Byggahus.se

Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

 1. G
  Medlem · 26 inlägg

  Goois

  Medlem
  Hejsan! Skulle gärna vilja ha råd från någon ang detta enorma utbud av uppvärmning. Vi ska bygga en 2 plansvilla med en platta på c:a 100 kvm. Nedre plan ska vi inte ha några element osv utan golvvärme injuten i plattan. På övervåningen ska vi ha golvvärme i badrummet och element i de övriga rummen. Någon som har förslag på vad man ska ha för uppvärmning? Vi har en väldigt öppen planlösning och på övervåningen ska va ha bubbelbadkar som man gärna vill klara att värma upp. Nere ska vi ven ha en kamin som extra värmeförsörjning. Vill väl ha en temeperatur på c:a 22 grader. Har ju hört att bergvärme ska va bra men vi harförmodligen ganska långt att borra eftersom vi bygger på ett sandlås i princip.
  Tacksam för svar
   
 2. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  Jag föreslål jordvärmepump
  Och att radiatorerna dimensioneras så dom håller samma låga temp som golv värmen & desutom ska golv värmen strypas in o termostater ska inte köpas & monteras.
  du ska köpa en värmepump utan inbyggd varmvatten beredare & ställa en dubbelmantlad vvb bredvid.

  ger ett exempal så du vet vad jag pratar om.

  2 stycken slingor a 250m 40mm PEM slang grävs ner på tomten, den ska ringlas framo tilbaka med 1 - 1,5 meter mallan slingorna & 2m från huset.
  till deta kopplar du en NIbe 1115-7kW & en VPA 300/200 ventelationen skötern en Nibe FLM, eller om du väljer att köpa ett FTX agrigat, som är lite dyrare, men ger en billigare drift
   
 3. P
  Medlem · 353 inlägg

  Plexus

  Medlem
 4. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  ja i fuktig sandbmark har man mycket hög effekt.
  men om man bara har singel så får mansämre effekt.
  det hala bygger på hur bra marken binder fukten & det ska vara så fuktigt som möljogt runs kolektorslangen, för att värmen ska överföras bra.
  han man torr mark, så lägger man bara en längre slinga.
   
 5. P
  Medlem · 353 inlägg

  Plexus

  Medlem

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  Sandmark har en dränerande egenskap. och är därför sällan fuktig.

   
 6. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  Alla värden läggs in i ett program & sen rknar programet ut hur lång kolektor man behöver för just den marken & huset.

  (viktigt att vvs-firman inte kör på default, utan verkligen tar reda på just dina förhållanden.)
   
 7. M
  Medlem · 122 inlägg

  Mustang06

  Medlem

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  Har undersokt lite da vi sitter i ungefar samma sits som er - i korta drag sa borde ni hamta in mellan 5-10 offerter fran olika foretag pa mark eller bergvarme. Alla verkar vilja salja bergvarme, gissar att de tjanar mera pa att borra an att salja slang som nagon annan ska grava ner...
  Det ar ingen egentlig funktionsskillnad pa berg eller jordvarme, sa om man anda ska grava och planera tomt i samband med bygget sa ar det sakert ingen dum losning. Man tjanar ganska enkelt igen merkostnaden jamfort med franluftsvarmepump, och gynnar dessutom miljon eftersom man forbrukar mindre el. Blir bara battre med tiden!
  Bergvarme ger mojlighet att koppla till kylaggregat om man vill fa svalt pa sommaren.
  Det verkar inte lona sig att kopa varmevaxlare till franluften - lagg bara ut lite extra slang sa ni ar pa den sakra sidan sa ar varmen billig nog for att med gott mod kunna ventilera utan varmevaxling.
  Kom ihag att se till att fa en arbetstank mellan varmepump och golvvarmesystemet sa att pumpen slipper sla till och fran hela tiden utan far en vettig vattenvolym att varma upp innan den slar ifran igen.
   
 8. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  an arbetstank är alldrig fel, men det man ska göra är att inte köpa dyra termostater!!!
  man ska köra systemet helt utan termostater, då pumpen själv reglerar tempraturen & värmeskilnaden man vill ha i de olika rummena sköter man genom fast strypning. deta tar lite längre tid att justera in, men driften blir billigare & livslängden ökar också, samt att man slipper köpa dyra termostater.
   
 9. K
  Jack of all trades · Västra Götalands län · 3 277 inlägg

  Kjell_G

  Jack of all trades

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  Citerar några inlägg:
  Eftersom våra markförhållande beskrivs som "sand, siltig sand, grundvatten på 2m djup" så trodde jag att jordvärme var kört. Men enligt inläggen så skulle det kanske vara värt att göra någon form av bedömning/beräkning i alla fall? Nån som tror på det? För att gräva ner slang innan man färdigställer trädgården borde ju vara det bästa. Kanske något att hoppas på ändå?

  /me
   
 10. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Luft/Luft Luft/vatten Bergvärme?

  aj att göra en beräkning är helt klart värt det. för det blir ju inga många kronor extra att låta gräveren som redan finns på plats att gräva lite till.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.