Byggahus.se

LED-lampa och fläkt.

741 läst  3 svar

 1. A
  Hobbyelektriker Nivå 1
  Jag hade en liten evakueringsfläkt i badrummet som var kopplad parallellt med belysningen. Alltså ingen med timer och tändtråd utan direkt. Så länge jag hade "energilampor" dvs sådana med ett litet lysrör gick det bra men sedan jag satt in LED-lampor går det inte bra. Lamporna går sönder.
  En ny infälld lampa 35W med separat strömdorn smällde en säkring med ett ljudligt smack när jag släckte . Felet låg i strömdonet. Det har en liten säkring som hade blåst, en filterkonding som var hel, en likriktarbrygga med två brända dioder samt en elektrolytkondensator som var hel.
  Sedan jag bytt strömdon och lagt fläkten på egen brytare har det fungerat i ett par veckor utan problem.
  Alltså:
  - Har någon annan haft problem med LED-lampa och fläkt i parallell?
  - Finns någon EMC-expert som kan förklara varför inte likriktaren+elektrolytkondingen kan svälja strömspiken från fläkten? (15 el 25W)
  - Finns enklare lösning än att dra extraledning och extra brytare?
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Du säger att lampan går sönder när strömmen bryts. En motor är induktiv, man kan säga att den innehåller en spole. När strömmen bryts till en sådan så ger den ifrån sig en motriktad strömpuls. Det är därför det alltid sitter en bakvänd diod på DC-reläer.

  Eftersom både lampa och motor är inkopplad på samma strömbrytare så kommer kretsen, när den bryts, att bestå enbart av dessa två apparater. Dvs det finns inget större elnät som kan dämpa utan den ensamma lampan får ta "hela smällen".

  Strömpulsen kan dels vara kraftig och dels vara brant (hög frekvens). En kondensator leder ju mer ström ju högre frekvensen är. Detta kan då leda till att dioderna lägger sig på rygg. Halvledare är ju lite mer känsliga för överlast än kondensatorer, även en väldigt kort strömstöt.

  Så här ska det ju inte vara. Fläkten får inte avge sådana störningar att elektronik i dess närhet går sönder. Det är svårt att säga exakt hur detta kan åtgärdas, men man kan prova med dels transientskydd och dels överspänningsskydd, och även givetvis att bryta bort fläkten med en egen brytare. Har du otur kan strömpulsen ändå hoppa över kontaktgapet innan brytaren har hunnit öppna helt, så tryck snabbt ;)
  https://www.elbutik.se/product.html/elkos-transientskydd
  http://www.elnu.se/index.php?lista=...d%2C+OBO+Bettermann&n3=Finskydd+klass+III&n=4
   
  • Laddar…
 3. A
  Hobbyelektriker Nivå 1
  Jag tänkte att lampans helvågslikriktare med efterföljande elektrolyt skull svälja den induktiva pulsen från fläkten men har inte räknat på det. Kanske strömpulsen laddar kondingen till för hög spänning. Men det är ju bara en liten fläkt.
  Sedan har vi ju det därmed branta (högfrkventa) spänningar som elektolytkondingen inte sväljer.Men det sitter en avstörningskonding före likriktaren!
  När det gäller dubbla brytare är ju alltid den gemensamma ledaren ansluten till nätet. Kan gnistorna i brytaren generera så branta flanker att inte matningen från nätet kan dämpa dom? Det härär ett trickigt EMC-problem.
  Ursprungliga anledningen till tråden var att kolla om fler hade upplevt detta problem (fläkt som äter LED-lampor)
   
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  I denna värld med störningar är det svårt att säga att något omöjligen kan ske, och lika svårt att beskriva en fungerande lösning. Jag kommer ihåg en tråd om en stavmixer som eldade upp ett drivdon till belysningen, två gånger om.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka