Byggahus.se
Skrivet av: Gäst

Ja, det är verkligen udda. Vi var här först, det är det som gäller i sverige, men bara ibland. Ett större fönster kanske hade varit på plats istället. Utifrån det som sägs i artikeln verkar det hela helt orimligt och totalt oproportionerligt. Man får anta att det är som vanligt korruption, politik eller prestige som egentligen ligger bakom.
 
Skrivet av: saturnus

Helt rätt beslut från Domstolen. Man får allt först se till att hålla sig inom detaljplanen, när man vill bygga till. Att bygga upp till tomtgränsen, och därmed försämra boendet för grannen, får inte tillåtas. Har själv haft ett liknade ärende, då stoppade Kammarrätten grannens tänkta garage bygge i tomtgränsen. Det gäller att planera sitt husbygge från början.
 
Skrivet av: saturnus

Man får även tänka på hur mycket besvär, ett felaktigt bestut från början, leder till för den drabbade. Nej, jag har inte mer info än vad som nämns i artikeln, men då sista instansen ändrar på tidigare beslut, kan man läsa mellan raderna, vad som gäller. F ö sker det alltid syn på platsen för beslut som detta. Men visst har uppfattningen om vad grannar får tåla, ändrats, med tanke på att dagens villatomter är mindre, så att stoppa grannens garagebygge i tomtgränsen, kan vara svårt, om det nu inte försämrar dennes invanda boende. I mitt eget fall, med grannens garagebygge i tomtgränsen, framför mina allrumsfönster och inglasade uteplats. här kunde jag även föreslagit, att grannen byggde sitt garage på gräsmattan, för där fanns det plats, men jag föreslog andra alternativ, men det ville inte grannen, för då kom garaget att skugga det egna huset-.
 
Skrivet av: husägare

I en kommun i vårt avlånga land råder andra tankar och regler hos byggnadsnämnden
- Man får inte bygga närmare än 4,5m från tomtgräns om inte granne samtycker
Ok sa vi, vi har inte samtyckt till grannens garage som är byggt på 75cm avstånd från tomtgräns. Då vart svaret "det beror på" och så slätade de över sitt misstag

Först i området att bygga
"ni får inte bygga huset så högt"
Efterföljande byggen ligger betydligt högre
Vatten rann in på tomten från kommunens väg
"ni borde" byggt huset lite högre"

Ett grannhus ligger för nära tomtgräns, naturligtvis högre än vårt hus
Med ett trädäck på någon meters avstånd från tomtgräns

Med mera .....