Led-spots i trädäck problem

590 läst  10 svar

Sida 1 av 1
 1. L
  Medlem Nivå 2
  Efter att snön har smält här hemma har mina led-spots i trädäcket lagt av (dessa var installerade när jag köpte huset) Hur ska jag felsöka vad som är fel? Drivern är inbyggd någonstans, jag misstänker var men är inte helt hundra. Hur mäter jag strömförsörjning på en sån här spot, verkar som elkopplingen är inskruvad i spoten med en röd och svart tråd. Är spottarna seriekopplade? Om en är sönder fungerar resten då?

  Spots: https://www.elbutik.se/product.html/sg-armaturen-luna-12w-led?category_id=15917

  Driver:https://www.elbutik.se/product.html...box-inkl-350ma/-700ma-driver?category_id=2172
   
 2. M
  Medlem · Nivå 11
  De är seriekopplade. Om en går sönder kan alla slockna, det beror lite på hur de går sönder.
  Ta upp en spot i mitten på slingan och kortslut de två trådarn. (lägg ihop röd och svart). Om halva slingan börjar lysa är felet efter och om inget händer är felet tidigare än din ihopkoppling, alternativt är drivern trasig.
   
  HasseTeknik gillar
 3. A
  Medlem · Nivå 16
  Vi seriekoppling utesluter du bara just den spoten, och då ska alla övriga spotar tändas, inte halva slingor. Enklast bör vara att skaffa en mätpenna typ Phasen eller liknande och kolla var någonstans spänningen försvinner, ska räcka med att hålla den mot varje spot med spänning på för att se var det finns ett avbrott eller om helt enkelt trafon inte skickar ut något.
   
  Müssli gillar
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Tvivlar på en sådan typ av provare kan se de rätt låga spänningar det handlar om.
   
  Bumlersson gillar
 5. L
  Medlem Nivå 2
  Borde jag inte kunna använda en tång-amperemeter och mäta på trådarna som går till led-lamporna?
   
 6. A
  Medlem · Nivå 16
  Inga problem, jag kan följa en 350mA slinga i ett tak med spottar. Var också mitt stöd när man felsökte ljusslingorna inför jularna innan lamporna ersattes av dioder,;)
   
 7. A
  Medlem · Nivå 16
  Har inte provat, men resonerar vi logiskt så går det ingen ström om det finns ett avbrott eller matning saknas i en serieslinga.
   
 8. M
  Medlem · Nivå 11
  Just det, tankevurpa av mig. (y)
   
 9. A
  Medlem · Nivå 16
  Men sättet att göra testen i mitten av slingan går under begreppet "systematisk felsökning" som man använder sig av vid felsökning av bl.a. elektronik med avancerade lösningar för att hitta punkten där "signal" saknas eller hade felaktigt värde, dvs genom att använda halveringsmetoden hittade man i regel snabbast felet på t.ex. ett felaktigt kretskort. Men idag så reparerar man nog sällan kretskort och så lite värdlöst vetande.;)
   
  Müssli och HasseTeknik gillar
 10. M
  Medlem · Nivå 11
  För att förtydliga min tankevurpa, jag brukar göra som jag beskrev men klipper även upp minuskabeln som brukar gå i samma rör. Lägger sen ihop plus och minus, då får man fenomenet jag beskrev. :)
  Så den halveringsmetoden funkar ypperligt i långa ledslingor, inget värdelöst vetande där.
   
 11. A
  Medlem · Nivå 16
  Ska väl förtydliga, avsåg mitt eget inlägg med "värdelöst vetande" om felsökning kretskort, metoden är fullt tillämpbar i många sammanhang.
   
  Müssli gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: