Byggahus.se

Ljusslingor och julbelysningar till trädgården, energisnålt!

 1. E
  Medlem · Västra Götaland · 56 inlägg

  Erick

  Medlem
  Jag och många andra är ju intresserade av ljusslingor i träd, buskar och staket m.m. i trädgården för att skapa en mysig julstämning :)

  För många år sedan höll jag på ganska mycket och hade upp ett par tre tusen lampor på tomten, men tröttnade efter bara en säsong då lamporna bara gick sönder hela tiden, och då släckte en radda med 10 lampor direkt.. Detta var den enkla typen slingor där lamporna var kopplade 10 och 10, 24v transfo och riktigt klena kablar.

  Såhär i dyra eltider så hade det ju också blivit högintressant att slingorna ska dra så lite ström som möjligt. Jag har ett par st slingor som är nyköpta med glödlampor i, kraftiga kablar och välbyggd, alla lampor kopplade en och en, dock icke utbytbara. Fast här drar lamporna 0,5w styck, och därmed så drar mitt lilla träd brevid parkeringen 100w med sina 200 lampor. Och detta blir ju ohållbart om jag ska ha 2000 lampor till på sikt..

  Därför har jag börjat leta efter prisvärda LED, som lyser bra, och som inte kostar på tok för mycket.

  Jag ramlade in på rusta häromdagen och köpte några paket med LED-slingor, 50 lampor per kit. Ihopkopplingsbara i oändlighet (nästan). 1000 lampor = 60w känns lite vettigare.
  http://www.rusta.se/led_slinga_rod_p77161129.html

  Men frågan är hur länge de håller? Är de lika bra som rusta vill framhålla? Kommer alla lamporna lysa även nästa år när jag monterar upp allt?

  Min plan är ju att köpa på mej ganska mycket lampor för att glädja mej själv och alla som passerar vårt hus, samt på sikt försöka slå en granne som också har sjukt mycket lampor på sitt hus och tomt d^_^b

  Vilka slingor/system med LED har ni testat och vad är era erfarenheter? För man vill ju vara säker på att satsa på rätt system, som håller kanske iallafall 5 år framöver!
   
 2. johanirr
  Medlem · Jönköping · 84 inlägg

  johanirr

  Medlem
  Jag har inte testat och utverderat de du skriver om. Men generellt kan man säga att LED lyser sina 30000 timmar som de säger. Frågan är med hur mycket efter den tiden? Själva LEDn kommer lysa efter 12000 timmar också men med betydligt mindre styrka. Så de 30000 timmar är antagligen beräknat utifrån 70% av ljusflödet kvar av ursprungsvärdet. Sen är det som med all elektronik, den kan gå sönder. Men risken/chansen att du har kvar fler hela lampor nästa år är mycket stor om du jämför med dina gamla glödljus slingor.
  LED tål skak och mekanisk åverkan betydligt bättre än glödljus. Den tål att du släcker och tänder utan att det påverkar livslängden. Sen finns det alltid kvalitetsskilnader. Köper man det billigaste man kan hitta är risken stor att de håller mindre än någon som har lagt ner pengar på bra led, drivdon m.m.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.