Byggahus.se

Liten kyl med förgrening under renovering?

 1. H
  Medlem Nivå 3
  Hej!

  Detta handlar om möjligheten att ha en TEMPORÄR lösning med litet kylskåp under renovering (3-5 månader).

  Har läst olika trådar om att INTE ha kylskåp på förgreningsdosa eller förlängningssladd, och manualen till kylen jag tänker mig säger samma sak (https://www.ikea.com/se/sv/p/tillreda-kylskap-a-vit-00331670/). Om jag förstått det rätt har anledningen något med stabiliteten i elförsörjningen att göra …

  Vi renoverar ett "nyköpt" hus. Pga gammal el (40-tal) har vi skurit all el och har ett uttag i källaren (med en tre-fas och en vanlig kontakt, allt fixat av elektriker, som också kommer dra om och koppla in allt så småningom). Därifrån drar jag förlängningssladd upp i huset.

  MEN! Jag skulle gärna kunna ha lite saker i kylskåp medan jag är här och fixar. Hur löser jag detta?

  Elcentralen i källaren är från 2014 och vi lär ha 20A.

  1. Måste vi sätta ett uttag till i källaren, där jag sätter in kylen?

  2. Har byggcentraler funktionen av att stabilisera elen? Kan jag sätta kylskåpet i en byggcentral, och även sätta andra saker där? Tex denna från Biltema: https://www.biltema.se/bygg/elinsta...MIu8O1-NLR6QIVAYmyCh2lPA0aEAQYASABEgKj5vD_BwE)

  3. Någon annan lösning?

  Tack från en som inte kan el men som gärna vill ha lite mjölk i kaffet, så att säga :).
   
 2. Isakare
  Medlem · Nivå 14
  Koppla in kylskåpet och njut av kaffet. Säger det av praktisk erfarenhet, där kyl och frys var inkopplade på skarvsladd från ett hus till boden där de stod (25 meter) och en sladd i själva boden på 5 meter.
  Lite slarvigt kanske, men det tog mig över 10 år att få ner ett rör i marken så en elektriker kunde koppla permanent el till boden.
  Kylen o frysen fungerade utmärkt.