Lödda tunn metall?

292 läst  7 svar

Sida 1 av 1
 1. S
  Medlem Nivå 12
  Hej,

  Hur går det till när man lödda ihop tunn metall? Ex lampskärmar i tjock ståltråd och liknande?

  Har en taklampa i metall som ser ut såhär :

  [​IMG]

  Varje platt har en muttor som är löddad eller svetsad på plats, denna muttor har trillat av och behöver fästas igen.

  Visst kan man använda starkt lim, men om man skulle vilja festa den på riktigt, hur gör man? Har redan provat vanlig lödpenna(450 grader) utan vidare framgång.
   
 2. S
  Medlem · Nivå 10
  utgår vi ifrån att materialet är lödbart så handlar det oftast om att man värmer för dåligt. Materialet måste värmas så att lodet smälter om det kommer i kontakt med materialet. Inte värmekällan enbart. Ska man löda med lödkolv brukar det krävas en ganska saftig sådan för att få det att fungera med lite grövre saker. En lödpenna för elektroniklödning brukar vara alldeles för klen.
  Skulle tro att det krävs en lödkolv på minst 2-300w.
   
 3. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 9
  Egentligen är det ju ingen större skillnad på "lim" och "lod" ... Det kommer sitta lika bra med epoxi som om du löder dit dem, och dessutom mycket enklare (dvs du slipper måla om plattan, eftersom färgen brinner upp innan lodet fäster) ..

  Kan man limma ihop bilkarosser i aluminium kan man nog limma ihop en lampa .... ;)
   
 4. S
  Medlem Nivå 12
  Aha min lödpenna är endast på 48 w så det kan förklara lite. Jag försökte värma upp grejerna ganska länge men det ända som blev varmt nog att smälta tennet var den lilla muttern. Själva plattan ville inte komma upp i temp.

  Är det generellt löddkolv man använder för detta eller kan det var så att man faktiskt svetsar? Och isåfall, vad är det då för svets man använder?
   
 5. S
  Medlem Nivå 12
  Fördelen med lod är väl att det torkar snabbare?

  I detta fallet valde jag faktiskt att använda Pattex No More Nails lim, vågar dock inte dra åt skruven i muttorn särskitl hårt då man inte vet om muttern lossnar från plattan. Av någon anledning känns lödning eller iallafall svetsning som säkrare?

  Det är såklart ett problem att behöva måla om hela plattan som redan är spraylackerad så av den anledningen låter det klart bättre att limma om det nu kan få samma hållfasthet.

  Självklart får man sandpappra bort färgen från det område man ska limma.

  När du säger Expox, har du några speciellt förslag? Skulle Biltemas funka ex?

  De lim jag har hemma är annars Pattex No More Nails och Bostik Maxi Bond , Loctite Super glue höll inte.
   
 6. C
  Medlem · Nivå 14
  Lägg skivan på spisplattan och brassa på om du vill löda. Man tager vad man haver :D
   
 7. T
  Medlem · Nivå 14
  Kolla först om metallerna är lödbara. Enklast är koppar eller mässing. Stål går också att löda. Aluminium är hopplöst.
  Metallytorna måste vara helt rena från färg, damm, olja vatten.
  Skaffa en fixtur som håller delarna på plats mot varandra för du behöver dina händer för annat.
  Lödpenna ska ha tillräckligt effekt att värma båda delarna tillräckligt. Som sades innan 2-300 W. Ett bättre alternativ i mina ögon är en billig gasollåga, finns hos biltema för under hundralappen.
  Och så lodet. Förutom lod måste du ha flussmedel. Det kan du köpa separat eller också använder du radiolod som har flussmedel i kärnan av lödtråden.
  Flussmedlet stryker du på ytorna som ska lödas. Desan är det bara att sätta ihop och värma. Delarna ska vara så varma att lödtråden smälter när du håller den mot fogen som ska lödas, utan låga. Man ser hur lodet fint kryper in i fogen. Då är det lyckat. Annars gör om.
   
 8. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 9
  Superlim (cyanoacrylat) brukar funka mindre bra för att limma metall, i alla fall på så små ytor om det handlar om här .. BIltemas epoxi funkar garanterat bra ... Putsa bort färgen från ytorna, och limma ...
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: