Byggahus.se

Lini rikt- och planhyvel, hjälp att identifiera modell

 1. B
  Medlem · Norrbotten · 9 inlägg

  burnwin

  Medlem
 2. W
  Medlem · 7 inlägg

  Walter M

  Medlem
  Jag fick tag i en precis likadan för några dagar sedan. Tyvärr har jag inte hittat något om vilken modell det kan röra sig om.

  På bilderna ser jag att du har en svart "spak" där remmen från motorn går upp mot kuttern. Dennär borta på mitt exemplar. Har du räknat ut vad den har för funktion. Spänner den drivremmen? Min spänns genom att man kan sänka och höja motorn en aning.
   
 3. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 4 281 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Mekanism för att koppla i och ur matningen?
   
 4. W
  Medlem · 7 inlägg

  Walter M

  Medlem
  Matningen drivs på andra sidan av hyveln. Den verkar inte gå att koppla från.
   
 5. B
  Medlem · Norrbotten · 9 inlägg

  burnwin

  Medlem
  Kul att det verkar finnas fler exemplar!

  Spaken tolkar jag som en enkel form av motorbroms. Innanför kåpan är det en träbit, typ ebenholtz, som kan ansätta drivremmen. Tycker inte att den är särskilt effektiv och har nog en tendens att sabba remmen på sikt.

  Vad gäller själva fabrikatet fick jag faktiskt svar från Ejca om att det var en importerad maskin och således inte svensktillverkad. Hyfsat välbyggd maskin dock och funktionaliteten är helt i paritet med exempelvis min Emco B20 och en Inca som jag har tillgång till. Betydligt bättre än den Scheppach som jag tidigare hade.
   
 6. W
  Medlem · 7 inlägg

  Walter M

  Medlem
  Där ser man!

  Ja, jag tycker också att den är rätt rejäl. Jag köpte en Scheppach HM0 i våras. Planhyvlingen fungerar bra men inmatningsbordet för rikthyvlingen lutar åt alla möjliga håll.

  Fick du reda på om den sålts under annat märke i andra länder?
   
 7. B
  Medlem · Norrbotten · 9 inlägg

  burnwin

  Medlem
  Nej tyvärr, vet inget mer om skapelsen.

  Min drivrem var på uppehällningen så jag beställde en ny från http://www.kilremslagret.se/. Kan ju vara bra att känna till om du råkar ut för liknande bekymmer.
   
 8. W
  Medlem · 7 inlägg

  Walter M

  Medlem
  Tack för det. Jag har kikat in deras hemsida eftersom drivremmen till matningen är utbytt mot en som verkar vara lite för bred och aningen lång. Spännrullen kan liksom inte riktigt göra vad den ska.

  Idag fick jag dock den trasiga orginaldrivremmen. Jag ska mäta och jämföra...

  Jag funderar på byta ut drivremmen mellan motor och kutter redan nu. Den ser lite trött ut. Hur lång drivremmen beställde du?
   
 9. B
  Medlem · Norrbotten · 9 inlägg

  burnwin

  Medlem
  Jag köpte en ändlös planrem (Esband) 25 mm bred och 1000 mm lång. Den ursprungliga var något längre men som sagt ganska sliten. Fungerar utmärkt.
   
 10. K
  Medlem · 1 inlägg

  Kulan111

  Medlem
  Hej
  Till drivningen av matningen kan du köpa en rem ifrån Transteck i Borlänge 10 mm bred och 700 mm lång är väldigt mjuk och passar bra, dom har en kortare rem som är 692 mm men jag vågade inte beställa kortare
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.