Byggahus.se

Lösa ventilationen på enkelt sätt i gammalt hus

 1. S
  Medlem Nivå 7
  Vi har problem med dålig ventilation i ett sovrum på andra våningen i vårt hus. Huset är ett gammalt, bitvis lite otätt hus, timrat i 2 och 1/2 plan med kallvind. I alla de andra rummen fungerar det bra ändå, antagligen mycket tack vare att vi har eldstäder i alla rum som används flitigt. Men i detta rum är eldstaden igensatt, så i nuläget finns det ingen ventilation alls utöver det som ev. lyckas ta sig ut igenom väggar o fönster.

  Vi vill hitta en så enkel lösning som möjligt, utan att göra alltför många ingrepp i det gamla huset. Det vi har funderat på är att antingen hitta en lösning med ventilation upp genom den nu igensatta eldstaden, eller också ut genom timmerväggen. Men vi är osäkra på vad som blir bäst, och hur vi i så fall löser det praktiska.

  Behöver knappast nämna att vi är nybörjare vad detta med ventilation...

  P.S. Kan tillägga att alla våtutrymmen ligger i en ny tillbyggnad med mekanisk ventilation, tätskikt o.s.v. , så den fukten som alstras där berör inte det gamla huset.
   
 2. ylven
  Medlem · Nivå 9
  Det verkar som om ni eldar endel i era eldstäder, vilket borgar för att ni har rejält undertryck i huset. Det enda ni då behöver göra är att se till att uteluft kan komma in i det oventilerade rummet, och vidare till ett rum med eldstad via vädringsspringa i dörren.

  Självdragsventilation består av två komponenter, undertryck pga varm skorsten, och tillförsel av friskluft på rätt ställen. Tyvärr har många raserat en eller två faktorer i sina självdragshus, man har tätat fönstren och kanske dessutom bytt den varma skorstenen mot en kall pga exempelvis bergvärme.
   
 3. S
  Medlem Nivå 7
  Jo, vi eldar mycket , morgon o kväll hela vintersäsongen o ibland på sommaren också. Med vädringsspringa antar jag att de menar en sån där liten springa under dörren som man ser ibland? Jo, det kankse skulle räcka.

  Kanske jag borde ha nämnt att sovrummet gränsar till en hall o trapphus som vi inte värmer så mycket, så därför brukar vi ha dörren helt stängd. Men vi har planer på att börja värma det utrymmet också.

  Om vi har en sådan vädringsspringa (eller dörren lite på glänt) mellan sovrummet på övervåningen och trapphuset, och också har dörren mellan trapphuset och köket på nedervåningen öppen, blir det då så att luft kan sugas in i sovrummet, nerför trapporna in i köket på nedervåningen och ut genom skorstenen? Ursäkta om språket är lite amatörmässigt. Då kanske lite mer otäta fönster eller en enkel ventil i väggen skulle räcka som tilluft, elle?
   
 4. Andreas_Hansson
  Medlem Nivå 12
  Jag satt in fönster ventiler och det blev en enorm skillnad.Dåligt självdrags vent beror ofta på dåligt tillluft. Kolla på fresh 32
   
 5. H
  Medlem Nivå 4
  Fast det kan vara svårt att få luften att gå från övre till undre våningen. Du skrev att det fanns en igensatt eldstad, går det att öppna igen och ansluta en ventil till en skorstenskanal? Det kunde nog i så fall vara en bra lösning.
  Hans
   
 6. S
  Medlem Nivå 7
  Det går att öppna upp och leda upp luften till vinden, men sen går det inte att dra ut genom skorstenen eftersom den är full av rör och vermiculit. I så fall får man dra något rör ut någon annan stans.
   
 7. ylven
  Medlem · Nivå 9
  Om jag var du skulle jag börja med de enklaste åtgärderna och se om de räcker. Gör de inte det kan man börja fundera över mer avancerade lösningar. Börja med att dra bort tätningslisten på övre halvan av fönsterna och lämna dörren lite på glänt. Att det blir lite svalare i rummet är bara naturligt, ventilation innebär ju trots allt att man släpper in kall uteluft och låter varm inneluft sugas ut.
   
 8. S
  Medlem Nivå 7
  Bra råd, det ska vi testa först, innan vi funderar vidare. Tack.