Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Luftspalt vid bandtäckning + ryggåstak

 1. L
  Medlem · 17 inlägg
  Vi byter till bandtäckt plåt och bygger på takstolarna enligt ritning så vi får plats med tillräcklig isolering (300mm+ ull) . Det blir ny rote hela taket då vi ska dra ut gavlarna och takfoten för att kompensera det som försvann när man tilläggsisolerade huset.
  Hade först tänkt behålla ”krypvinden” där vi idag har ventilation i gavlarna, men funderar på ryggåstak eftersom vindduken kommer ligga ovanpå takstolarna (vilket gör att krypvinden ändå längre får någon funktion?).
  Frågor:
  1. Skulle ni köra ryggåstak?
  2. Hur tänker ni kring luftspalten som på detta sätt blir i varje fack där luften kan passera över nocken och flöda öppet i takfot?
  3. Ventilationen i gavlarna kan man väl använda som ventilation i rummen? (Om det blir ryggåstak)
   
 2. Matti_75
  Byggveteran · Örebro · 2 977 inlägg

  Matti_75

  Byggveteran
  Du måste ha någon form av luftning i nock. Det är nackdelen med bandtäckning och ryggåstak. Du kanske kan göra en liten ”vind” i nock som du kan ventilera på gavlarna annars får du göra en luftad nock men den blir stor och klumpig.
   
 3. L
  Medlem · 17 inlägg
  Precis, såg en lösning med luftad nock men den var klumpig som du skriver. Eftersom man bygger på takstolarna funderar jag om det räcker med att lämna en öppning ut på varje gavel (under roten) och se till att 22 mm ströläkten har en springa i nock så luft kan passera mellan varje fack (och ut på gavlarna)?
   
 4. pelle plåttak
  Verktygstokig · Estocolmo · 677 inlägg

  pelle plåttak

  Verktygstokig
  Du kan göra "brevlådor" på taket för luftning.
  Vanligt förekommande vid bandtäckning om man inte vill ha luftad nock
   
 5. L
  Medlem · 17 inlägg
  Det var också en bra lösning. Tack! Eftersom krypvindens funktion för luftning via gavlarna oavsett försvinner med takfirmans förslag på lösning (med en 95a på befintliga åsar, sen vindpapp, sen 22a för luftspalt) så kör vi nog ryggåstak. Är det någon annan funktion med krypvinden jag inte tänker på? Tänker t ex möjlighet att inspektera roten för mögelpåväxt? Däremot är den så pass liten idag så man kan max sticka upp huvet i en lucka och bara se närmaste området.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.