personstarthumb-up

liguster råd?

8k läst  13 svar

 1. C
  Medlem Nivå 1
  Hej skulle behöva råd då jag ska sätta en häck, förmodligen liguster. Har tänkt plantera den intill ett staket på ca 20m och undrar hur pass långt ifrån staketet den ska sättas. Och e det för sent att plantera nu i maj.

  Snabba svar uppskattas!
   
 2. D
  Medlem Nivå 3

  Re: liguster råd?

  Jag har precis planterat 50 meter måbär och jag satte den ca 40 cm innanför befintligt staket. Dels för att komma åt att klippa häcken de första åren innan staketet skall tas ner samt att häcken blir rätt bred på sikt. Jag tycker hellre lite för långt in på tomten är lite för långt ut mot gatan. Det är inte försent att sätta nu men då ska du nog plantera omgående och inte vänta.
   
 3. L
  Medlem Nivå 1

  Re: liguster råd?

  Fråga på planskolan hur bred häcken brukar bli, och sedan är det väl en fråga om man ska komma åt att måla staketet (från häckhållet = bakifrån ;D)?
   
 4. yonna
  Medlem Nivå 13

  Re: liguster råd?

  Vad är det för typ av staket och hur högt är det? Gränsar det till almänning/gata eller till granne?
   
 5. C
  Medlem Nivå 1

  Re: liguster råd?

  ca 1m högt och gränsar ut mot en asfaltsgata mellan tomten och områdets garage.
   
 6. yonna
  Medlem Nivå 13

  Re: liguster råd?

  Är det ett trådstaket kan du sätta häckplantorna 10-20 cm från staketet och låta häcken växa igenom staketet. Du måste naturligtvis hålla häcken tät-och välklippt några centimeter utanför staketet. Detta ger inte bara ligustern stabilitet utan också ett hinder för vanartiga barn  ::) som på skoj kan tänkas slänga sig in i häcken  ;). På detta sätt kan du också hålla häcken smalare än om den står helt fritt.

  [​IMG]

  Bilden visar en femton år gammal ligusterhäck som stöttas i mitten av ett gammalt trådstaket.

   
 7. yonna
  Medlem Nivå 13

  Ligusterråd

  Här kommer en tydligare (lite för stor) bild:
  [​IMG]
   
 8. C
  Medlem Nivå 1

  Re: liguster råd?

  DEN VAR NICE VILL HA NGT LIKNANDE MEN CA 170-180CM HÖGT PÅGRUND AV ATT VI HAR SÅDAN INSYN....VAD TROR NI DET KAN GÅ PÅ FÖR PRIS, 20M LIGUSTER. BOR I STKHLMSLÄN.
   
 9. C
  Medlem Nivå 7

  Re: liguster råd?

  plantagen tar 149kr för 10 plantor räcker till ca 3 m
   
 10. yonna
  Medlem Nivå 13

  Re: liguster råd?

  Höjden reglerar du naturligtvis själv. Ett litet 'aber' bara - liguster är känslig för vägsalt och hundkiss. Min egen häck står på en 25 cm hög mur mot trottoiren vilket hindrar vägsaltet. Min ilskna hund håller undan andra hundars benlyft ;D.

  Djupgräv 40-50 cm och fyll med god mylla. Vattna rejält torra somrar. Se till att du verkligen får vintergrön liguster (min egen har fått klippas ner helt efter ett par år för byte av vissa felaktiga plantor) och räkna krasst med att vissa kalla vintrar blir häcken ändå ganska risig. Den tänder dock snyggt på våren.

  14 kr/st tycker jag låter dyrt. Kolla runt om du inte kan få ner priset till 8-9 kr/st eftersom du skall ha ganska många.
   
 11. C
  Medlem Nivå 1

  Re: liguster råd?

  Ok, tack för alla råd. Vad e det för skillnad på vintergrön liguster och den vanliga liguster. E det bara att den även håller sig vintertid eller ngt mer..
   
 12. yonna
  Medlem Nivå 13

  Re: liguster råd?

  Den vintergröna fäller inte lika mycket blad och är snyggare under vinterhalvåret. Välj i så fall Ligustrum vulgare 'Atrovirens Select' eller 'Cheyenne' eller 'Evers' (den senare blir inte fullt lika hög - 1-2 m). Alla dessa klarar zon IV vilket du nog bör satsa på i Sthlmsområdet - om du inte är helt säker på att din tomt ligger inom zon III.

  Det är möjligt att det finns nyare sorter idag - min 'Lorentzon' är från 1996. Se till att du får garantier att samtliga plantor är av samma sort samt att du får hela det botaniska namnet på ligustern. Man slarvar ganska ofta på trädgårdsmästerierna och skillnaden märks först efter ett par år.
   
 13. C
  Medlem Nivå 1

  Re: liguster råd?

  Tack, ska se vad som finns på plantaget...hoppas det blir bra i slutändan.
   
 14. A
  Medlem Nivå 4

  Re: liguster råd?

  Tips!
  Vår granne köpte på plantagen och vi köpte på en handelsträdgård. De betalade 149:- för 10 st. vi betalade 179:- för 10 st.
  Deras häck är fortfarande ynkligt liten och klen medan våran börjar bli tät och ta fart även i höjd.
  Vi satte våran ett halvår senare och har skött häcken lika bra. Vi satte nämligen den gemensamma samtidigt som våran och tar hand om den med tillsammans så vi vet att de är nogranna..

  Vad jag försöker säga är att det kan löna sig att gå till en som är lite specialiserad, har intresse och engagemang. Förhoppningsvis är de mån om sina plantor och vart de kommer i från. Som alltid kan man ju ha tur eller otur och säkert få jättefina plantor hos Plantagen med - men det är bra att kika runt lite.

  Vänligen,

  anna

   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: