Byggahus.se

Led-lampa med rörelsesensor och skymningsrelä

 1. Jajjan
  Medlem Nivå 6
 2. Jajjan
  Medlem Nivå 6
  Jag får nog testa själv!
   
 3. nikasp
  Medlem · Nivå 15
  Med risk för att dra ner dig i fördärvet med hemautomation så har ju Philips Hue numer fina filamentlampor. Kräver en brygga att koppla till nätverket men sen kan du ju ställa in alla möjliga varianter att följa skymning/gryning, när du/mobilen kommer hem, koppla till (trådlös) rörelsedetektor, starkt ljus vid rörelse och nerdimmat annars osv. Har en billigare sådan stalllykta med en lampa med modernt utseende vilket förstör lite - men jag behöver starkt ljus just där så inte bytt den än.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FDAA1116-B28E-4218-8A69-36B2301FAD2F.jpeg
   
 4. H
  Medlem · Nivå 10
  Har själv en sk stallampa med en ledlampa med sensor,fungerar fint(y)
   
  • Laddar…
 5. E
  Medlem · Nivå 22
  Är det många armaturer som ska monteras på olika platser och väggar av byggnaden?
  Val av styrning skulle jag säga är lite beroende på detta.
   
 6. M
  Medlem Nivå 11

  Philips styrningen som du fick tips om är bra och fungerar. Men ganska dyr. Plus att det kan vara skönt att inte alltid ha mobilen i näven till allt...

  När vi byggde om satte vi 5 utearmaturer runt om kåken. 3 kopplades till strömbrytare inne men två blev konstant spänningssatta. Hittade inget bra ställe inne för strömbrytaren tänkte jag. Satte sedan likadana lampor i alla (Philips led 8W med skymningssensor i lampan) för att få likadant ljus. Tror lamporna kostade 80-90kr styck på Bauhaus.

  det blev bra! Nu kan vi stänga av vid behov lamporna vid dörrarna/entréerna men de två fasadlamporna lyser alltid när det är mörkt ute. Enda som skvallrar om att de inte styrs av samma relä/sensor är att den ena lampan alltid tänds några minuter innan den andra. Lite olika känsliga tydligen.

  har köpt ett flertal olika lampor med inbyggd sensor tidigare. Biltemas har varit billigast men kvaliten lite ojämn. Upplever Philipslamporna som klart bättre. Kollade en hel del på led-armaturer men det känns rätt bra att kunna byta lampa om någon pajjar - för har man flera likadana armaturer satta utomhus så kan man ge sig den på att de slutat att tillverkas den dagen någon ger upp...
   
 7. lnilsson
  Medlem · Nivå 7
  Jag kan varmt rekommendera Philips hue för utebelysning! När man väl har ställt in när den ska tändas, dimmras (man kan låta den ”dimma in” under en halvtimme vid skymningen) och släckas, så behöver man sällan styra nåt med mobilen. Philips hue är mycket stabilare än Ikeas belysning (men dyrare) och det finns fler funktioner.
   
 8. Kungen_283746
  Medlem Nivå 5
  Och för att svara på den andra frågan: lampor med inbyggt relä fungerar bra. Det kan förstås hända att de inte tänds vid exakt samma tillfälle, vilket gör att det under en kvart kan se lite roligt ut med två tända och tre ej tända, men det är inget som stör mig eftersom det fortfarande är ganska ljust ut när de tänds.

  Summa summarum: Ljuskällor med inbyggt relä är väldigt enkelt och smidigt. Jag har fyra från Classe.
   
 9. O
  Medlem Nivå 1
  När det gäller skymningsljus så använder jag bägge varianterna. På landet har jag en lampa med inbyggt skymningsrelä. Dom är billiga och fungerar bra när man bara behöver en. Dock är dom, som nämnts, kanske inte så trimmade och ljuset försvinner kanske vid olika tider beroende på var dom sitter. Inget jätteproblem men det stör mitt estetiska sinne. Där skulle jag använda ett centralt skymningsrelä i.s.f. Hemma fungerade det inte alls eftersom bilens strålkastare lyste på lampan som då väldigt snabbt slocknade. Tiden för att tända var dock med fördröjning så då var jag redan innanför dörren :confused:
  Istället använder jag mig av Philips Hue som redan var utbyggt i hela huset. På så sätt tänds all utomhusbelysning samtidigt, oavsett om någon del fortfarande har dagsljus. Rörelsesensor (Hue) använder jag bl.a. i en garderob och jag ser ingen orsak till att detta inte skulle kunna användas ute också.
  En annan fiffig sak med Hue är det som kallas "friends of Hue". I köket har vi en designlampa med s.k. dekorationslampor. Dessa kunde inte bytas mot motsvarande Hue så jag köpte en liten "puck" som byggs in i en dosa eller i lampans tak-kupa (dessa skall installeras av behörig elektriker).
  Denna kontrolleras via en Hue-switch (strömbrytare) och styr alla lamporna samtidigt. Priset kan verka högt men med tanke på vad lamporna kostar styckevis (gånger fem i mitt fall) så blir det vinst i alla fall och jag kan använda vilka lampor jag vill. I mitt fall hade dessutom strömbrytaren hamnat fel efter en ombyggnad. Med Hue kunde jag placera "brytaren" där det var mest praktiskt, oavsett var dosan sitter. Gillar man inte utseendet på Philips switchar finns det modeller från andra tillverkare som ser ut som "vanliga" strömbrytare. Dessa fungerar utan batteri och kan även dimma ljuset.

  https://www.webhallen.com/se/product/296633-Ubisys-dimmer-D1
   
 10. nikasp
  Medlem · Nivå 15
  Jo, jag ligger i valet och kvalet mellan Hue och Telldus. Har både både hemma och i torpet men i avsaknad av plugin till Apple HomeKit så ligger Telldus risigt till. Philips svarar direkt och jag uppskattar att det finns många möjligheter trots att jag inte orkar fippla alltför mycket. Dvs enkelt att ställa in via bara mobilen. Men finns nackdelar och det är det där med strömbrytare. Har fått 3D-printade lock så jag kan sätta Phlips fjärr infällt i en Schnedider Exxact ram så man kommer åt riktiga strömbrytaren vid "kris". Otroligt trevligt ljus i de här filamentlamporna fast på baksidan har jag 3 lampor i takfoten med en kvasiljard färger. Kör rött och grönt ibland till jul även om jag är ganska konventionell :)
   
 11. TheKangas
  Medlem Nivå 2
  I nästan hela vårt hus har vi lampor/uttag med stöd för Zigbee. Även utomhus där vi har 3st Philips Hue armaturer (fyndade på Hornbach på black friday) samt spotlights som är dimbara. Om man inte vill byta armatur/lampa så går det att köpa ex vis Zigbee dosdimmer (vi kör med Sunrichers) som man kan dimma via push. Då finns ju möjligheten att tända/släcka lamporna via väggbrytare och via ens smarta hem app. Det bästa är att när man släcker lampan med väggbrytaren så går det fortfarande att tända via appen och det går fortfarande att använda scheman etc.

  Bild på entre med "dumma" spotlights i takfot som styrs via en Zigbee dosdimmer. Slås av/på vid solnedgång/uppgång på 20% styrka samt 100% vid rörelse mha en Philips Hue Outdoor motion sensor.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5899.jpg


  Själv kör jag med Home Assistant med en Zigbee-mottagare i den. Fördelen med det, jämfört med Philips Hue, är att allting sker lokalt på den enheten Home Assistant körs på. Istället för i molnet.

  Men det var inte direkt svar på frågan...och där har vi också lite erfarenhet att bidra med. I krypgrunden/pannrummet så är man inte så ofta och det är fruktansvärt dålig mottagning på Wifi/Zigbee. Så just där nere har vi 6 lampor med rörelsesensor... i en billig armatur... och det fungerar väldigt bra! Även lampan ovanför soptunnorna ute är av samma lösning och det fungerar också bra. :)
   
 12. O
  Medlem Nivå 1
  Allt han ville ha var lite utebelysning och snart har vi lurat in honom på teknikkostnader utan slut.
  Jaja, vi har ju alla den vägen vandrat.... :rofl::rofl::rofl:
   
 13. L
  Medlem Nivå 2
  Lampor med inbyggda skymnings/rörelse reläer funkar ofta dåligt el håller kortare tid enligt min erfarenhet.
  Min rekommendation är att strunta i rörelsevakt och låta montera plejd på utomhusbelysningen, den tekniken har astro ur och oändliga inställningsmöjligheter för nattavbrott, dimmning, tidsinställningar och att skapa scenarier.
  Kräver en behörig elektriker att installera puckarna men nöjdhetsgraden hos kunder och mig själv (jobbar som elektriker)är hög.
  Jag har all ytter- och fönsterbelysning samt ett par saker till på plejd som är ett bluetooth mesh nätverk som du styr via en app.
   
 14. J
  Medlem · Nivå 15
  Sanslöst pris för denna armatur.
   
 15. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 16
  Kan bara tillägga att jag på mitt fritidshus har entre' belysning bestyckad med lampa med inbyggd skymningsfunktion och tillsammans med denna ( på samma strömbrytare ) sitter en lampa på husgaveln med rörelsesensor. Allt fungerar precis som förväntat d.v.s. om strömbrytaren är i läge " på", så när det blir mörkt tänds entrén och när någon går " runt knuten" så tänds lampan på gaveln.