Byggahus.se

Lantmäteriet el. förhandsbesked vid utstyckning?

 1. Y
  Medlem · 10 inlägg

  Ynej

  Medlem
  Hej på er!

  Har kikat runt här på forumet, och läst på litegranna men vet inte om jag har förstått det hela rätt.

  Vi är på jakt efter ett hus, och kommer att lägga bud på ett hus under veckan. Området som vi vill bo i är attraktivt, Piteå Furulund :p Kanske inte Stockholm men...

  Svärfar har mark, vilken vi har funderat att bygga på om vi inte hittar ett hus som passar oss, med en tomt som vi kan tänka oss at bo på.
  Vart börjar jag när jag vill stycka av en tomt, är det kontakt med lantmäteriet eller är det förhandsbesked på bygglov. Vilka handlingar krävs för förhandsbesked, respektive utstyckning?

  Tack för hjälpen!
   
 2. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem

  Re: Lantmäteriet el. förhandsbesked vid utstycknin

  Du måste först söka och få positivt svar på ett förhandsbesked på bygglov. Lantmäteriet kan nämligen (och gör) avstycka en tomt som man inte får bygga på sen. Detta beror på att deras lag och plan och bygglagen inte samspelar. Om du alltså tar lantmäteriet först kan du stå men en helt värdelös tomt :(
   
 3. Y
  Medlem · 10 inlägg

  Ynej

  Medlem

  Re: Lantmäteriet el. förhandsbesked vid utstycknin

  Tack Elica :)

  Konstigt att inte lagarna samspelar kan man tycka, men får börja med att rita huset för att söka förhandsbesked på bygglovet

   
 4. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem

  Re: Lantmäteriet el. förhandsbesked vid utstycknin

  Ett förhandsbesked behöver inte vara speciellt detaljerat. Det räcker med typ av hus (en-plan, 1 1/2 plan...), kvadratmeteryta (glöm inte garaget). Samt naturligtvis en ordentlig karta som visar tomten och husets läge. Fråga kommunen vad de vill ha in.
  Lycka till!
   
 5. Hemmakatten
  Medlem · 11 881 inlägg

  Re: Lantmäteriet el. förhandsbesked vid utstycknin

  Vitsen med att söka förhandsbesked är att man skall få ett (förhoppningsvis positivt) besked om bygglov INNAN man har hunnit lägga ner allt för mycket pengar på arkitektritningar mm.

  Vår förhandsansökan innehöll endast en skriftlig redogörelse för vad vi ville bygga (enplanshus), hur stor byggarea fördelat på hus, carport, förråd och altantak samt en tomtkarta där huset vara inritat på den plats vi ville bygga. Vi tog till i överkant vad gäller byggarean, det är bra att ha lite extra yta att "ta av". För vår del visade det sig att själva byggarean för huset blev mindre men att altantakytan blev större.

  Fördelen med förhandsbesked är att du vet att du FÅR bygga och att du får bygga just där du vill. De stora kostnaderna som tex nybyggnadskarta, ritningar och annat tar du när du har fått ditt förhandsbesked. I ditt fall kommer din ansökan att remitteras till berörda förvaltningar. Tex miljö- och hälsoförvaltningen måste höras för att se om det går att anlägga en avloppsanläggning. Detta är något du kan förbereda och bifoga din ansökan om förhandsbesked, dvs. bifoga någon dokumentation om att det finns möjlighet att anlägga infiltrationsanläggning eller att du kan ansluta dig till svärfars anläggning. har du förberett detta så går din ansökan fortare.

  Men som Elica skriver (och hon är proffs på detta) ta kontakt med din kommun innan ansökan. Kommunens förvaltningar är till för att hjälpa sina invånare att förverkliga sina drömmar, och inte för att stjälpa dem.

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.