Hej,
Vi tänker lägga om taket på vårt gathus från 1890. För närvarande har vi tegel som ligger på ett listtäckt papptak som ligger på ett spåntak... och det är urgammalt! Visserligen läcker det inte men besiktningsmannen sa att det bara var en tidsfråga. (Vet inte om det stämmer egentligen vi har ju faktiskt tre olika takbeläggningar det vore konstigt det läckte igenom allt det där...)
Jo, och så är det uruselt isolerat.

Vi tänkte riva bort hela rasket, sala på takstolarna 75-100mm för att kunna isolera bättre och ersätta yttertaket med råspont samt ett listtäkt papptak.

Givetvis uppstår en del frågor, tex vilken trekantslist är snyggast, den lilla 45x45x nånting eller den lite större 75x75x100?
Samt hur bör man lägga våderna?

Jag har gått omkring och kollat i grannskapet och det finns tydligen en hel del olika varianter. En del lägger en remsa över listen som sticker ut ca 10 cm på var sida om listen sen våderna mellan listerna.

En del lägger våderna upp på listen och sen en remsa över listen, överlappandes våderna. Ibland lite bredare remsa som är 10 cm bredare än listen på var sida, ibland en smal remsa som bara precis täcker listen...

Finns det nåt "rätt" sätt? Finns det nåt sätt som är mer korrekt ur ett byggnadsvårds mässigt perspektiv ovs?

Tacksam för råd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.