Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Luft vattenvärmepump i Härjedalen, fungerar det?

 1. H
  Medlem · Västmanland · 5 inlägg

  henwan

  Medlem
  Vi planerar att bygga fjällstuga i Härjedalen, platta på mark med vattenburen golvvärme och välisolerat hus. Att sätta in frånluftvärmepump verkar vara ett dåligt alternativ då vi vill kunna sänka temperaturen till ca 15 grader när vi inte är där.
  De nyare luft vattenvärmepumparna ska klara kyla ner mot -28 grader (exempelvis Mitsubishi Ecodan). Går det att få bra driftekonomi med sådan uppvärmning i Härjedalen jämfört med bergvärme som kostar 30-40 tkr mer.

  Tacksam för svar och gärna återkoppling från personer med luft vattenvärmepumpar i norra delen av Sverige.

  MVH
  Henrik
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Kanske en s-k split luft vatten ( det är en utedel och innerdel ) vatten fryser fort vid dom låga temperaturerna , den har inget vatten på utsidan som kan frysa om elen går sin väg , men el-patron måste det finnas om utedelen säger upp sig av någon anledning .
  Sen att tänka på är hur långt ner VP kan gå för att ge värme , lägre temp ute mindre in ,
  dom brukar väl avta rätt mycket när det går ner mot - 15 och 20 , då kommer el-patron att spetsa
  Bergvärme är alltid bättre , men tänk då att berget är kallare där uppe i norr än i söder
   
 3. H
  Medlem · Västmanland · 5 inlägg

  henwan

  Medlem
  Tack för svar, lite så jag tänkte. Varianten där vatten går till utedelen känns inte så bra om man själv befinner sig 45 mil därifrån vid ett eventuellt längre elavbrott. Plus som du säger att berget/grundvattnet är några grader kallare jämfört med den del av landet där jag bor vilket såklart påverkar verkningsgraden även för bergvärmen negativt.
  Känns som att det blir att ta in offerter för både BV och LVVP och försöka väga för och nackdelar.
   
  • Laddar…
 4. useless
  Lök. · Gävleborg · 25 313 inlägg
  Hur ofta kommer ni att vara i stugan? Det tar ganska lång tid att få upp temperaturen med vattenburet i betongplattan. Funderat på luft/luft?
   
 5. H
  Medlem · Västmanland · 5 inlägg

  henwan

  Medlem
  Lite oklart hur mycket den kommer nyttjas beror lite på om den ska hyras ut några vinterveckor om året eller inte (vi är lite oense där). Det kanske inte ens är värt att sänka temperaturen nämnvärt när man inte är där ifall man har värmepump, samt om uppvärmningen av plattan (5-10) grader tar lång tid och drar mycket energi. Gissar att energiförbrukningen ändå inte kommer vara värst hög i ett hus med ca 80 kvm bottenyta+loft som är välisolerat om man håller det i uppvärmt även när man inte är där.
  Luft/luft skulle så klart fungerar men golvvärme är ju skönt plus att vi skulle bli tvungna att ha element i alla utrymmen både för att stärka upp men även för att stötta LVP:n när det är kallt.
   
 6. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Om ni håller ca 15C som underhåll tar det ca 12-16 timmar att få upp till 20-21C , går ju att starta på distans med GSM kontantkortmodul , plattan är lite reaktionströg
   
 7. H
  Medlem · Västmanland · 5 inlägg

  henwan

  Medlem
  Precis, i huset hemma där vi har bergvärme kör jag med ngenic (www.ngenic.se) för att kunna styra värmen enkelt via app och även ha väderprognosstyrd uppvärmning. Där kör vi med semesterläge när vi är borta mer än en vecka, har dock element och ej golvvärme där fungerar hur bra som helst.
  Får kanske ta någon kunnig senare att räkna lite på det hela ifall det är värt att sänka temperaturen eller inte.
   
 8. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Är alltid lönsamt om det inte ska användas på längre perioder , veckovis , däremot att
  hålla på och hacka är ingen ide , kostar mer än det smakar
   
 9. J
  Medlem · Stockholm · 5 122 inlägg

  JosthPremiumikon: Hand

  Medlem
  Utan att veta detaljer räknande jag lite snabbt och kom fram till att uppvärmning 80 kvm nybygge till 21 C konstant drar drygt 7000 kWh/år med luftvattenvärmepump och drygt 4000 kWh/år med bergvärmepump och 115 m aktiv borra i Härjedalen. Luftvattenvärmepumpen i exemplet var inte av senaste modell så med t.ex. Mitsubishi Zubudan skulle siffran för luftvattenvärmepump varit något bättre.
   
 10. H
  Medlem · Västmanland · 5 inlägg

  henwan

  Medlem
  Din snabba beräkning låter ju rimlig, så ca 3000 kWh/år mer för luftvatten skulle i så fall i kronor bli en besparing på ca 4350kr/år med bergvärme, räknat med ca 1,45 kr/kWh (inklusive dyr nätavgift).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.