Byggahus.se

Limträbalk istället för hjärtvägg i källare

237 läst  3 svar

 1. Baloobaman
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Ska börja renovera källare. Och för att göra de så smidigt som möjligt. Med gjutning och avlopp etc. Så ska jag ta bort ett par väggar för att öppna upp så mycket som möjligt. Är det någon som har någon tanke kring dessa saker. Om de är ens är möjligt?

  Se bilderna.

  Tanken är att den gröna väggen ska bort helt. Och ersättas med en rejäl limträbalk. Vill helst slippa stolpe på mitten. Längd 4,9 m. Som jag tyder ritningen så bär den markplanetsbjälklag. Och där står ett kök. Den bär inget annat?
  Tanke på dimension på limträ? Kan gömma upp den i taket ca 20 cm och fästa bjälklaget i balkskor, dock är takhöjden bara 2 m. Förhoppningsvis kan man sänka plattan lite men de vet man ju inte innan. Idéer?

  De blåa ska också bort på något sätt. Tanken är en limträbalk från yttervägg mot murstock 2 m. Men inget på andra hållet. De är vad jag ser inte bärande.

  De röda strecken är gamla väggar som ej finns längre.

  Tacksam för alla idéer.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 22
  Hej och välkommen till Byggahus forum!

  Ska man kunna räkna på den här typen av problem krävs måttsatta ritningar. Info om husets byggnadssätt och byggnadsår har också betydelse för bedömningen.
   
 3. Baloobaman
  Medlem Nivå 1

  Tack så mycket!

  Och tyvärr finns inget annat än dessa ritningar. Huset är ju ett så kallad år 1909 hus. Så inget vet hur gammalt det är.
   
 4. J
  Medlem · Nivå 22
  Det räcker om du måttsätter de befintliga ritningarna. Längd och bredd på huset samt hjärtväggens läge. Sannolikt är huset tillbyggt under årens lopp, garage i källaren var inte så vanligt före 1909. Tala också om vad för sorts material det är i källarväggarna och i bjälklaget mellan källare och bottenvåning.