Byggahus.se

Lita på förhandsbesked?

 1. M
  Medlem · 22 inlägg

  marbe

  Medlem
  I vårt förhandsbesked var kommunen positiv till byggnation av vårt hus. Där står det att avloppsfrågan kan lösas med traditionell markbädd. Nu undrar jag ifall kommunen i själva bygglovet kan ändra på detta och tex kräva att vi anlägger ett minireningsverk. Det planeras nämligen fler byggen i området (som ligger utanför detaljplanen) och utan kommunalt vatten och avlopp, och till dem har kommunen sagt att "nu börjar det bli många hus" och att de inte vill ha många markbäddar utan något slags gemensamt reningsverk. Till saken hör att vi är de enda som fått svar på förhandsbeskedet, de andra två byggarna har precis lämnat in sitt.
  Tacksam för hjälp att reda ut detta!
   
 2. kalleanka70
  Medlem · Östergötland · 2 144 inlägg

  kalleanka70

  Medlem

  Re: Lita på förhandsbesked?

  Om ni ansöker om en avloppstyp och får godkänt kan de inte kräva.

  Gällande utökning utanför kommunalt avlopp så godkänns normalt enstaka kompletteringar. 3 hus är på gränsen för detta. Det är i och för sig ingen helt dålig lösning med gemensamt reningsverk, det kan bli billigare men det gör er inte oberoende av grannar.

  Det handlar om avstånden mellan husen för att dra avloppsrör.

  Den större frågan gäller om kommunen pga 3 ansökta förhandsbesked önskar att detaljplan kommer till....

  Kör vidare som om att de andra inte finns. Det är inte er uppgift att initiera att en gemensam avloppslösning skall till.

  Hade samma situation med 2 hus som sökte förhandsbesked bägge med enskilda avlopp och det knorrades inte från kommunens sida.
   
 3. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Lita på förhandsbesked?

  Förvaltningsbeslut har s. k. positiv rättsverkan vilket innebär att att beslutet normalt inte går att ändra på. Det finns dock några undantag och det är just om det kommer fram nya/senare inträffade omständigheter som beslutsinstansen inte kände till när den fattade beslutet.

  Lycka till :) :) :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.