Byggahus.se

Ljus i köket

 1. L
  Medlem · 41 inlägg
  Fortsätter mitt bygge på huset. Tar lite längre tid än beräknat, men det borde jag kanske räknat med från början.

  Snart ska jag sätta upp lyse i köket. Tänkte köra med spotar i taket över "arbetsplatsen" och en vanlig lampa över köksbordet.

  Nu till min fråga, vad ska jag välja för spotlights? Har hört att de blir ganska varma, och jag tänkte bara sänka taket ca 5 cm. Finns det någon möjlighet att installera spotlights iaf?

  Och om det är någon som har någon bra tips på en snygg dimmer till det, och en snygg strömbrytare till lampan så är alla förslag välkommna!

  Tack på förhand!
   
 2. pinebar
  Medlem · 2 783 inlägg
  Det finns ju 12V-spottar för inbyggnad som behöver typ 20 mm på höjden, men jag har inte sett några sådana på mer än 20W.
   
 3. Peter2400
  Medlem · 4 825 inlägg
  Kan du inte fälla in burkar i det befintliga taket och sedan
  sätta upp gips över det, det bygger bara 13mm.
   
 4. K
  Medlem · 37 inlägg
 5. L
  Medlem · 41 inlägg
  Är 20w för lite menar du pinebar?
  Och vad menar du med "burkar"? Har jag aldrig hört talas om. Är det något sätt att förhindra värmen att komma ut då? Och då funkar det med vanliga 230v lampor?
   
 6. M
  Medlem · 201 inlägg

  "Burkar"

  Jag tror han menar monteringslådor, för att skapa distans mellan spotten och brännbart material. Finns bla på Clas Ohlson. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=55497145

  De har även snygga strömbrytare och dimmrar på samma ställe till en hyfsat bra peng. Vi har köpt vita därifrån till hallen, och i rostfritt utförande till kök/vardagsrum. Är jättenöjd.
   
 7. L
  Medlem · 41 inlägg
  Känns som "burkar" inte är något alternativ, för då blir det alldeles för mycket jag måste sänka taket. 2dm känns inte som något jag vill göra. Även fast jag har 2,6 i taket nu, men gillar takhöjden.
  Har pratat med någon om spotlights som man kan montera in i taket, även om man bara sänker ca 5 cm. Finns det någon sånt, eller är det något han har hittat på?
  Vill beställa så snart som möjligt, och är tacksam för all hjälp jag kan få!
   
 8. Peter2400
  Medlem · 4 825 inlägg
  Tanken med monteringslådor är att fälla in dom i det befintliga taket och
  därmed skapa ett utrymme för halogenarmaturen, sedan gipsar du direkt
  på det gamla taket och bygghöjden blir minimal.
  Om det ens är möjligt att göra så beror givetvis på vad du har för
  takkonstruktion idag.
   
 9. H
  Medlem · 6 inlägg
  Det finns spotar som man monterar i apparatdosor. Jag hade såna i en portal i mitt förra hus. Köpte ut lamporna via en elektriker. Tror det var i Selgas sortiment.