Byggahus.se

Ljuddämpare i frånluft från kök

 1. R
  Medlem · 273 inlägg

  rollo

  Medlem
  Har mekanisk frånluft som även fungerar som köksfläkt. Ganska mycket oljud från spiskåpan även vid lägsta läget. Kan man sätta ljuddämpare även på en spisfläktskanal? Det är ju en del fett i luften som sugs från denna punkt. Skapar det problem?
   
 2. FrittDrag_II
  Husägare · Halland · 1 695 inlägg

  FrittDrag_II

  Husägare
  Bara du använder en "riktig" ljuddämpare och ingen flexibel så är det inget problem med att montera en ljuddämpare på en imkanal. Dom är rensbara (perforeradplåt täcker isoleringen).
  Dom flesta ´"riktiga" ljuddämpare är i sig brandklassade bättre än vad din imkanal behöver vara så du behöver inte brandisolera ljuddämparen.
  Med "riktiga" ljuddämpare menar jag en sådan i plåt.
   
 3. A
  Medlem · 350 inlägg

  arny

  Medlem
  Finns det ljuddämpare speciellt anpassade för imkanaler? Vi har problem med tydliga resonansljud från imkanalen. Köksfläkten i sig är förhållandevis tyst, om man bortser från dessa resonansljud. Jag frågade ventilationsfirman som projekterat husets ventilationssystem, men de rekommenderade inte att man skulle sätta ljuddämpare på imkanalen, och hade heller inte något annat förslag på lösning.

  I vårt fall sitter ju imkanalen redan monterad, så någon ljuddämpare får man inte dit utan ganska omfattander rivning, men i fläktkåpans skorsten finns det ju en del plats.
   
 4. FrittDrag_II
  Husägare · Halland · 1 695 inlägg

  FrittDrag_II

  Husägare
  Till imkanal man helt vanlig rund ljuddämpare typ Lindabs eller annat fabrikat, finns att läsa på deras hemsidor om brandklass/dämpning m.m.
  Fettet skapar itne mer problem än att den dag man gör en större ändring i köket/huset bytar man ljuddämpare, men den har lång livslängd.

  Problemet är att få plats med en ljuddämpare i din skorsten, den minsta typen har ca 50mm isolering.
  Så en vanlig 125 imkanal blir alltså lite mer än 225 i diameter.
  Kortaste längden som finns är 300 mm (dämpar självklart sämra än en som är längre).

  Hoppas infon hjälper lite.
   
 5. A
  Medlem · 350 inlägg

  arny

  Medlem
  Nej, en sådan ljuddämpare får inte plats i skorstenen, som är 210x205 mm. Det finns inte flexibla ljuddämpare som är godkända för imkanal? Lindabs flexibla ljuddämpare har ju 30 mm isolering, så en sådan skulle rymmas, men en sådan är alltså inte godkänd?
   
  • Laddar…
 6. FrittDrag_II
  Husägare · Halland · 1 695 inlägg

  FrittDrag_II

  Husägare
  Lite tvetydigt där, en sådan där flexibel ljudämpare i sig är inte godkänd.
  Men om du skulle montera den innuti en murad skorstenspipa sär inte själv flexibla ljuddämparen imkanal utan skorstenen i sig.
  Men sedan är det här med rensbarheten, en flexibel ljuddämpare tål inte en sådan rensviska som sotare använder.
   
 7. A
  Medlem · 350 inlägg

  arny

  Medlem
  Nu är det inte frågan om en murad skorsten, utan plåtkåpan som går upp från fläktkåpan till taket. Där sitter nu en sådan slang som är avsedd för köksfläkt. Är det godkännt att byta ut den mot en flexibel ljuddämpare?
   
 8. FrittDrag_II
  Husägare · Halland · 1 695 inlägg

  FrittDrag_II

  Husägare
  Det står något i regeltexten typ "Lätt demonterbar anslutning mellan köksfläkt och imkanal.
  Men är inget större jobb att plocka bort en sådan ljuddämpare så jag hade satsat på det, bättre än ingenting :)
  Tänk bara på att försöka sträcka ut den så mycket det går. (och räkna inte med några underverk)
   
 9. A
  Medlem · 350 inlägg

  arny

  Medlem
  Jag får väl göra ett försök. Tack för infon! Bäst vore förstås om man hittar en 125 mm "riktig" ljuddämpare med 30 mm isolering, men det kanske inte finns. Lindab verkar inte ha det i alla fall.
   
 10. K
  Medlem · seglora · 37 inlägg

  knut v hage

  Medlem

  ljud

  :mad: Ljud uppstår vid för hög lufthastighet,arean=luftflödet ggr. hastigheten. Hastigheten skall vara låg,har du spjäll,är en injustering gjord,volymen i kåpa skall vara "stor".Ljudfälla hjälper mot fläktljud.obs det är brandklassad kanal,således måste det vara en godkänd.


  HEJ KNUT
   
 11. A
  Medlem · 350 inlägg

  arny

  Medlem
  Visst, den skall vara godkänd, så frågan kvarstår: Finns det flexibla ljuddämpare, eller "riktiga" ljuddämpare för 125 mm kanal med en ytterdiameter på max 200 mm som är godkända för montering i imkanal?

  Det är klart att flödet från köksfläkten är stort, och ljud från den måste man acceptera, men vad jag reagerat på är att man hör tydliga resonansljud från kanalen. Dessa borde gå att dämpa med lämplig ljuddämpare. Visst skulle det låta mindre med en grövre kanal, men det är inte aktuellt i mitt fall.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.