Byggahus.se

Lösa situation med matarkabel till undercentral

1k läst  27 svar

 1. S
  Medlem · Nivå 11
  Det förutsätter att centralens matning har samma dimension som gruppledningen till garaget. Så är troligtvis inte fallet. Normalt sett är huvudcentralen matad med 6kvm. I så fall måste du antingen sätta både separat jordfelsbrytare och säkring eller mer passande en personskyddsbrytare. Vill man ha jordfelsbrytaren i garaget så sätter man en säkring för gruppledningen direkt på huvudmatningen och sedan jordfelsbrytaren i garaget. Det bästa är fortfarande att dra en ny matningsledning till garaget med minst samma dimension som huvudmatningen och då slippa en extra säkring och få en riktig undercentral i garaget. Jag skriver "med minst samma dimension" för att man måste ta hänsyn till kabelns längd och förimpedansen för att säkerställa utlösningsvillkoret. Det kan krävas en grövre kabel.
   
  Redigerat 28 apr 08:27
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Har du haft någon råkortis de senaste 40 åren där du samtidigt hållit i en maskin? Då vet du inte om det "fungerat". Kabeln är dock i dagsläget bra skyddad av den JFB som finns i matande ände (huset). Om den JFBn flyttas försvinner skyddet av kabeln. Det kan ha varit avbrott i skyddsledaren i 20 år utan att du märkt något... JFBn kan lösa i alla fall.

  Nu behöver inte kabeln vara i dåligt skick, eller av en typ där "flätan" inte får användas som skyddsjord, det vet vi ingenting om. Men det är ju en sak man naturligtvis kontrollerar om man ska greja lite med den.

  Syftet är inte helt 100 tydligt. Du vill sektionera så att garaget inte löser husets JFB. Men vill du också slippa springa till huset för att återställa garagets JFB? Det styr var JFBn placeras, det går vilket som.

  Det som minst måste göras i matande central är att flytta säkringarna så att de ligger utanför husets JFB. Huruvida det är enkelt beror på hur den centralen ser ut. Eftersom du har en JFB så har du åtminstone en liten normcentral där. Då kan de utökas lite.

  Därefter kan den nya JFBn för garaget placeras där du vill, där den passar bra.
   
  • Laddar…
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Jag utgick ifrån att garaget matas via en säkring redan idag. Den säkringen behåller man.

   
 4. S
  Medlem · Nivå 12
  Har svårt att se meningen med allt detta, men nu verkar ju TS köpt normcentral med jordfelsbrytare, fast besluten att installera denna i garaget och naturligtvis inget fel med detta. Kan ju vara läge att se över sin befintliga JFB också, är den gammal och seg kanske den likväl kan bytas också.

  Förstår inte riktigt Steamboys idé med att dra i kraftigare ledare, en spontan gissning utifrån beskrivningen är befintlig EKKJ 2x2,5/2,5 men behövs såklart verifieras.

  Skulle hellre satsat på 3-fas i såna fall, om man tänkt nyttja garaget lite mer i framtiden.

  Men står fast vid min ursprungstanke, att om JFB täcker garage och fungerar som den ska, att då behövs inget egentligen göras heller.

  En lampa och två uttag ska inte kunna lösa JFB alltför besvärande många gånger, TS skriver också att det fungerat en längre tid.
   
 5. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Jag har svårt att se varför denna tråd har dragit iväg i så många villospår och konstiga funderingar. TS första inlägg var tydligt, och syftet blev ganska tydligt i #5. Separat JFB för garaget ska det va. Uppenbarligen har TS funnit behov av detta, och det är ju inget märkligt behov som man behöver ställa kontrollfrågor kring.
   
 6. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Har man en enfas-kabel till garaget och inte vill byta den, men ändå få JFB-skydd till garaget, och separerat tfrån husets JFB så är det inga problem. Det går lätt att fixa på några olika vis.

  En ny undercentral i garaget är verkligen inte nödvändigt, men är möjligt om det är separat nolla och jord, och godkänd kabel idag.
  Men jag skulle helt skippa det, ingen nytta, bara onödigt, samt ev inte tillåtet.

  Men några olika sätt är:
  Sätt JFB'n i garaget, just innan gruppledningen grenar ut sig till de olika lasterna/uttagen.
  Om den säkring i centralen som matar garaget är skyddad av JFB, måste den läggas om, så det matas innan JFB (om man nu inte vill få två JFB i rad, vilket var dumt om man ville slippa tjuvutlösning i husets JFB).
  Detta är svårt om det är en porslinscentral, troligen ganska lätt om det är en normcentral.

  Sätt JFB vid centralen i huset, det blir precis samma som förra, bara att den sitter i början av, inte slutet av, matarledningen till garaget.

  Sätt en PSA vid centralen i huset, lämplig lösning om det är en porslinscentral, då kan man ha den i en egen lite kapsling bredvid, ta matningen med RK6 direkt från fasskenor, och så blir det både säkring och JFB ut till garaget.
   
 7. S
  Medlem · Nivå 12
  Ser nu att det finns ett syfte i #5, har missat detta då det redigerades in i efterhand. Men dåså.
   
  • Laddar…
 8. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Jag missade att det bara fanns tre ledare till garaget. Då får du sätta jfb'n i garageänden av matningen.
   
 9. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Det finns inget tekniskt skäl till att JFBn måste sitta i garaget. Den kan lika gärna sitta i huset om TS finner det lämpligt. Det är enfas till garaget så tre ledare räcker till både före och efter.
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem · Nivå 12
  Visst. Men samtidigt, är det ett riktigt jordfel får du likväl gå in till huset och vippa upp dvärgbrytaren, så sett till mängden jobb verkar vinsten liten.

  Men nu är det så, då gäller det för TS att undersöka sin anläggning, ligger garagegruppen under befintlig JFB? Då måste den läggas utanför. Kanske finns reservplats i JFB-kapslingen eller så får den bytas mot en större.

  Vad är det för kabel och area? EKKJ 2x2,5/2,5 är bara en gissning. Lite foton kunde underlätta för att komma vidare här
   
 11. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Vad är det i mitt inlägg du egentligen opponerar dig emot? TS vill ha en separat JFB för gruppledningen till garaget så att den inte löser husets JFB. Och att syna kabeln plus aspekter på ändringen i husets central har redan lyfts i tråden.
   
  • Laddar…
 12. S
  Medlem · Nivå 12
  Tror inte vi kommer längre här, centralen är förhoppningsvis redan installerad hos en nöjd TS, fel i garaget kommer alltid kunna påverka husets elförsörjning oavsett.
   
 13. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Vilken tråd är du i nu??