Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Löpande hjälp vid köksrenovering!

 1. O
  Medlem · 140 inlägg
  Tack för svaren! Kom på i förmiddags att planeringen sprack eftersom jag inte kunde sätta upp gips utan elektrikern.. Planen blir lite förskjuten så kommer elektrikern och rörmokaren på fredag om 8dagar, sen är det riva som gäller under helgen och på måndagen kommer elektrikern igen och drar rören i väggarna.
  3-4 ggr trodde elektrikern att han behövde komma hit sa han så vi får se vilka stalltipset det blir efter att ha diskuterat allt ordentligt nästa fredag.
  Sätta upp gips på en dag tror jag ska gå. Inte jättemycket att anpassa men sen är det ju spacklingen som tar tid. Får hoppas att jag övar upp mig så jag blir lite bättre på det så jag slipper köra så många ggr.

  Trevlig kväll alla
   
 2. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 476 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Tre gånger för elektrikern är nog det vanligaste, koppla bort befintlig el, dra rör etc. när väggarna är öppna och slutligen sätta dit uttag etc. och ansluta till centralen när väggar och skåp är på plats.
   
 3. O
  Medlem · 140 inlägg
 4. O
  Medlem · 140 inlägg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  BD3E480F-1562-4716-9311-BE0497E98F81.jpeg
  Rivit ner köket nu. Gick över förväntan och mosaikplattorna gjorde så att det släppte stora bitar av gipset som var just där.

  tyvärr är gipset fastspikat under golvspånenivå så jag har inte fått bort allting nere vid golvet. Sågat/skurit så det är i nivå med golvspånet och eftersom det kommer golv och list senare blir det nog inget större problem hoppas jag.

  Rast vila tills Måndag eftermiddag efter jobbet då elektrikern varit här hoppas jag så ska det gipsas då.

  Glad/trevlig Valborg alla!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  334A8739-6B2C-469E-94BE-1A6CACA37EBC.jpeg
   
 5. O
  Medlem · 140 inlägg
  Allt gipsat och spacklat minst 1 gång. Balken inte helt inklädd ännu pga eldiga som hamnar lite snett vilket påverkade gipset just där.
  Imorgon kommer rörmokaren och efter det ska jag såga till skivorna och lägga ut och sen kan jag börja sätta upp köket är tanken.

  Målat taket för tredje gången ikväll. Blir flammigt tycker jag. Innan har jag kört med roller och ett sånt kar men nu körde jag direkt ut hinken med färgen så får vi se om det blir tjockare/jämnare då. Har ni några tips för att undvika det flammiga??

  Tidigare har vi haft golv under diskmaskin och spis. Måste/bör man ha det under diskmaskinen (integrerad) i det nya köket eller räcker det med skiva samt plastskydd under?
   
 6. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 476 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det får ju inte finnas någon kant som gör att diskmaskinen fastnar när den ska in eller ut eller en kant som gör att vattnet på golvskyddet rinner bakåt i stället för framåt. Det normala är att lägga golv in under vitvaror som står på golvet och de flesta har golv även under köksskåpen (om de hänger på väggen och inte har hela vikten på sockeln/benen). Läs branschreglerna från Säker vatten.
   
 7. O
  Medlem · 140 inlägg
  Tack!
  Det får bli golv under diskmaskin framöver med då. Kan ta lite av det gamla innan det nya golvet kommer.

  Taket är målat för tredje gången igår kväll med mycket mer färg denna gång och det verkar ha gjort susen för det flammiga!
   
  • Laddar…
 8. O
  Medlem · 140 inlägg
  I eftermiddag började jag passa in stommarna lite. Planen är att återanvända nuvarande golv till att ha under nya köket så hamnar det på samma nivå som det golvet som ska in så småningom.

  Vi bytte tvättmaskin nyligen och då var den ”nya” några millimeter bredare än den trasiga vi slängde ut. Vi fick justera lite under bänken för att få in det.
  Utifrån detta så är jag lite nojig över att sätta upp allting för att sedan upptäcka att det felar eller att jag mätt fel och allting behöver flyttas på. Tips mottages tacksamt här!
   
 9. O
  Medlem · 140 inlägg
  Rullar vidare här hemma men idag när skivan skulle på så var det såklart skada vid diskhon.. får se vad som händer med det men jag hoppas på snabbt svar och snabb leverans av ny.

  Kakla går ju inte förrän vi fått nya skivan men skulle vi kunna göra klart så pass så att vi ända kan använda köket? Fläkten och spisen tänker jag mest kanske förstör utan på gipset innan kakling om vi steker på pannkakor, köttbullar osv 3 eller?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  39270333-0903-4D9A-8F83-21D0A8B2A6C4.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  AA1C07BA-94A5-4616-B2DF-DB1141D895B5.jpeg
   
 10. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 476 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  För säkerhets skull kan du ju tejpa upp någon plast på väggen.
   
 11. O
  Medlem · 140 inlägg
  Bra tips. Vi får se lite hur det utvecklar sig rent tidsmässigt innan vi går vidare med något. Kanske värt att koppla in diskmaskin och handfat ändå om det dröjer för länge innan nya skivan kommer..
   
 12. O
  Medlem · 140 inlägg
  I fredags förra veckan blev det klart med bänkskivan. Reklamationen gick igenom så vi får en ny om ca. 4 veckor. pratade med rörmokaren så han kommer och kopplar in blandare och diskmaskin under tiden så vi kan nyttja köket.

  Spisen tänkte vi också koppla in och då även fläkten. Jag har kvar OSB-skiva som jag tänkte att jag kan offra och sätta upp runt spisen och vid handfatet för att det inte ska komma vatten/stekos på gipset. det borde väl vara tillräckligt som skydd tills vi får nya skivan och kan börja kakla osv?

  I helgen så började jag med några skåp som ska stå bredvid kyl o frys men där saknades det artiklar tyvärr så det tog stopp och när vi istället skulle göra klart ön så upptäckte vi skador i den skivan också såklart.. Nytt reklamationsärende nu och så inväntar vi lite delar till skåpen innan det rullar vidare nu.. Elgiganten har varit väldig enkla att ha och göra med hittills iaf vad gäller frågor och reklamationen så det känns skönt även om allting drar ut på tiden en del nu.

  Fråga:
  Köksön består av 1 80-skåp, en vinkyl som blir inbyggd, 1 60-skåp och ett 30-skåp. denna klump blir typ 120x140cm stor och väger en del såklart. jag tänkte skruva ihop stommarna i varandra. måste man fästa den i golvet eller kan de bara stå där? känns som att den inte kommer röra på sig så mycket? Hur gör ni andra?
   
  • Laddar…
 13. kashieda
  Besserwisser · Örebro län · 1 616 inlägg

  kashieda

  Besserwisser
  Utan att ha gjort en själv skulle jag sätta en plywoodskiva under hela och montera hjul bredvid stöden. Antingen höj- och sänkbara hjul eller justerbara fötter.

  Rullbart är bra.
   
 14. O
  Medlem · 140 inlägg
  Köksön är nu ihopskruvad och känns stabil! klumpen väger ju en hel del med posrlin osv i samt med bänkskivan på plats så jag tror inte jag kommer göra det mer avancerat än att jag fäster den på några punkter bara med vinkeljärn.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.