Byggahus.se

LB-hus under rekonstruktion

 1. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Martin

  Moderator: kan du inte bryta ut denna diskussion till en tråd i forumet?

  DG, angående ditt citat: "Du menar att jag generaliserar när jag drar alla husleverantörer över en kam, jag gör mer än så! Jag drar hela byggbranschen över en kam!!!"

  Det räcker alltså att hitta ett enda seriöst byggföretag för att motbevisa din generalisering, och det överlåter jag till var och en. Tror dock att många stött på en seriös hantverkarfirma, även om allt för många även stött på fuskbyggare. Själv har jag 5 kollegor/vänner som byggt med LB-Hus någon gång mellan 1998 och 2010. Samtliga av dessa är helöjda, liksom jagsjälv. Detta om något motbevisar din generalisering ovan.

  Vad gäller hållbarhet på slutprodukter så håller jag med om att den oftast är dålig idag. Du nämner vitvaror, värmepump, VV-beredare, lås och dörrar, men man kan ju lika gärna fylla på med bilar, TV-apparater, datorer och inte minst mobiltelefoner. Vi lever i ett slit-och-släng-samhälle men jag är helt övertygad om att detta bara är en parentes i historien. Framtida generationer på den här planeten kommer vara uppriktigt förbannde över majoriteten i västvärldens beteende och slöseri (nu även ökande del i Asien). Vi har helt enkelt inte råd att slösa med naturresurserna som vi gör nu.

  Men att lägga denna skuld för byggprodukter på småhustillverkarna är ju befängt. Ta en värmepump som ett exempel. Hur många sådana säljs inte varje år till kunder som sitter i äldre hus, och jämför dessa mot den lilla delen ny-producerade hus varje år. Den första gruppen är ju i enorm majoritet och där är det fritt konsumentval som gäller.

  Jag vill istället hävda att en bidragande orsak till denna situation är vårt i grunden felande ekonomiska system som är baserat på evig tillväxt (omöjligt!), vilket leder till exponentiellt ökand belåning för att kunna fortsätta fungera. Om man räknar på i snitt 5% årlig tillväxt och utgår från ett index på 1 för det första året, så hamnar man på:
  - index 132 efter 100 år,
  - index 17'293 efter 200 år,
  - index 2'273'996 efter 300 år,
  - index 299'033'351 efter 400 år

  Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det systemet inte fungerar i längden.

  Så, jag håller med dig om den många gånger dåliga slutkvaliteten, men det bygger på ett systemfel som tvingar företag till kortsiktiga vinster och genvägar snarare än genuin kvalitet.

  Att därifrån peka ut småhusleverantörerna som ansvariga för detta inom byggbranschen är befängt. Dessa företag verkar i en verklihet som delvis präglas av slit-och-släng, men än länge finns det vettiga alternativ att välja. Frågan är hur det ser ut om en generation eller två? Exponentiella funktioner ökar snabbt i värde när de väl fått moment. Förhoppningsvis har en stor förändring skett långt innan dess, "Peak Oil" lär skynda på denna process ytterligare.
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: DG

  Om denna "tråd" läggs i forumet så får ni fortsätta utan mig... Det jag har skrivit tidigare har inte tillåtits av moderatorerna och därför har jag uteslutits. Jag har skrivit ungefär som ovan och jag vet att det upprör många men vi är många fler som är upprörda över hur byggbranschen ser ut idag.
  Martin; jag håller med dig i delar av ditt resonemang kring slit och släng men jag menar ändå att byggbolagen har ett visst ansvar att slutprodukten är så "Epa". Dom (byggbolagen) ställer INGA krav på sina leverantörer (annat än att det ska vara billigt) utan man låter hellre kunderna ta smällen.
  Sen vidhåller jag att kulturen inom byggbranschen är helt åt skogen! En machokultur där man sedan länge har glömt vad yrkesstolthet är!
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: DG

  Angående "nöjda kunder";
  Jag har pratat med en del "nöjda kunder" i mitt grannskap (en blandbebyggelse med många olika husleverantörer) och insett hur lite folk ser och förstår.
  När man påtalar för den "nöjde kunden" (Nk) att man inte bör ha krackelerad färg på en dörr efter 2,5 år, en dörr som Nk knappt kan stänga för att den har expanderat där färgen ramlat av.
  Vidare så har kunden inte märkt att vindskivorna i princip har börjat ruttna.
  Inte heller har man reflekterat över att timern (både i kök och tvättstuga) har gått i sönder efter 3 år.
  Man tycker inte det är konstigt att listerna i taket har sågats så illa att man knappt kan se om det är gjort för hand eller med geringssåg.
  Att ringklockan hos SAMTLIGA hus inte fungerar eftersom kvalitén är så dålig tycker man inte heller är besvärande.
  Inte heller att 60% av områdets nybyggare inte använder sin centraldammsugare för att den är för dålig tycks påverka "nöjda kunden"! Vår hade ett läckage pga bristfällig montering... Tror ni vår "duktiga" husleverantör brydde sig om det...?!
  Man tycks inte heller reflektera över att gliporna i parketten inte är rimliga, att tapetvåderna inte ska sitta med 3mm;s mellanrum osv osv osv.
  Jag har sett vad "nöjda kunder" är nöjda över och inser att man inte alltid kan ta en "nöjd kund" på allvar! Det är inte sällan så att man inte vill inse att, det hus man spenderat 3.5 miljoner på, är ett hopplock av skräpprodukter!
  Så, "nöjda kunder" tar jag alltid med en nypa salt! OJDÅ!!!, brukar dom säga när man påtalar de uppenbara felen som dom inte sett...!
  Och slutligen "Cicci", det är inte alls så att speciellt många missnöjda kunder skriver här! Dom har inte ork eller lust när deras livsdröm raserats av dessa vidriga byggbolag! Jag vågar påstå att alla de missnöjda kunder som bor i vår närhet har inte någon lust att ventilera detta här, dom gör allt för att rädda sin ekonomi och livssituation! Dessutom så är censuren på detta forum alldeles för hård! VÄLDIGT många inlägg har tagit bort genom åren. Forumet hävdar att man inte får skriva inläggen anonymt men vi som vet hur hotfull branschen kan vara försöker i det längsta att vara anonyma. Forumet menar att informationen man lämnar i samband med registrering endast finns tillgänglig för sidans ägare och moderatorer, men hur i hela fridens namn kan dom garantera detta?! Ägarbyte av sidan, läckt information osv osv gör att jag inte litar på att mina privata uppgifter hålls dolda.
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Johan 8788

  DG jag är ny på detta forumet men du framstår mer och mer som en haverist, flashback är nog forumet för dig!
   
 5. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Martin

  Tänkte bara avslutningsvis säga att alla husleverantörer inte alls bara tar de billigaste produkterna då de bygger sina hus. Från LB har vi standard-kök från Ballingslöv, standardgolv från Tarkett, Toalettet/dusch/handfat från Gustavsberg, takpannor från Monier, osv.... Det finns många, MÅNGA, leverantörer som levererar betydligt billigare produkter. Att LB-Hus inte valde någon av dessa motbevisar återigen din generalisering.

  Jag är därför beredd att hålla med Johan angående din attityd här på forumet.
   
 6. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Senior

  DG for president! :D
   
 7. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Pelle

  Kan inte annat än hålla med. Branschen saknar helt yrkesstolthet. Köpte mitt första hus (nybygge) för fem år sedan. Det har inte varit annat än otroligt många diskussioner med byggaren (omsätter 2 miljarder!!) om fusk, okunskap och dålig kvalitet på bygget. Felinkopplad diskmaskin - vattenläcka o utbyte av all parkett i köket. Felinkopplad tvättmaskin - mindre vattenskada. Ej korrekt monterad skorsten - åtgärdad 2 ggr. Bandtäckning på taket som ej sitter fast - kan ej åtgärdas. Hål i bandtäckning pga dåligt islagna spikar under papp! -. tvingades löda igen hålet. Fasadelement felaktigt monterade (enligt STO) så fukt trängde.
  Kan fortsätta om så önskas. Men sig för jössses inte att vi, som har insett att branschen är ett skämt är, dåligt insatta för det är vi sannerligen inte. Vi har betalt alla bjudpilsner i branschen i många år. Trist att betala dyrt o få skit. Att byggaren tjänar en halv till en miljon kr per hus gör att man rent av blir förbannad! Skäms ta mig faan!
   
 8. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: ROdriges

  Nu måste vi reda ut vissa saker här, diskussionen handlar om kvaliteten på husen. Det ni tar upp har ju absolut noll med kvaliten på husen att göra, det handlar ju uteslutande om felmontage!
  Dg hade bla 50 pannor som var trasiga, enda sättet att lyckas få så många pannor att gå sönder är om de är fellagda. nästa pratar om vattenskador Vad har det med leverantören av hus att göra? Givetvis skall detta gå på försäkringen men det gör ju inte att man kan säga kvaliteten på huset är dåligt enligt min mening. Golv som får läggas om 3 gånger återigen felmonterat eller dåligt utfört underlag i ditt fall betongsula! Har nada med leverantören att göra! Att det finns klåpare lite varstans det vet väl alla gå bara till era egna yrkeskategorier det skiljer väldigt mycket på folk och folk. Sen får man nog acceptera att det ibland blir fel, det är inte bara Ettmoment som skall utföras. Huvudsaken att det åtgärdas, ni verkar ha stött på fel folk helt enkelt.
  Nä med rätt folk och rätt tillval håller många av dessa hus en acceptabel kvalite'
   
 9. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: bb

  Här pratas om kvalite på hus. Lite kvalite på skrivandet skulle inte skada.
  DG o Martin; Kopplar man stuprören till dräneringsledningen är man verkligt
  illa ute. Stuprör ska naturligtvis kopplas till dagvattenledningen och inget annat.
  Dräneringsledningen lever sitt eget liv.
   
 10. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Lasse

  DG, kan du kortfattat beskriva vad din bitterhet har att göra med LB-Hus? Det framgår ju inte av dina inlägg.
   
 11. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: DG

  bb; faller hela debatten för att jag inte visste att "detorangaröretsomstickeruppurmarken" inte är dräneringrör???!!! :D Du är för lustig!
  Lasse; Inget speciellt men jag har hört samma storys om de allra flesta småhusleverantörer och även LB-hus. Därför generaliserar jag och LB-hus får sin släng av sleven. Men det är mer riktat mot byggbranschen som helhet.

  ROdriges; Min åsikt om kvalitet innehåller alla bitar i ett husköp. Från information vid kontraktsskrivning, till materialval, till ihopsättning av alla delar osv osv. Jag skiter väl i om det är fel på betongsulan eller vad som är problemet! Är ni byggare för dåliga så blir slutprodukten, kundens hus, en besvikelse.
   
 12. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Inger

  Vi har ett nästan inflyttningsklart LB-hus som står och väntar. Vi skulle flytta in om en vecka. Jag har inget annat än gott att säga om alla som vi haft kontakt med på LB. Alla, precis alla, har varit oerhört seriösa och kunniga. Önskar dem lycka till med rekonstruktionen, och hoppas att det ordnar sig för anställda som måste lämna företaget. Jag blev själv arbetslös pga arbetsbrist för ett halvår sedan, vet hur det känns. Och det suger nu med bara en lön istf två, när vi bygger hus. Vi hoppas rekonstruktionen går snabbt, så att vi får flytta in i vårt hus som vi väntat så länge på. Kram till alla LB:are
   
 13. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: DG

  Om man inte ens har flyttat in så är det knappast en relevant åsikt om hur kvaliten på huset är!
  Att folk blir arbetslösa är ju så klart alltid tragiskt men ska småhusföretag få fortsätta att lura folk bara för att det är synd om dem...?! Rensa upp hela byggbranschen och anställ ärligt folk som kommer ihåg vad begreppet yrkesheder betyder!
   
 14. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Nicke

  Nu skriver Inger om rekonstruktionen (vilket artikeln handlar om) Dina åsikter hör hemma i ett annat forum.

  Bygger själv med LB-hus och har bara fått seriöst bemötande.
   
 15. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: DG

  Vem tar beslut om var mina åsikter hör hemma...?! Du Nicke? Nej, knappast! Mina åsikter är relevanta för alla som funderar på att bygga hus idag. Inte bara dom som funderar på att bygga med företaget som omnämns i denna artikel.

  De som redan har påbörjat sina byggen har ju inte så mycket val men inte är det speciellt klokt att skriva kontrakt med ett företag som befinner sig under rekonstruktion!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.