personstarthumb-up

Ljudnivå köksfläkt

10k läst  9 svar

 1. E
  Medlem Nivå 4
  Vi har åkt runt lite och tittat/lyssnat på olika köksfläktar till vårt kök som ska helrenoveras senare i vår. För vår del är den absolut viktigaste aspekten att fläkten har en låg ljudnivå. När vi lyssnat på olika fläktar har vi generellt märkt att runt 50 db på högsta fläkthastighet upplever vi som låg ljudnivå. Senast lyssnade vi i en butik på en Frankefläkt (Franke Tender 725) som vi upplevde mycket tyst på max, men enligt produktbladet ligger ljudnivån på maxstyrka på hela 67 db, så nu blev vi osäkra. Hur kan det komma sig att vi upplevde den som tyst? Det är ju en mycket stor skillnad mellan 50 och 67 db, så vi har svårt att tänka oss att den upplevda ljudnivån har att göra med t ex skillnader i lokaler. :x
   
 2. T
  Medlem · Nivå 13
  Elektrolux Silence Tech-fläktar är sjukt tysta och låter nästan ingenting på högsta farten!

  Rekommenderas verkligen!
   
 3. H
  Medlem Nivå 9
  Japp!
   
 4. D
  Medlem Nivå 1
  Har också funderat mycket på dessa saker. I någon butik fick vi beskedet att man inte kan gå helt på dB-siffrorna efter som det finns olika sätt att mäta på. Vi bestämde oss till slut för Frankefläkten du tittat på. Upplevde inte heller att den lät mycket när jag provkörde den i affär. Den levereras i veckan och är väl på plats någon vecka senare - jag kan ju ge lite återkoppling då, om du är intresserad.
   
 5. E
  Medlem Nivå 4
  Jag är MYCKET intresserad av återkoppling på hur ni upplever ljudnivån i hemmiljö d^_^b
   
 6. E
  Medlem Nivå 4
  Ja, Electrolux påstår det i reklamen, men tittar man på specifikationen så ligger t ex den vägghängda Silent tech-fläkten på 66 dB på maxläge - en siffra som ligger i det övre skiktet, många andra fläktar ligger långt under 60 dB....utan "Silen tech-teknik" :)

  Men som sagt, frågan är vad som ligger bakom tillverkarnas olika angivna dB-siffror och den upplevda ljudnivån...
   
 7. D
  Medlem Nivå 1
  Har nu till slut fått vår Franke Tender på plats och har provlyssnat en del. Det är nog så att den låter en del på max (svårt att veta riktigt hur mycket eftersom vi inte haft någon annan att jämföra med i den miljön). Känslan är att fläkten i alla fall är effektiv och det är nog tveksamt om man behöver använda maxnivån så ofta.
   
 8. H
  Medlem Nivå 4
  Vår nya thermex låter alldeles för mycket på lägsta hastigheten. Har inte fått någon bra förklaring från tillverkaren.
   
 9. Bricco
  Medlem Nivå 9
  ~2dB är det ett otränat öra klarar av att upptäcka som en ändring i ljudstyrka. ~10dB är vad densamma uppfattar som en dubblering/halvering i ljudstyrka. Kan vara till hjälp. Kom också ihåg att örat är känsligare för vissa frekvenser än andra. Vårt öra är optimerat för att uppfatta frekvenserna kring talets område bäst. Därför man i stereon klassisk får dra på bas och diskant för att det ska låta "balanserat". Om man anger dB utan referenspunkt så säger det tyvärr väldigt lite om ljudstyrkan.

  Låga frekvenser transporteras betydligt bättre genom material än höga. Det märker du när raggarna spelar stereo i sina bilar tex ;) Ett högfrekvent ljud stannar oftast i rummet där det låter medans ett lågfrekvent kan transporteras genom väggar och via stommar etc.

  Sen är vissa mer känsliga för "störande" ljud än andra. Om 10 personer lyssnar på dina fläktar så får du garantera stor variation på svaren. Dvs det är svårt att lita på vad folk här säger och lika svårt att testa i en butiksmiljö och veta hur det låter hemma i lugnets vrå.. Ljud är något som tyvärr många tillverkare av vitvaror är otroligt dåliga på att informera sina kunder om. Troligen för de skulle få problem med många av sina egna produkter som är allt annat än bra på den fronten.
   
  Redigerat 13 apr 2011 16:10
 10. P
  Medlem Nivå 3
  Hej Esox,

  anledningen till att det angivna värdet på ljudnivån ger olika resultat är att tillverkarna använder olika sätt att mäta ljudnivån. Därför kan man inte jämföra alla märken rakt av. De seriösa fläkttillverkarna har gemensamt kommit överens om hur de ska mäta ljudnivån för att få ett jämförbart värde.

  Franke tillhör en av dessa seriösa tillverkare och är normalt sett alltid tysta. Jag tror att du kommer uppleva den som tyst.

  En annan viktig aspekt är att en fläkt ska normalt sett transportera olika mycket luft. När luften ska passera blir det alltid en viss ljudnivå. Se till att välja en fläkt med rätt luftkapacitet jämfört med ditt kök. Det du ska tänka är att fläkten ska byta luften i rummet 6-12 gånger i timmen.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: