   
  Redigerat 29 mar 15:43
 2. P
  Husägare · 2 401 inlägg

  Pin

  Husägare
  Går det inte att hitta säljaren via mobilnummer och Swish? Sedan kan det ju vara någon bedragare utan tillgångar så det ändå är omöjligt att få tillbaka pengarna.
   
 3. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Bifogar annonstext och skärmdump på annonsen som inaktiv.

  Lisa (Blockets Kundservice)

  27 mars 2021 14:42 CET

  Hej Lars!

  Det vi kan göra är att skicka en kopia av annonstexten, den kommer nedan:

  Rubrik: Hikoki cirkelsåg

  Pris: 1300 kr

  Använd men i bra skick. Finns ny klinga till oxå.
  Batteri och laddare följer med. Finns även en hikoki skruvdragare om intresse finns .
  Hämtas på plats eller kan skickas

  Vänliga hälsningar,

  Lisa
  Blockets Kundsäkerhetscenter
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20210326_085227_com.android.chrome.jpg
   
 4. J
  Medlem · 5 976 inlägg
  Ta kontakt med din bank, så kan dom ta reda på vart pengarna gick, möjligt att du måste polisanmäla först och det är bra för att kanske få stopp på dessa personer. Faller under bedrägerisektorn. Sen om blåljus gör något är en annan sak.
   
 5. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Ja det känns tämligen hopplöst att få tillbaka pengar, som sagt, kanske jag kan varna andra.

  Han finns inte på hitta.se men namnet finns ju på swish men jag vet inte hur jag ska få fram andra uppgifter än bara namnet?
   
 6. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Anmält hos polis, bank och blocket. Om jag förstått det rätt så kommer banken och blocket endast lämna personuppgifter till polisen, inte till mig i det här skedet iaf.
   
 7. J
  Medlem · 5 976 inlägg
  Vad fick du för indikation hos blåljus då, att det är för litet eller någon annan kommentar som att det är inget nytt under solen och tveksamt om det kommer att bli någon utredning. Blåljus är snabba på att lägga ner saker, vet av egen erfarenhet i andra situationer.
   
  • Laddar…
 8. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Det dom sa att det var vanligt förekommande och inget mer än så egentligen. Jag skickade allt av info jag hade, som skärmdumpar av swish betalning, sms konversation, bild på kvitto samt bild på hans påstådda arbetsplats.
   
 9. J
  Medlem · 5 976 inlägg
  Då har du en anmälan och fått ett ärendenummer, nu blir det att vänta ca 14 dagar, sen ringer du uppger
  Ä-nummer och frågar hur det avancerat och får ett svar vad det nu blir.
   
 10. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Lägger ut bild på kvitto med "blurrade" namn och nummer, samt bilden han skickade på sin påstådda arbetsplats. Kan lika gärna vara någon som utger sig för å vara någon annan, men då kanske det är intressant för personen att veta att dennes id är kapat.
   
  • Laddar…
 11. H
  Moderator · Stockholm · 43 003 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Swishade du till samma nummer som du pratade med honom på?

  Sådana här bedragare lurar ofta ytterligare någon att vara mellanhand.
  En kompis sålde en vara för 500kr på blocket. Det kom in 5000 på kontot. ”Köparen” hörde av sig, han hade råkat skicka för mycket, och ville ha tillbaka mellanskillnaden. Min kompis blev misstänksam och krävde bevis på att det verkligen var han som hade betalat. Via banken fick han bekräftat att betande konto inte hörde till samme person som kontot köparen ville ha tillbaka till.
   
 12. Keiller
  Husägare · T-län · 1 074 inlägg

  Keiller

  Husägare
  Swishnumret går nog till bedragaren. Det ligger ju i sakens natur att pengarna hamnar hos bedragaren, inte hos den som eventuellt är id-kapad.

  Var det samma för- och efternamn på "kvittot" som på swishmottagaren?
   
 13. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Ja, swishnumrets namn överensstämmer med namnet på "kvittot".
   
  • Laddar…
 14. B
  Medlem · Dalarna · 723 inlägg

  Bjober

  Medlem
  Jag kan väl dela med mig av mina erfarenheter då jag också blivit blåst i en affär. Jo jag är en sån som vill lita på folk.
  Tittar man på kvittot så undrar man om nån som heter Sebastian säljer "Ett såg". Missförstå mig inte nu för det handlar inte om främlingsfientlighet, det handlar om att se misstänkta mönster i de uppgifter man får från säljaren. I mitt fall var det mesta felstavat på kvittot. Han som uppgav sig för att vara pursvensk talade i verkligheten ett av sveriges minsta minoritetsspråk. Han va inte den han utgav sig för att vara.
  Jag kollade upp företaget jag skulle handla av. Ett mindre bolag som såg OK ut. Jag missade att kolla om telefonnummer fanns på nätet då jag redan fått 2 fungerande nummer av säljaren. Senare fann jag att firman var rätt hemlig och saknade offentligt telefonnummer, epost mm. Namn och address hade jag.
  När handpenning var betald gick det inte lång stund innan han ville ha hela beloppet och jag fattade att jag aldrig skulle se någon maskin.
  Tjuven hade använt random företag, ett litet bolag som en gubbe använt för att administrera en skogsfastighet som även nyttjades som sommarstuga tror jag. Jag fick i alla fall tag på karln med namnet som tjuven använt och även han polisanmälde. Han hade själv jobbat inom polisen rätt högt upp i organisationen så jag tror han drog i ganska många trådar....
  I vart fall blev tjuven åtalad även om mitt ärende lades ner med motiveringen att tjuven redan samlat på sig nog många brott. Rättsväsendet FÅR INTE lägga energi på att utreda fler brott som i slutänden inte kommer öka straffet för tjuven. De är alltså enl lag skyldiga att lägga ner.
  Om jag minns rätt så fick jag inte kontoinnehavarens namn (tjuven) av banken utan de sa att det skulle komma ifrån polisen. Lite osäker där men jag fick i alla fall namnet till slut.
  Då öppnade sig en spännande värld.
  Google hade en del att berätta om grabben och de han umgicks med. Jag pratade ganska länge i telefon med hans släkting som bad mig få grabben inlåst då han hänsynslöst utnyttjade även släktingar. En äldre sjuklig farbror som knappt kunde prata pga syrgasmask och dessutom inte var svensk fick agera brevlåda åt både pojken och det patrask han umgås med. Dvs det välde in inkassobrev och annan skit.
  Han kom och tog det han ville ha men sket helt i gubben. Nå väl, gubben fick en av de knappt svensktalande vårdtjejerna att ringa upp mig så jag fick numret till en svensktalande släkting. Spännande.
  Allt detta detektivande gavs till polisen som klottrade ner en annmälan som när kopian kom knappt gick att känna igen. Men det var väl skit samma eftersom den ändå skulle läggas ner.... Jag vet i alla fall vem det är.
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem · Norrbotten · 21 inlägg

  Efrahim

  Medlem
  Lade märke till detta med "ett såg" men tänkte att han under skrivandets gång råkade skriva "Ett" istället för "en" men tänkte "Äh det är väl inte så jäkla noga, sak samma". Det var mitt resonemang, själv vill jag vara korrekt vid sådant men framåt kommer nog varningslamporna blinka om liknande uppstår vid eventuell affär.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.