Byggahus.se

LB-hus med Nibe 360p

 1. B
  Medlem Nivå 4
  Hejsan!!

  Jag är "rå-rookie" på detta med värme/ventilation..

  Ska snart till att bygga ett LB-hus (Ugglan 102) på ca 108 kvm + (oinredd övervån. ca 44 kvm),ryggåstak i vardagsr. på 30kvm..
  Gjuten platta med vattenburen golvvärme är det som gäller..
  Har fått uppgifter om att det ingår NIBE 360P,frånluftvärmepump med 170 liters varmvattenberedare, energisparande ventilationssytem och elpanna..

  Vad innebär allt detta egentligen??
  Är det energisparande??
  Hur fungerar FLVP (förstår att den återvinner varmluften i huset på nåt vis)??
  Vad kan man tänkas att elförbrukningen blir per år??
  Står även att vi har ventilations typ F,vad innebär de?

  Någon som har lust/ork att förklara lite för mig,så vore jag jätte tacksam??

  MVH/Baritz
   
 2. C
  Medlem Nivå 4
  F-ventilation är när ni har någon form av fläkt som suger ut luft ur huset från de olika våtutrymmena. Ventilationsrör går alltså från bad, dusch och tvättstuga. Rören samlas upp vid en gemensam punkt och luften sugs ut ur huset med hjälp av en fläkt. Innan den varma luften går rakt ut så återvinns en del av värmen i värmepumpen och bidrar till uppvärmningen av ert varmvatten och vattnet till golvvärmen.

  Ny friskluft får ni in genom vanliga väggventiler i sovrum, vardagsrum etc..
  Ett enkelt system som inte kräver så mycket underhåll och är rätt billigt att installera. Sen finns det ju nuförtiden mer kraftfulla FLV än just Nibe 360 om man lägger ner lite mer pengar.

  FLVP tillsammans med en eldstad av något slag funkar ypperligt.
   
 3. R
  Medlem Nivå 7
  Vill tillägga några saker och tips förutom det cat-stevens skrivit.

  Ventilerna ni får uppsatt i alla rum skall alltid vara helt öppna även vintertid för att pumpen skall fungera optimalt, nu vet jag inte om ni får inmonterat Freshventiler på väggarna eller fönsterventiler, om ni får väggventiler så kan dom samtidigt montera in stormsäkringar i varje ventil som gör att när det blåser ute ser dom till att reducera att det blåser igenom ventilerna och ni får det dragigt i huset. Kostnad max 200:- per ventil. När det gäller förbrukning så är det ju svårt att uppskatta, men tror nog ni får en kalkyl som säger till era 108 kvm mellan 12-14000 kWh i total förbrukning inkl. hushållsel.

  Det är viktigt när systemet trimmas in att ni får rätt inställningar för att kunna kapa på förbrukningen, felinställd golvvärme kan dra ordentligt med el helt i onödan. Styr hela systemet med värmekurvan i pumpen och inte med rumstermostaterna, dom använder ni bara till att begränsa tempen i t.ex sovrummet annars skall dom stå på max, detta sparar många sköna kronor och ni får en jämnare värme i huset.
   
 4. P
  Medlem Nivå 1
  Nästan alla husfabrikanter skickar med en NIbe 360p eller IVT490 som "standard" i sina hus.
  Varför då? Jo rör en billig penning får dom då en burk som fixar ventilation, varmvatten och värme.
  Den funkar i stora som små hus.

  Energibesparingen blir från 6250 kWh/år=6250 kr i ett större hus (170-220) jämfört med en vanlig elpanna utan återvinning. Okej det är lite pessimistiskt räknat. JAg har tittat över mina siffror. Värmeeffekten som värmepumpen ger är uppskattad till 1900W (Nibe anger ingen officiell värmeeffekt). Jag får ut 5000 timmar/år .Besparing=5000x(1900-650)=6250kWh. Nibe anger besparing upp till 9500 kWh/år.Det innebär att pumpen måste gå uppåt 85% av ett helt år (7600/8760) för att få max besparingen.

  Återvinningen fungerar så här (väldigt förenklat). Principen är den samma som i ett kylskåp. Én kylmedium som kan förgasas och gå tillbaka till vätska i en sluten krets. Vid förgasning tar den upp värme från ventilationsluften och när den kondenseras (tillbaka till vätska) avger den värme till vattnet i pannan. Allt detta drivs runt med en pump (kompressor).
  Fördelen är att du med Nibe 360p stoppar in 650W el och får ut 1900W. 1900W är ungefär samma effekt som en kupevärmare eller vattenkokare har.

  Elförbrukningen på ditt hus utan överrvåning blir ca 12000 kwh/år (inklusive hushållsel)
  Med färdig övervåning landar du på ca 13500 kwh kWh/år (inklusive hushållsel)

  F=Frånluftsventilation. Luft tas in genom ventiler över fönster och sugs ut via ventiler i badrum, förråd.

  Föredelar med denna lösning är:
  Låg investeringskostnad besparing upp till 6000 kr/år

  Nackdelar:
  1900 w räcker inte långt när det är kallt ute. När temperaturen ute går ner under +5 C räcker inte värmepumpen till och elpatron måste börja värma och till elpatron stoppar du in 1kWH och får ut 1kWh ( och besparingen jämfört med elpanna blir 0),

  Värsta fall:
  Ditt hus behöver 6000 W när det är -18C. Detta fixar Nibe 360p så här: 650 W till pump och 4000 W till elpatron=4650W=112 kr/dygn.

  Alternativ:
  Får du elda i braskamin är en sådan ett bra komplement till en 360p
  Får du inte elda: Nibe 640p (tillägg 5000 kr), Comfortzone (tillägg 25000 kr) eller IVT495TWIN (35000 kr) om du kan lägga markslingor.

  Med Lb-hus som är insnöad på NIbe bör 640p vara smidigast. Comfortzone och IVT kan bli knepigt eftersom hussäljaren börjar oftast att krångla eftersom de har förmånliga avtal med Nibe.
   
 5. B
  Medlem Nivå 4
  Tack så JÄTTE mycket för era svar...Nu e jag "hyfsat" införstådd vad det handlar om iaf.
  Och ja,vi skall ha kamin å elda i...Har funderingar på att ha ca 18 grader inställt,och sen elda direkt man kommer hem från jobbet...Men vi får väl se hur det blir me de..
  Tack igen...

  MVH/Baritz
   
 6. kungkokos
  Medlem Nivå 8
  LB-hus är väl isolerade hus med EliteExtreme-fönster och en Nibe360 kommer därför att ge er bra driftskostnader i förhållande till investeringen. Om man vill kan man komplettera med en luft/luft-pump vilket är en billig lösning, men det skall nog inte behövas i ert hus.
  Glöm inte sätta in ventiler med kallras-skydd! Fresh har en separat serie tilluftsventiler som är mer effektiva på att skicka upp luften i innertaket och därmed minska kalldrag längs med golvet. Ett vanligt problem med golvvärme i hus med frånluftsventilation. Skippa eventuella spaltventiler. Om ni skall ha bubbelbad kan det vara bra med en separat varmvattenberedare då volymen i nibe360 inte räcker till de stora badkaren.
   
 7. sandhall
  Medlem Nivå 9
  Skulle vara intressant att få veta källan till den uppgiften då NIBE själva säger 6.500-9.500 kWh/år.
   
 8. J
  Medlem Nivå 8
  I vår uggla som byggdes förra året har vi fresh-ventiler i fyra rum (sovrummen+allrum). Samtliga rum har dessutom fönsterventiler, så där vi har fresh kör vi med stängda fönsterventiler (kör aldrig dubbelt).
   
 9. B
  Medlem Nivå 4
  Ok....Tack till alla vänliga människor som tar sin tid för min "skull".. =)

  MVH/Baritz