Byggahus.se

Lönar det sig med en dyrare mäklare?

 1. P
  Medlem · Älvsborgs · 527 inlägg

  plan-g

  Medlem
  Som rubriken säger - hur mycket av slutpriset hänger faktiskt på mäklaren?

  Förutsättningarna är ett radhus i ett populärt område i 3mkr-klassen.

  På offerterna bland några etablerade mäklare skiljer sig det beräknade arvodet ca 50 000 kr.
   
  • Laddar…
 2. S
  Medlem · Stockholm · 382 inlägg

  Sackaros

  Medlem
  Jag tror att det kan göra det. När vi köpte vårt hus tror jag att vi vann på en dålig mäklare som inte ens lyckades visa huset för alla intresserade när det sålde. Det var nog bråttom med pengarna för honom.
   
 3. harry73
  Allvetare · Skåne · 12 060 inlägg

  harry73

  Allvetare
  Men det är inte arvodet som gör mäklaren bättre. Kolla hur mycket de sålde i ditt område och hur försäljningspriset var
   
 4. S
  Medlem · 1 484 inlägg
  ETT extra bud kan ju vara 50000kr. Kan en BRA mäklare ibland locka fram ETT extra bud? Japp, är helt överygad om det kan vara så i vissa fall.

  En bra mäklare ser till att jobba med en bra fotograf, skriva bra beskrivning, hantera struliga spekulanter, kunna svara på ett bra sätt på olika spekulanters frågor osv.

  Finns många fall där en bra mäklare kan göra skillnad. ALLTID =nej! Hur ofta? =ingen aning!

  Vi har alltid kontaktat flera mäklare inför våra försäljningar och valt den som verkar bäst. Om det skiljer 50000 i arvode har vi accepterat det eller försökt pruta. Särskilt när det för oss rört sig om villaaffärer på prisnivå 3-5 miljoner.
   
 5. A
  Medlem · 23 inlägg

  albinroo

  Medlem
  Jag skulle säga att frågan i rubriken skiljer sig mycket från den frågan du faktiskt ställer. Det vill säga JA, slutpriset kan mycket väl komma att hänga på vilken mäklare du väljer, men det betyder inte nödvändigtvis att det är den dyraste mäklaren som är bäst. Vi har sålt ett antal lägenheter och villor de senaste tio åren och i alla fall utom ett lyckats hitta en riktigt vass mäklare, plus en som var bara okej. De tog ganska bra betalt för detta, men tror inte att de gav den dyraste offerten vid alla tillfällen.
  Dels är arvodet ofta förhandlingsbart. Vi har ibland kört trappmetoden som morot, det vill säga att de får en viss summa men blir försäljningspriset högre än X får de 10 procent på överstigande del.
  Vi har också tittat på mäklarens engagemang, hur verkar hen som person? Dryg? Lat? Blyg? Känner marknaden väl? För mig är det sådana saker som avgör om mäklaren är något att ha, måste framförallt stå ut med att träffa/jobba med personen ett tag framöver och vissa jag träffat har gått bort på den punkten direkt...
   
 6. J
  Medlem · 88 inlägg

  JockeEinarson

  Medlem
  Jag tycker skillnaden låter ganska stor, men med det sagt så tycker jag att du ska kolla upp hur bra de kan ditt område, hur många affärer har de gjort (i närtid, för det finns inga hetare budgivare än de som blivit tvåa i någon annan budgivning i närområdet/liknande hus).
   
 7. J
  Medlem · uppsala · 20 inlägg

  JensW

  Medlem
  Vet flera som haft en mäklare, noll intresse för bostaden. Ingen kom på visningarna. När de sedan bytt till annan så har bostaden varit såld efter första visningen. Så absolut spelar det inte. Sen kan man nog inte dra en direkt och absolut parallell med priset. De bra tenderar ofta att vara lite dyrare (därmed inte sagt dyrast), men dyr innebär inte per automatik bra.
   
 8. S
  Medlem · Stockholm · 316 inlägg

  Saintus

  Medlem
  Och ändå.....Dyrt arvode betyder inte nödvändigtvis en bättre mäklare än en billigare. Se på referenser/omdömen för att avgöra.
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · 17 inlägg
  Tänk på att i vanliga mäklaravtal där de har procent på försäljningspriset är det normalt bättre deal för dem att ta första bästa budgivare, jämfört med att vänta och jobba med flera, kanske trögare köpare. 100 000 extra i försäljningspris betyder nån tusing extra till mäklaren, inte värt många timmars extrajobb. Dvs kan man göra en deal där deras procent ökar på slutet kan båda vinna på det. Speciellt i tider när mäklare har mycket att göra och nästa objekt hela tiden kräver uppmärksamhet från dem.
   
  • Laddar…
 10. J
  Medlem · D · 179 inlägg
  Fast det kan ju lika gärna vara ren tur att det blev sålt vid visning Nr 2 med nya mäklaren

  Det kanske faktiskt inte fanns någon köpare på hus just när mäklare nr1 var igång
  Köpare dök upp när mäklare 2 tog över


  QUOTE="JensW, post: 4041588, member: 44856"]Vet flera som haft en mäklare, noll intresse för bostaden. Ingen kom på visningarna. När de sedan bytt till annan så har bostaden varit såld efter första visningen. Så absolut spelar det inte. Sen kan man nog inte dra en direkt och absolut parallell med priset. De bra tenderar ofta att vara lite dyrare (därmed inte sagt dyrast), men dyr innebär inte per automatik bra.[/QUOTE]
   
  • Laddar…
 11. J
  Medlem · 1 inlägg

  JL83

  Medlem
  Enig i föregående, det kan absolut skilja sig mellan mäklare! Verkligen.
  Sålde lght och köpte hus nyligen och det var två olika världar, där den vi köpte av inte ens hade skrivit texter i prospektet ("insert text here" kvar) medan den som sålde vår var oerhört intresserad, följde upp och guidade inredning och hur vi skulle agera i minsta steg. Denne var också "högsta snittpris och flest sålda" i området vi flyttade ifrån. Och dyr. Vår lägenhet gick upp 22% medan husen gick knappt 2% över utgångspriset - som båda var satta fullt rimliga. Visst, arvodet kunde finansiera en mindre bil, men själv tjänade vi grova pengar också.
  Men det är inte arvodet som avgör, även om det troligtvis hör ihop, utan kolla ratings, omdömen och statistik. Tar hen alla typer av bostäder eller specialiserad på ex lägenheter 4rok i området? Har hen sålt liknande bostäder i området förut (då kan hen både ha kunskap och också ha tidigare intressenter kvar i loggboken)
  Och ta ett rejält möte och diskutera hur hon/han ser på en försäljning och vad som är viktigt och hur hen jobbar. En intervju! Engagemang, struktur och att vara drivande, det skulle jag säga är viktiga punkter.

  Tips kan vara att arvodet sätts i en procent-trappa. Lägsta nivå och sen en % på "över Xkr över utgångspris", då springer de fort :) :)
   
 12. S
  Medlem · 91 inlägg

  Simsgrodan

  Medlem
  Har inget svar, har bara sålt en lägenhet och köpt ett hus. Men en fundering, vi husägare är ju alltid i positionen säljare eller köpare. Borde jag som köpare leta efter dåliga mäklare? Långsiktigt borde vi väl sträva efter att priserna blir så ”rätt” som möjligt? Det jag vinner på att priserna trissas upp generellt när jag säljer, förlorar jag som köpare. Det skönaste skulle väl vara att jag vet att jag både säljer och köper till ett rimligt pris.
   
 13. E
  Medlem · 68 inlägg

  Enplanaren

  Medlem
  Ett mäklaravtal kan utformas på många sätt. Vi sålde vårt hus med ett fast arvode upp till en viss brytpunkt och procent på överskjutande belopp. En bra morot för mäklaren. Det blir ju dock inte så mycket morötter i 3 Mkr-klassen.
   
  • Laddar…
 14. Y
  Medlem · 142 inlägg

  Yindysagh

  Medlem
  Fråga efter referenser. Kolla upp erfarenheter från andra säljare/köpare. De referenser du får från mäklaren är troligt positiva, så det gäller att hitta egna.
   
 15. J
  Medlem · uppsala · 20 inlägg

  JensW

  Medlem
  [/QUOTE]

  visst är det så. Även om det i några av fallen handlade om 3-4 veckor därimellan. Men vi pratar att inga kom på visning med första mäklaren men flera med andra. Och vi pratar om mer än ett fall. Men visst, möjligheten för det du säger finns ju. Vill dock ändå påstå att det i mycket handlar om mäklaren och dess insats. I alla fall till viss del
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.