Byggahus.se

Ljuskälla på toalett - vilka krav?

 1. H
  Medlem Nivå 5
  Jag har byggt om ett förråd i källaren till en helkaklad gästtoalett med vägghängd toalett. Allt är nu färdigt förutom taket och ljuskällorna. Taket är idag brädor i bjälklaget och jag har tänkt sätta dit gips, men kan bara sänka taket Max 30mm då en ventil i ytterväggen begränsar, vilket ju betyder ett utrymme mellan på ca 17mm om jag tar 13mm gips. Har några funderingar:

  - om man ska ha spottar, finns det då modeller som klarar det smala utrymmet jag nämnde ovan? Vilka regler finns för inkapsling av inbyggda spottar?

  - när rummet nu är en toalett med handfat, finns det då särskilda säkerhetskrav för elen till ljuskällorna? Tror inte lampan i taket som sitter där idag är jordad, är det ett krav?

  Okunnig på ämnet och tacksam för svar!
   
 2. H
  Medlem Nivå 5
  Läste också i en annan tråd att om man köper en armatur som har jord är det inte inte tillåtet att installera denna utan jord.... Stämmer detta?
   
 3. R
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Om det finns spottar som klarar det smala utrymmet vet jag inte men för att skydda mot brandrisken bör man alltid ha någon form av burk/apparatdosa/potta ovan spotten, även LED-spottar bör skyddas av detta dock vet jag inte om det faktiskt är lag på det för just LED spottar (Elektroniken i Ledspottarna blir varm). Jag tror det blir svårt att få in en kapsling på det lilla utrymmet =/
  Man brukar ju säga att det är okej att sätta spottar utan "potta" vid "god ventilation" i utrymmet, men om du bygger in dom helt i taket på det lilla utrymmet kan det nog inte räknas som ett väl ventilerat utrymme!

  På en toalett med handfat finns inga särskilda krav för ljuskällor (IP 21 duger fint), det är främst i badrum/duschrum, dock får du inte ha vägguttagen för nära handfatet :)

  Om en armatur "har jord" så bör den absolut skyddsjordas eftersom den då kan ha utsatta delar som kan bli spänningsförande vid fel i armaturen!

  Hoppas svaren kan vara till hjälp!
   
 4. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  • Laddar…
 5. H
  Medlem Nivå 5
  Tack för era svar! Ja spottar blir kanske svårt då med det utrymme jag har, så jag hoppar över det. Ska dock också ha armatur över spegeln vid handfatet (armatur sitter då på drygt 1m över handfatet) som ju i dagsläget heller inte har möjlighet att jordas. Men är det OK så länge jag hittar en armatur som inte behöver vara skyddsjordad (typ ip21)?
   
  Redigerat 29 jun 2014 10:30
 6. H
  Medlem Nivå 5
  Hittar dock ingen spegelbelysning som inte är IP44 :(
   
 7. R
  Medlem Nivå 1
  En vanlig toalett är ju inte ett våtrum så det finns inga krav på högre ipklassning, men det är naturligtvis bara bättre om du sätter en med IP 44 :)
  Om jag inte missminner mig så är Zon2 60 cm från blandaren på handfatet så 1m är inget problem för en armatur med IP 21.

  Med andra ord, ja, det är okej att sätta en ojordad armatur :D och ännu mer okej att sätta en IP 44 ;)
   
 8. H
  Medlem Nivå 5
  Förstår det... Men innebär en massa mer jobb med elektriker etc att ens få dit jord så kan jag undvika detta gör jag det. Utbudet av spegelbelysning med ip21 verkar dock tyvärr inte allt för stort. :(
   
 9. R
  Medlem Nivå 1
  Men en ojordad IP44 armatur tycker jag inte borde vara så svårt att få tag i? :eek:
   
 10. H
  Medlem Nivå 5
  Jag trodde ip44 delvis betyder att den är jordad, men det har jag nog missförstått då. Borde ju gå att hitta annars som sagt
   
 11. R
  Medlem Nivå 1
  ip klassningen är ju till för att visa hur vatten/pet/damm säker en armatur eller apparat är :)
   
 12. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 22
  Nej IP-klassning har inget med skyddsjord att göra. Du hittar lite mer info exempelvis på:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kapslingsklassning
   
 13. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
 14. imported_Benno
  Medlem · Nivå 9
  Jag skulle inte installera halogenspottar idag när det finns LED. Finns inga fördelar med halogen förutom färgtemperaturen och att de är billiga att köpa. Nackdelar istället: Drar mycket ström, blir varma, kräver stort avstånd till brännbart material, halogenlamporna har kort livslängd och man måste upp och peta i lamporna varje gång det är lampbyte.

  Antagligen blir totalekonomin bättre med LED om livslängden är så lång som de lovar. Bekvämligheten kan också vägas in i sammanhanget.

  LED har dock nackdelen att de flimrar så det blir en stroboskopeffekt och att färgtemperaturen inte är lika trevlig som med glödljus.
   
 15. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Du överdriver fördelarna med LED och nackdelarna med halogenlampor.
  En liten extratoalett används max en timme per månad, så elförbrukningen är helt försumbar.
  För övrigt går det bra att sätta in LED-lampor i små spottar också.

  (Har själv en sats med 4 eller 5 små spottar i sommarstugans dusch- tvätt- toarum sedan ca 10 år, då rummet renoverades. Har inte bytt en enda lampa än :) )