Byggahus.se

Lösa brand- och ljudkrav i blivande vindslägenhet med träbjälklag

 1. J
  Medlem · 5 inlägg
  Hej,

  Jag har möjlighet att inreda ny vindslägenhet i landshövdinghus i Majorna i Göteborg. Frågan är hur ljud och brandkrav ska lösas.

  Brandkonsult har meddelat att det räcker att brandsäkra uppifrån, minst 3 lager golvgips. Har undersökt olika lösningar för brand och ljud bland annat Webers system med stepisol skivor (20mm) och lister tillsammans med ett 30-40mm lager avjämningsmassa. Detta blir en ganska tung konstruktion, emd 40 mm ca 80kg/m2 om ett massivt trägolv används. Bygger med golv ca 80mm.

  Konstruktör har meddelat att det är tveksamt att bjälklag klarar detta. Huset är från 1937 med träbälklag 220x75, 560c/c spån (kompakt) mellan bjälkarna. Plankor ovanpå. Vass och puts undet. Taket belaster delvis bjälklag.

  Min fråga är om någon har erfarenheter från lösning av liknande problem där brand och ljudkrav klaras inom samma golvkonstruktion? Vilka alternativa lösningar finns det. Hur skulle 3 lager golvgips tillsammans med stepisol fungera? Ekonomin är viktig och vill helst slippa omfattande ingrepp i bjälklag. Kan leva med att det bygger ca 10cm.

  Mycket tacksam för hjälp. Sektionsritningar finns men ingen konstruktionsritning för bjälklaget som sådant.