Byggahus.se

Lönt att renovera 1900-tals hus?

1k läst  13 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej, vi funderar på att köpa ett hus från slutet av 1890- talet. Huaet är på två våniungar med källare och vind, boyta ca 220 kvadratmeter.
  Det är en tydlig rand efter att de stått vatten i källaren efter en översvämning och invändig puts har släppt över hela källaren. Källaren är idag inredd med tvått och hobbyrum.
  Utvändigt har putsen släppt framförallt på sockeln runt hela huset.
  Utöver detta har det läckt in från en terass på andra våningen vilket gett fuktskador på väggen under samt på en invändig vägg( inte ytterväggen)
  Huset behöver som vi ser det akut dräneras och putsas om, innerväggen lagas.
  Vi tyckte även det såg ut som någon form av beläggning på takets insida på vinden ( råvind) men ingen konstig doft, så vet inte om det är något som behöver åtgärdas?
  Elen behöver säkert dras om samtidigt, den är ftill stora delar från 1940 talet.
  Svårt att veta vad det kan bli i renoveringskostnader och om vi ska gå vidare med grundligare besktning och ett ev köp. Vår fråga är - Är det ens lönt att fundera vidare, och kan någon ge en väldigt grov uppskattning av pris utifrån denna knappa information?
   
 2. A
  Medlem Nivå 1
  Hej.
  Prissättning är inte min starka sida men ni har ett gigantiskt och kostsamt projekt i tankarna.
  Fuktskador ger vanligtvis mögel och ju mer ni river desto mer kan ni hitta...
  Det som jag funderar på mest är "beläggningen" i taket på vinden.
  Har ni bild?
  Är det vitt & luddigt? Isåfall kan det vara hussvamp och isåfall skulle jag absolut dra öronen åt mig.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Hej Agneta Li och tack för ditt svar. Vi fick en lösare prisuppgift på ca 2,5-3 miljoner vilket var ungefär vad vi själva gissade. Men har efter några dagars funderande bestämt oas för att inte lägga något bud. Känns precis som du skriver som ett stort och tidsödande projekt med många frågetecken. Tack för svar
   
  • Laddar…
 4. X
  Medlem Nivå 8
  Det viktiga att ta hänsyn till är skalet.
  Så vilket material är skalet gjort i och vad är skicket på det, hur ser plattan ut (finns det tillräcklig isolering?).

  Vad är vitsen med att renovera? Ur ett rent ekonomiskt perspektiv kan det bli billigare att riva och bygga nytt (men likvärdigt till utseendet).
   
  • Laddar…
 5. sir_daniel
  Självbyggare · Nivå 14
  Vad går liknande hus för i närområdet? Eller hus i allmänhet? Men i stora drag är det nog billigare att bygga nytt.
  Å andra sidan så får man då inte charmen med ett äldre hus, men värdera er tid och pengar samt fundera på om detta totalobjekt är värt insatsen?
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem Nivå 1
  Nu har vi bestämt oss för att inte gå vidare med köpet. Men vitsen var att få ett hus vi tycker om på ett läge som var toppen och där det sällan finns hus till salu. Men till en annan gång så samlar vi på oss frågorna, så många tack för svar!
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem Nivå 1
  Ja precis så, men detta var ett hus som inte kändes som ett rivningsobjekt. Bara oerhört nedgånget. Men vi började prata om vad ett nytt hus brukar kosta per kvadratmeter. Vi hade ett annat hus som vi tänkte bygga till och fick då ett pris per kvadratmeter, men minns inte vad man i runda slängar brukar räkna med.
  Med detta objekt har vi bestämt oss för att inte köpa, just av de anledningar du skriver. "Vill vi vara sysselsätta ett år framåt med renoveringar" frågan...
   
 8. J
  Medlem · Nivå 10
  För nyfikna, lägg gärna ut länk till huset eller bilder...

  Utan genuint intresse av byggnadsvård och erfarenhet av liknande renoveringar låter det som ett klokt beslut även om det säkert finns de som börjat utan erfarenhet och intresse och slutat med det och ett renoverat hus... :)
   
  • Laddar…
 9. H
  Medlem Nivå 1
  Haha, ja så är det säkert. Finns ju en lockelse i att få ett härligt renoverat hus också :)
  Huset är sålt nu så jag lägger inte ut bilderna av respekt för de nya ägarna men tacksam för detta forum och alla svar.
   
 10. sir_daniel
  Självbyggare · Nivå 14
  Vi var i samma sits 2010... totalobjekt... vi köpte o har renoverat sedan dess (i omgångar), samt byggt garage, gjort iordning tomten samt så bygger vi nu ut huset med 110m2 boyta...
   
 11. H
  Medlem Nivå 1
  Oh
  Oh när du skriver detta, så känner jag att jag allt blir lite sugen.. Men, detta huset var inte för oss just nu iaf. Och det är sålt nu, vi var två spekulanter.
  Men då har ni massor av erfarenhet nu med andra ord. Och låter som att ni är glada för ert val! Mtp era nya planer tänker jag. Oavsett så lycka till!
   
 12. J
  Medlem · Nivå 8
  Man kan nog inte jämföra ett gammalt hus med ett nytt på det sättet. Slutresultatet blir olika.
  Om 10-15 år när du renoverat färdigt det gamla huset kanske det står sig i 50 år till och åldras med värdighet. Det nya huset du byggt känns sjabbigt om 10 år kanske.
   
 13. H
  Medlem Nivå 1
  Eller hur! Ja, ett otroligt fint hus vi hade på gång och hoppas de nya glada köparna tar tillvara på allt det vackra.
   
 14. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Man ska köpa med hjärta och lite efteertanke. Ni kommer att hitta ert hus vare sig det varje sig det är ett äldre hus med vuxen trödgård (icke att förrakta med gräsmatta ,uteplatser och träd.

  Eller så blir det som för oss. Vi ramlade över en fantastisk sjötomtt och bestämde på studs att den skulle vi ha! Oçh byggde nytt.
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka