Byggahus.se

Liten flytt av diskho = enkelt eller problem?

 1. K
  Medlem · 10 inlägg

  Kaelli72

  Medlem
  Hej!

  Under min diskho ser det ut som på bilden, ett 60-skåp. Köket ska renoveras och jag vill flytta enhet med kran och ho ca 40 cm åt vänster, fortfarande i ett 60-skåp. Nya blandaren ska bara kräva ett hål i bänken, nuvarande har separata ingångar för kv och VV.

  I skåpet till höger om detta skåp skall sitta integrerad diskmaskin.

  Min största undran är om det blir knepigt på något sätt pga avloppet. Det sitter rakt ned under skåpet nu och kommer med nya varianten att hamna delvis under vaskskåpet och delvis under diskmaskinen. Knepigt eller nemas problemas?

  Att lösa det med rören borde väl inte vara problem? I samband med det tänker jag att det skall sättas ballofixer också för det saknas ju nu. Samt att diskmaskinsavstängningen ska sitta i blandaren och inte med en kran under vask som nu.

  Slutligen undrar jag vad ett sånt här jobb kan kosta att får gjort mellan tummen och pekfingret? Jag kommer få offert på det längre fram men vill gärna få en uppfattning ungefär hur många tusenlappar det kan handla om för att göra realistiska kalkyler.

  Tack för att du läst ända hit och ha en fin dag!
   
 2. Düsseldorff
  Byggnadsvårdare · Bromma · 1 536 inlägg

  Düsseldorff

  Byggnadsvårdare
  Du kan inte ha avloppet under diskmaskinen, för trångt. I övrigt spelar det ingen roll, avloppsrör går att bygga på precis som du vill ha dem. Tänk på fallet bara.

  Samma sak med rör för vatten.

  Edit: Ja, sätt ballofixer, man ska kunna stänga av vid behov. Vad gäller kostnad så vet jag inte riktigt varför du ska leja ut detta, busenkelt jobb.
   
 3. Krilleman
  Husspekulant Plumber · Södermanland · 14 772 inlägg

  KrillemanPremiumikon: Rör

  Husspekulant Plumber
  Ser ut att vara 16mm kopparrör.

  Tänkvärt!
   
  • Laddar…
 4. K
  Medlem · 10 inlägg

  Kaelli72

  Medlem
  Allt är lätt för den som kan det! Jag kan massa annat men inte just detta men då kan jag kanske utgå ifrån att det inte kostar jättemycket. I alla fall om busenkelt = ganska snabbt gjort.

  Får fundera ett varv till på placeringen av diskmaskinen då. Kan ev byta plats på den och en 40-sektion. Förstod jag dig rätt om det är lugnt med andra skåp/lås sektioner, bara inte diskmaskinen?
   
 5. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 32 936 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Ikea har ju väldigt lågt under underskåpen numera, bara 8 cm, och då kan det vara svårt att få plats med en vinkel på avloppsröret. Det finns däremot många köksleverantörer som har kring 15 cm sockelhöjd. Din köksleverantör borde kunna hjälpa dig med att få till en fungerande lösning.
   
 6. K
  Medlem · 10 inlägg

  Kaelli72

  Medlem
  Ja det är konstigt tycker jag med IKEAS ben, hur tänkte de där? Det går kanske att få ut någon centimeter till då de är ställbara men det är ju inte mycket. Det är ju vanligt med högre arbetsbänkar idag så man tycker de skulle kunna ha en mera anpassningsbar variant. Jag är själv över 180, och sonen över 190, så jag vill ju gärna ha lite högre bänk. Köket kommer byggas med IKEA-stommar men kanske kan man hitta använda andra ben...

  Vinkeln på avloppsröret blir dock inget problem oavsett - jag får anpassa min ritning helt enkelt. Kökets layout är i grunden bra så att göra större ingrepp för att helt flytta om saker känns onödigt.
   
 7. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 32 936 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Jag har sett i andra trådar förslag om att byta ut Ikeas ben mot högre möbelben just för att man vill ha bänkytan högre upp.

  Med högre ben borde du kunna ha en vinkel på avloppsröret så att det hamnar vid väggen och där är det rätt mycket plats när det gäller Ikeas stommar/lådor. Det borde alltså gå att ha ett vanligt skåp ovanför avloppsröret då.
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · 10 inlägg

  Kaelli72

  Medlem
  Det stora problemet var att jag ville placera diskmaskinen så att den hamnade ganska precis över avloppet, och det gick ju inte. Byta plats på enheter var heller inte någon ide men jag tror jag hittat en bra lösning nu där jag tar ett 80-skåp under vasken istället för 60. Då hamnar avloppet under det skåpet samtidigt som diskmaskinen flyttas så långt till vänster som går.
  Sen placeras även 60-hällen i ett 80-skåp intill, och överskåpen har jag då fått ihop så att endast två behöver anpassas för att dölja fläktslangen, vars utlopp är den andra fasta parameter jag haft att förhålla mig till.

  Tack snälla för att du engagerar dig! :D
   
  • Laddar…
 9. K
  Medlem · 10 inlägg

  Kaelli72

  Medlem
  Vill du förtydliga vad du menar med din kommentar? :)
   
 10. Krilleman
  Husspekulant Plumber · Södermanland · 14 772 inlägg

  KrillemanPremiumikon: Rör

  Husspekulant Plumber
  Absolut:

  Ser ut att vara 16mm kopparrör.
   
 11. Krilleman
  Husspekulant Plumber · Södermanland · 14 772 inlägg

  KrillemanPremiumikon: Rör

  Husspekulant Plumber
  • 16mm är en gammal dimension som inte "byggladorna" med helgöppet har i sitt sortiment.
  • Det ser ut att sitta gamla äldre securex-kopplingar.
  • Majoriteten av dessa installationer med helbockade kopparrör upp till 160cc är 16mm.

  Men lättast att få svar är att du tar fram skjutmåttet och mäter ytterdiametern!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.