Limträ vs konstruktionsvirke

367 läst  6 svar

 1. G
  Medlem Nivå 1
  någon dom vet skillnaden i bärigheten mellan 90x90 limträ kontra 2 skruvlimmade 45x95 som ska användas som stolpar till ett förråd med råspont + papptak?
   
 2. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 12
  Är det skillnaden som är det intressanta, eller "om det funkar"?

  Om du vill veta om det funkar bör du nog komplettera med mer information om hur stort det ska bli, och hur många stolpar det är tänkt..
   
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 15
  2st skruvlimmade 45x95 bör bli något starkare iom att det blir 90x95 mot 90x90 om det är bra limmat och rätt virkesklass men vilket som lite. Det finns ju sågad också 90x90/95x95.
   
 4. J
  Medlem · Nivå 22
  Frågan har flera svar. Det formella svaret är limträpelaren eftersom den har en högre verifierad elasticitetsmodul, som kompenserar för det något mindre yttröghetsmomentet (i den veka riktningen). Det informella svaret är att de är ganska likvärdiga.
  om du använder C 24 virke till den limskruvade stolpen.
   
 5. O
  Medlem Nivå 6
  Lånar tråden för en följdfråga...
  Skillnaden på att limskruva eller bara skruva - vad gör den för svaret?
   
 6. J
  Medlem · Nivå 22
  Mycket! Limning behövs för att pelaren/balken ska kunna behandlas som ett homogent stycke. Utan lim blir resultatet fjädrande.
   
 7. L
  Husägare · Nivå 14
  Skillnaden är att limträbalkar består av smådelar som har årsringar i olika vinklar, samt är fingerskarvade på längden så större kvistar är bortkapade. Dom är något mer formstabila än C24 virke. Men 2 st 45x90 ihop duger gott.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: