Byggahus.se

Lin o pasta på denna eller inte?

 1. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
 2. tompax
  Medlem · Nivå 9
  Lin och pasta på alla skruvkopplingar! Så blir det perfekt! (y)
   
 3. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  men inte på den nedre delen mot röret va? Aldrig på klämringar (har jag för mig)?
   
 4. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Helt rätt så i fallet på bilden bara mellan kopplingen och ventilen.
   
  • Laddar…
 5. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Det finns gängade kopplingar som tätas med planpackning också. Så det är inte lin på alla dessa heller.
   
 6. A
  Medlem Nivå 15
  Linolja och blånor när det är själva gängan som ska bli tät.

  Man får titta efter vad det är som tätar. Klämringskopplingar - inte lin. Planpackning - inte lin. Ibland är det någon konisk metall som pressas mot en annan kona (vet inte vad det heter.) Men det ska inre vara lin då heller.
   
 7. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
 8. tompax
  Medlem · Nivå 9
  Nej på klämringskopplingar, dvs. den delen som klämmer åt klämringen, skall det naturligtvis inte vara lin och pasta. Där har du ju själva ringen som tätar.

  Men på alla övriga skruvkopplingar skall det vara lin och pasta, annars finns det inget som tätar.
   
 9. tompax
  Medlem · Nivå 9
  Okej, jag trodde vi var en nivå upp i kunskap här. Förlåt.

  Då tar vi det från början.

  Samtliga skruvkopplingar där det inte finns något som tätar, som klämring, packning etc., skall det vara lin och pasta, eller motsvarande tätning.

  Alla övriga skruvkopplingar som tätas av antingen klämring, packning eller dylikt, skall det INTE vara någon tätning i själva gängorna, mer än i nödfall när man tillfälligt lagar något som läcker och packningen vägrar räcka till - då får man så att säga ta till de metoder som finns :D

  Hoppas detta var lite tydligare :)
   
 10. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Japp, den typen kallas fiberpackning har jag för mig. Det finns även gummipackningar.
   
 11. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  Kommer vara sjukt nervöst att koppla in rören till pannan o få tryck... funderar på att fega o sätta avstängningsventil även där prisol går på stammen bara för att kunna stänga av om det läcker.
   
 12. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Ser ut som du har lite lin vid de lekande muttrarna vid blå ventilen det är då som sagt fel. Däremot kan du alltid lägga lite pasta på packningarna vid plantätning och även lite på gängorna för muttrarna där det är bra och underlättar på flera sätt.

  Du behöver inte vara nervös och sätta in fler avstängningar än de som behövs ta det lugnt och gör rätt ev gör om i fall du missat något av det som nämnts i tråden. Dra heller inte åt som brottaren Bengtsson finns någon instruktion följ den om du inte är så van ännu hur det funkar.
   
 13. tompax
  Medlem · Nivå 9
  Ja för fan, montera gärna extra avstängningsventiler. De är alltid bra att ha! Förutsatt att de inte stryper flödet det vill säga. Köp alltid fullflödesventiler.

  Du behöver inte vara så nervös. Räkna med att du kan få läck på en lintätad koppling första gångerna du gör det, innan du har fått in känslan för rätt mängd lin och pasta osv. Du kan få det 100% redan första försöket men bli inte orolig om du inte får det.
  Det händer inte mer än att det läcker lite lätt när det blir trycksatt. Då är det bara till att ta isär och göra om på nytt. Lintätat är också självtätande till viss mån, så det är ganska tacksamt.
   
  Redigerat 21 maj 20:29
 14. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
 15. tompax
  Medlem · Nivå 9
  Ja det gör det faktiskt. Dvs. mellan fördelaren och 90-böjen.

  Där skall det vara helt fritt från lin. Endast pasta där.

  Precis som GK100 påpekar så kan du ta pasta på ALLA skruvkopplingar, även med klämringstätning och och andra packningar som tål pasta (kanske inte alla tätningsringar tål det).

  Smörj även in klämringarna med pasta, både in- och utvändigt, samt kopparröret. Använder du mjukt kopparrör måste du förse den med en hylsa innan du sätter dit klämringen, annars får du aldrig bort klämringen om du har dragit åt muttern. På hårda kopparrör kan du köra med klämring utan hylsa i röret.
   
  • Laddar…