Byggahus.se

Light/budget-renovering kök

 1. T
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Jag bor i en BR 3:a i ett hus byggt 1955. Köket är hyfsat original men köksluckorna har målats om någon gång samt att man då även bytt skåpknoppar / handtag.

  Då jag flyttade in för ngt år sedan lade jag in ett svart klickgolv (var en rosa plastmatta...) samt målade väggar och tak.

  Egentligen borde man kanske blåsa ut allt men jag tänkte att det kan vara värt ett försök att återanvända och måla om.

  Det som jag tänkt göra:
  * Måla stommar och luckor
  * Måla tak, väggar och socklar
  * Nya handtag och knoppar
  * Byta spis (Blocket)
  * Byta bänkskiva (höger om spis)
  * Ev nytt golv

  Har dock lite huvudbry om färgval.
  Var först inne på vita stommar och gråa luckor. Men har även sett att man kan ha samma färg på stomme och luckor. Skulle det funka i mitt kök där stommen är så synlig?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20171015_125850.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20171015_133605.jpg

  Ska jag ha samma färg på denna väggsnutt som de större väggytorna vid köksbordet..? Eller ngt mer slitstarkt.

  Tänkte mig en bänkskiva i svart eller grått.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20171015_130029.jpg

  Antar att denna sida får samma färg som stommen.

  Ser ni ngt mer som jag kan göra för att lyfta köket utan att det kostar för mkt
   
 2. V
  Medlem · Nivå 6
  Jag hade målat stommarna vita och någon annan färg på luckorna, kanske grått som du är inne på. Om virrvarr bänkskivan måste bytas ut hade jag köpt en ny virrvarr med trälist och tidsenliga handtag. Jag skulle även försöka få en inbyggd diskmaskin.

  Om du inte hittat sidorna nedan kan du finna lite inspiration.

  http://www.funkiskok.se/
  http://jarfallakok.se/

  Edit
  Sidorna på stommarna skulle jag måla i samma färg som övriga delar av stommarna.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 22
  Var rädd om originaldelar, förr eller senare blir det väldigt många som uppskattar dem vid en försäljning. De där stommarna har suttit där i 60 år utan större problem och det är att förlora kvalitet att byta ut dem mot stommar som är slut inom 20 år.

  Byggfabriken har en artikel om funkiskök (och många andra läsvärda också): https://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/kok-funkis-stilhistoria/
  Knopparna ser ut att vara från 70-talet och innan var det troligen sådana här skåpreglar: https://www.byggfabriken.com/beslag...r-och-handtag/info/product/584-421-skapregel/
  Eftersom du har ett vackert 50-talskök försök hitta handtag som matchar.
  Här är några sidor som handlar om 50-talsstil:
  http://www.viivilla.se/gor-det-sjalv/byggnadsvard/sa-hittar-du-husets-tidstypiska-stil-50-tal/
  https://www.byggahus.se/kok/kok-fran-funkis-fram-till-60-talet
  http://www.antikviteter.net/antikprat/messages/264/294707.html

  Mönstret virrvarr designades 1958 och blev efter det väldigt populärt som laminatskiva men det är ju inte riktigt tidstypiskt i ett hus från -55. Teakskivor var populära också förutom laminatskivor.

  En blankare målarfärg än vanlig väggfärg är lättare att hålla ren, däremot kan du ju ha samma kulör/nyans om du inte vill välja samma färg som kaklet.
   
 4. T
  Medlem · Nivå 7
  Vad kul att du är beredd att behålla ditt gamla, rejäla kök! Jag tror att du är inne på helt rätt spår med att måla om det, och de siter som andra länkat till kan säkert ge dig bra idéer om färgval.

  Så vad tänker då jag bidra med till tråden? Jo jag tror att det som kanske ger allra störst lyft (utöver ommålningen) är att byta diskbänk och blandare, min erfarenhet är att det gör mer för känslan (när man väl använder köket) än man kan ana. Där och då behöver du dock göra ett val: hur trogen originalköket vill du vara? Om du vill satsa på original fullt ut så bör du förstås satsa på en i princip likadan diskbänk och blandare, men personligen tycker jag att man absolut kan få fuska genom att använda en modernare blandare (tom en engreppsblandare) och om man inte vill ha hela bänken utförd i rostfritt så kan man som någon tidigare nämnde ersätta delar av den eller hela med en virrvarrskiva. Tyvärr har de nytillverkade inte samma släta yta som de gamla, men passar ändå jättebra i ett sådant kök – särskilt om man har en träkant på skivan. Jag tycker absolut att du ska titta på plåtbeklädda eller virrvarrskivor istället för att sätta in någon nyare form av skiva. Lådorna kan du smörja med tex stearin för att de åter ska glida lätt. Jag skulle byta till runda knoppar eller snabelbeslag.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 7
  ...och när vi pratar om virrvarr menar vi alltså detta klassiska Sigvard Bernadotte-mönster (som fortfarande används i laminatskivor):

  [​IMG]

  Finns i vitt (som på bilden) och i antracit.
   
 6. T
  Medlem Nivå 2
  Tack för era svar. Roligt med engagemang.
  Ska kolla på länkarna.

  Hm, kanske ska spara bänkskivan ändå. Men frächa till den.
   
 7. B
  Medlem · Nivå 22
  Ja, är den i bra skick så. Ibland kan det ju vara så att någon använt bänkskivan som skärbräda eller andra typer av skador och då är det svårt att göra något åt de.
   
 8. lunarayo
  Medlem Nivå 4
  Hur blev det?