Byggahus.se

Luftvärmepump i knepig 1700tals villa

 1. A
  Medlem Nivå 6
  Nu ska det installeras en luftvärmepump för att få ner energikostnaderna en smula. Problemet är att det är ett gammmalt hus med låga dörrar, trånga passager, lågt i tak och allt annat än öppen planlösning.
  Vänstra delen av huset värms till stor del upp av vedspisen i köket som det eldas flitigt i under vintern, så värmepumpens primära uppgift blir att värma den högra halvan av bottenvåningen. Det skulle givetvis inte skada om värmepumpen kunde värma den vänstra delen en smula under natten, men det är nog svårt att lösa det.
  Övervåningen används inte så mycket, så den står utan värme större delen av vintern.
  Ett antal olika placeringar diskuteras.
  Placering 1 skulle förmodligen få ganska så bra värmespridning, men inomhusdelen skulle sticka ut en bra bit i övre hörnet av ytterdörren. Dessutom hamnar utomhusdelen precis brevid huvudentren. Inte snyggt.
  Placering 4 är bra på så sätt att inomhusdelen är ur vägen, men placeringen av utomhusdelen blir lika problematisk som alternativ 1, om man inte använder 10metersrör genom arbetsrummet.
  Placering 5 och 6 innebär att både inomhusdel och utomhusdel inte är ivägen eller estetiskt störande, men ljudnivån i vardagsrummet kanske kan bli störande, och värmespridningen kan kanske diskuteras?

  Placering 2 bör ge hyffsad värmespridning. Men når värmen till vardagsrummet? Rördragningen till utomhusdelen är utan tvekan enklast för alternativ 2. Alla andra alternativ innebär att rören på ett eller annat sätt måste genom de 60cm tjocka staplade kalkstensväggarna, vilket förmodligen drar med sig att ett antal väggskivor måste plockas ner för att sedan sättas tillbaka och så tapetsera om rummet. Alternativ 2 har fri passage genom en liten kallvind och ut under takfoten. Utomhusdelen för alternativ 2 hamnar på altanen utanför köket. Det är väl acceptabelt då pumpen kommer att vara avstängd under sommaren (någon svalka på sommaren behövs inte i det här huset). Man kan ju lätt ställa ett altanbord över pumpen. Men utomhusdelen står även precis utanför köksfönstret. Kommer det att höras in?
  Inomhusdelen kan eventuellt vara en aning ivägen. Det återstår att prova.

  Alternativ 3 är ovanför toalettdörren, den bör väl ha liknande egenskaper som alternativ 2, men utomhusdelen hamnar i skymundan på en plats där den inte syns eller hörs. Rördragningen blir desto knepigare genom ett våtrum.

  Åsikter, förslag?
   
 2. snickarboden
  Medlem Nivå 12
  Prova ut placeringen med en värmefläkt på cirka 2 kW!
  Spontant tror jag på 5, 6 och 2 i nämnd ordning.

  Ställ inte utedelen på altanen, ställ den på ett eget fundament , gjutet eller murat, eller med konsoller i grundmuren.
  Stomljud är nämligen mer än irriterande.

  /Kent
   
 3. A
  Medlem Nivå 6
  Vi har precis köpt en liten 2kW värmefläkt för att kunna testa lite. Det ska bli intressant att se hur 5 & 6 fungerar. Känns som att luften kan få det lite svårt att ta sig därifrån till exempelvis arbetsrummet.
  Om utedelen hamnar på altanen så kommer vi nog att ta upp ett litet hål i altangolvet och sätta dit några lättbetongblock eller nåt sånt.

  Är det inte risk för att luftströmmen och ljudet är lite störande att ha i ett vardagsrum? Det är en väldigt tyst villa långt ute på landet. Inget som helst bakgrundsbrus.
   
 4. snickarboden
  Medlem Nivå 12
  Jo innedelen hörs och märks men man vänjer sig.
  Mura ihop blocken bara, man vill inte sätta utedelen på lösa sådana så att rören riskerar att knäckas, de rören är skörare än vad man tror och läckage där är noll kul.

  /Kent
   
 5. A
  Medlem Nivå 6
  Kan man anta att luftflödet från en värmepump matchar två 2kW fläktar?
  De två fläktarna stående på position 2 ser faktiskt ut att ge oväntat bra värmespridning. Vardagsrummet blir varmt, det är till och med så att det blir ett litet luftflöde längs golvet genom den smala passagen till köket.
  Har inte hunnit prova någon annan position ännu. Fläktarna ska få gå på position 2 hela dagen först så att vi kan bedöma exakt hur mycket värme som sprids till de olika rummen.
  Utedelen ska givetvis få ett ordentligt fundament.
   
 6. snickarboden
  Medlem Nivå 12
  Omöjligt att svara på eftersom olika fläktar låter olika mycket och detsamma gör innedelar till LL-pumpar.
  Däremot så tror jag inte att du skall räkna med 4 kW utan snarare 2 kW eller max 3 kW om du inte väljer en jäkligt stor pump. Verkningsgraden (dvs COP) på LL-pumpar är beräknad på + 7 grader Celsius och vintertid så kryper det ofta ner under det och det medför att verkningsgraden minskar.
  Luftvärmepumpar är oerhört bra men de är ett komplement eller behöver kompletteras med annan uppvärmning med under de kallaste dagarna/veckorna.

  /Kent
   
 7. A
  Medlem Nivå 6
  En av de två 2kW fläktarna är ställd så att den går konstant på 1kW (billig skitfläkt som saknar termostat), den andra går på 2kW med termostat som slår till vid ca 20 grader och från vid ca 22 grader. Tror att den är igång lite mindre än halva tiden, så det bör röra sig om lite mindre än 2kW totalt med fläktarna.
  Med temperaturen i hallen ständigt pendlande mellan 20 och 22 grader så blir det 18-19 grader i Vardagsrum, arbetsrum och köket(!).
  Det har varit ca 4 grader och mycket blåsigt ute idag. Eftersom det är ett gammalt hus med självdrag så brukar det ofta bli väldigt kallt inne vid sånt väder.

  Pumpen blir en Mitsubishi SRK25ZGX-S med en nominell effekt på 3kW (min 0,5kW max 5kW) COP värde 5.
  Borde kunna räcka till tycker man.
   
 8. snickarboden
  Medlem Nivå 12
  Låter vettigt även om jag personligen är skeptisk till COP 5 men men...
  Strunt samma egentligen för den lär ändå ge tillräckligt så det blir en besparing.

  Känner igen det där med självdraget, mitt hus är från början av förra seklet och i lertegel så jo, det är samma problem här. Min Deltonpump klarar det galant och behöver jag elda vid minus 10 så tja, då får jag göra det.

  /Kent
   
 9. A
  Medlem Nivå 6
  Ja, COP-värdet är nog något som man får ta med en nypa salt. De utannonserade COP-värdena får man nog bara under väldigt speciella omständigheter, om ens det.
  Här kommer det nog att eldas för fullt även när pumpen är installerad. Ved är trots allt billigare än den el som pumpen förbrukar, och pumpens luftflöde hjälper ju till att sprida värmen från vedspisen.
   
 10. Alpha
  Medlem Nivå 8
  Knepig planlösning där för att få bra spridning, ser det ut som iaf.

  Svårt att säga nått av alternativen faktist, men om du nu bara har de alt. så skulle det bli alt 5 fast lite mer till höger, typ mitt emot dörrposten mellan v-rum/hall fast där har du kanske soffan samt fönster ivägen?

  Innerdelen bör så långt det går placeras med så mycket fritt rum framför sig som det bara går för att få en jämnare spridning samt undvika att jobba mot sig själv.

  Utedelen- undvik sätt den på en altan el. liknande mest för kondensvattnet som den avger i massor men även estetiskt sett.
  Samt sätt maskin på ett markstativ förhöjt el. ej beroende på snödrivor, avledning av kondensvatten m.m. så slipper du bekymra dig för vibrationsoljud.
   
 11. A
  Medlem Nivå 6
  Alternativen på ritningen är bara de placeringar vi funderat över. Har du något förslag på annan placering så är jag givetvis intresserad.
  Höger om alternativ 5 sitter det ett fönster. Pumpen får ej plats ovanför fönstret, så det skulle bli nedanför fönstret i så fall...

  Hamnar den på altanen så kommer vi som sagt ta upp ett hål i altangolvet och bygga upp ett stenfundament från marken som når upp åtminstone 30 cm över altangolvet.
  Borde inte denna höjd plus allt det utrymme som finns under altangolvet vara tillräckligt för att kondensvattnet ska ha någonstans att ta vägen?
  Enligt installationsanvisningarna ska pumpen stå öppet, men skyddat från väder och vind. Knepiga installationskrav. Men ett litet fast monterat "altanbord" över pumpen hade ju både skyddat den och döljt den.
  Utedelen på denna pump är faktiskt rätt så liten och inte alltför ful. Bara dryga halvmetern hög.
  Altanen är svår att undvika om det blir alternativ 2. Altanen är byggd i vinkeln mellan de två delarna av huset. Ovanför köket, till vänster om vardagsrummet.

  Vi provkörde med två fläktar på position 2 i går. Det gav oväntat bra spridning. I dag kör vi fläktarna på position 4, med de två fläktarna lite riktade åt varsitt håll.
  Vi tar nog position 5 i morgon.
   
 12. A
  Medlem Nivå 6
  Vågar man koppla på spänning och provköra inomhusdelen utan att ha utomhusdelen ansluten för att få en uppfattning om vilken ljudnivå och luftflöde den har?
   
 13. snickarboden
  Medlem Nivå 12
  Tveksamt om den kör så och oavsett vilket så är det emot tillverkarens anvisningar och äventyrar därmed garantin.

  /Kent
   
 14. A
  Medlem Nivå 6
  Nu har vi frusit i tre dagar och provat position 2, 4 och 6 (det är nog egentligen lite ont om plats för pumpen på position 5).
  I alla tre positionerna så stod fläktarna högt, lite snett riktade nedåt. På position 6 var fläktarna riktade snett nedåt mot dörren.
  Elvärmen har varit avstängd hela tiden, och fläktarna har slagits på först på morgonen efter att huset kylts ner till sisådär 15-16 grader under natten. Mot kvällen varje dag har vi tänt i vedspisen för att se hur det samspelar med fläktarna.
  Position 2 och 4 gav ungefär likvärdiga resultat. Värmespridningen fungerade bra till alla intilliggande rum. Temperaturskillnaden mellan hallen och intilliggande rum var 2-3 grader. Position 2 var nog aningen bättre än 4.
  Luftflödet hjälpte även till att sprida värmen från vedspisen till flera rum.
  Position 6 gav ett kalldrag i hela huset! Det var 17 grader i knähöjd och 22-23 i ansiktshöjd i vardagsrummet, och kyligt i alla andra rummen. Man kände en kall luftström längs golvet i både vardagsrummet och hallen.
  Rätt otroligt att man kan få så skiljda resultat.
   
 15. K
  Medlem Nivå 4
  Ja det blir en konstig värmespridning med luft/luft pump, det känns rått och ruggigt ibland så det är tur att man har en skön braskamin och komplettera med.