Lummig häckväxt

988 läst  2 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Skulle behöva lite hjälp med att välja växt till en häck. Häcken kommer att bli ca 30 meter lång, placerad i söderläge ovanför en ca 1 meter hög slänt, zon 4. Önskar att den blir ca 1-1,5 meter hög och ger oss insynsskydd. Huvudsakligen lerjord uppblandad med sand.

  Tomten är ganska ny men där har tidigare stått ett gammalt hemman. Innan marken gjordes om till villatomter fanns här en trädgård med många äppelträd, syrenberså, mm. Vi skulle vilja försöka att återskapa denna lite mer lantliga känsla och vill att häcken ger en lummig inramning.

  Har kollat avenbok och liguster men tycker det blir lite för strikt med dom som man bör klippa så hårt. Inte heller aronia eller bondsyren har fallit oss helt i smaken.

  Har du några tips på vägen?
   
 2. Cajsa Lundin
  Trädgårdsdesigner · Nivå 8
  Då säger jag bukettapel. Den klarar läget, passar stilen och tålig. Kan både hållas klippt och friväxande. Bör beskäras under uppväxt för att förgrena sig mer nertill. Fint grenverk. Vacker höstfärg, äppelblommor (om den är friväxande) och små dekorationsäpplen som är fina till juldekorationer. Ger dock inte insynsskydd på vintern.

  Det är svårt att hitta bilder på klippt bukettapel, men den funkar fint som klippt häck. Då kan man ställa plantorna tätare direkt.

  Om du vill ha vintergrönt förordar jag hybrididegran 'Hilli' (framför tuja).
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Tack, det var ett väldigt bra tips!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: