Byggahus.se

ledlist till bastu - varför så dyrt?

 1. P
  Medlem · 174 inlägg
 2. N
  Medlem · Bayern · 838 inlägg

  Nikorasu

  Medlem
  Det tyckte jag också. Jag köpte liknande som du länkar till och byggde in i egna aluprofiler. Har fungerat fint.
   
 3. Unikt namn
  Medlem · 1 482 inlägg
  Min ena elektriker sa att "vanliga led" blir kortlivade i bastu för att de inte står pall för värmen. Kommentaren fälldes iof om en led glödlampa (e27).
   
 4. B
  Medlem · Dalarna · 1 355 inlägg

  Bjober

  Medlem
  Vanliga LEDlampor är konstruerade att fungera i vanlig rumstemperatur + lite marginal om de tex monteras i en tät armatur så temperaturen höjs.
  Strömmen som LEDen matas med gör att den blir varm. Normalt försöker man hålla ledchipet och all annan tillhörande elektronik under 60-80°C ungeffär. Över den temperaturen minskar livslängden. Högre temp=kortare livslängd.
  I princip funkar det så att kan du mata en lampa med 10W vid 20° omgivningstemp så håller elektroniken 80°.
  Placerar du lampan i 40° rumstemp så blir elektroniken 100° och riskerar att dö i förtid.
  Driver du lampan med 5W istället så blir temperaturhöjningen på elektroniken lägre så du får 80° på LEDen vid 40° omgivningstemp.
  Man kan alltså få en lampa att tåla högre omgivningstemp genom att mata den med lägre ström.
  I en bastu får man nog både välja bästa möjliga material som tål hög temp och tänja på gränsen för livslängd. Men vem bastar 50.000 timmar.?... man klarar sig nog en livstid även om man stressar elektroniken en hel del.
  Jag hade valt en ledlampa som kan matas med justerbart drivdon och drivit den till 20-30% av rekommenderad ström ungeffär. Och placerat den så man undviket de absolut hetaste platserna. Då borde det kunna funka.
   
 5. yonna
  Medlem · Österlen · 8 394 inlägg

  yonna

  Medlem
  Jag har konventionell ledslinga under laven och har funkat i 17 år dvs över 2000 bastugånger. Lamporna har dock inte varit tända varje gång - om det skulle ha någon betydelse. Belysningen sitter 75 cm över golvet och bastun är mycket liten.
   
  • Laddar…
 6. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 1 001 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Intressant. Är den dimmad? Jag frågade en firma som säljer belysningar med betoning på LED om det gick att sätta en (dimmad) IP68-slinga under laven och nöja sig med det men han rekommenderade det inte och menade på att livslängden skulle minska drastiskt i en så varm miljö som en bastu. Men det finns ju bevisligen LED som klarar detta så hur är dom konstruerade?
   
 7. yonna
  Medlem · Österlen · 8 394 inlägg

  yonna

  Medlem
  Den är inte dimmad.
  Har ingen annan belysning i bastun eftersom ena sidan är täckt med glas dvs fönster från golv till tak. Eftersom bastun är mycket liten har jag bara en lav men den sitter betydligt högre vilket naturligtvis är tuffare för belysningen.
  Det blir inte vidare varmt om belysningen placeras lågt.
   
 8. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 1 001 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  OK. Påminner om den jag bygger. Den har också en hel glassida och bara en lav och är rätt liten, jag säger tvåman men känner man varandra väl går det nog att vara tre. :D

  När jag renoverade köket så köpte jag LED-lister som satt i aluminiumlister billigt från Kina som var silikontätade för att vara vattentät men det blev för varmt även fast det var i ett kök så efter några månader hade de flesta bara 20-50% kvar att ge. Bytte så till likadana utan silikon och det höll så länge som jag ägde huset.
   
  • Laddar…
 9. ppoonnttuuss
  Husägare · 127 inlägg

  ppoonnttuuss

  Husägare
  LED-list är väl att föredra om du inte kan gömma undan ljuskällan men ska du bara ha den under laven och vill komma billigt undan tycker jag det funkar helt OK med 2 st billigast möjliga bastuarmatur och en lågwattad lampa.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200526_223617.jpg
   
  • Laddar…
 10. nizzehult
  Allvetare · Västerbotten · 1 001 inlägg

  nizzehult

  Allvetare
  Jag har bara dragit kabel för lågspänning så att sätta in armaturer för starkström är inte gångbart.
  Jag tänker mig alltså en LED-list under laven som då kommer att sitta i U-form under ramen. Den kommer att sitta på ca 75cm höjd och vara dimmad. Jag tänker som så att håller den bara något/några år så får man väl byta den då, LED-list är billigt och den blir enkel att byta då laven går att fälla upp.

  Sen är detta en ångbastu så det kommer inte att bli varmare än ca 55 grader där för i 9 fall av 10 körs ångfunktionen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.