Byggahus.se

Luft-Luftvärmepump till stuga med källare

 1. JF_Hemmasnickare
  Medlem · 1 inlägg

  JF_Hemmasnickare

  Medlem
  Har investerat billigt i en äldre stuga från 1956 och avser byta ut nuvarande värmekälla som är vattenburen värme från elpatron/kammin till luftluft. Fördelarna som vi avser är att detta byte är en mindre investering med stor förbättring mot nuvarande slitna element med otrolig elförbrukning från elpatronen. Vi tänker att den oinredda källaren kommer må bra av att luft-luft pump med som går på underhållsvärme konstant. Men vilket typ av luft-värmepump skall vi ha för "good enough"-lösning som inte kostar skjortan? alltså 2 st innedelar men behövs 2 st ytterdelar eller är de med 1 st ytterdel tillräckligt bra?. är i Jämtlands inland så några riktiga kalldagar per år kan förekomma. Tar med öppna armar emot förslag på pumpar lämpliga i denna djungel med prisnivåer mellan 5 000 - 50 000.... Styra på avstånd är ett måste för att reglera mellan underhållsvärme och rumstemp.

  - Det är en oinredd källare som inte kommer nyttjas annat än lager (dvs inget behov av annat än underhållsvärme), källare ca 50-55 m2 stor, vatten och avlopp går via källare.

  - Övervåningen är ca 60 m2 stor och består av liten toalett, 2 st sovrum, 1 st större vardagsrum samt 1 kök samt en hall som sammanbinder rummen.

  - Då vi ej kommer vara i stugan mer än enstaka helger, lite på sommaren samt under jakt på hösten vill vi kunna ställa ner på underhållsvärme i stugan och värma upp den på distans via mobiltelefon tills vi skall vara där.

  Supertaksam för svar
   
 2. electroluxaren
  Medlem · - · 8 927 inlägg
  Hej
  det beror ju lite på vad lokala aktörer kan erbjuda och om du har wi-fi i stugan.
  Prisvärt kan vara fujitsus nya slim excellence 12 den har inbygt wifi om du inte har wifi i stugan får du kompletera med två st air-patrol
  jag tycker att man skall eftersträva två kompletta enheter istf en sk multisplit. du får med det redundans och jämnare belastning på elen.

  Jag personligen hade skaffat en luft/vatten utedel och dockat till befintligt system.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.